Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Seriale
1 2 3 4 5 Dalej »

The Witcher / Wiedźmin

Strony (17): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 17 Dalej »

Opcje tematu
The Witcher / Wiedźmin
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

07-04-2020, 13:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2020, 13:00 przez Szczepan600.)
Tak sobie czytam ostatnie strony i poziom wylewającego się boomerstwa jest cudowny :-D

(07-04-2020, 12:37)Gieferg napisał(a):  Nie ma to tutaj absolutnie nic do rzeczy.
W zasadzie ma WSZYSTKO do rzeczy. Gdyż takich zmian dokonuje się dla określonych grup społecznych i by odzwierciedlić target ów opowieści. Bo to, ze w latach 50-70 pomijało się czarnoskóre postacie, to był standard. Teraz standardem jest, umieszczanie ich, tak by reprezentacja pokrywała się z targetem. Proste.

(07-04-2020, 12:37)Gieferg napisał(a):  Gdyby nazywał się John i pochodził z Nottingham, to owszem, byłby.
Skoro wiadomo, że go przywieziono z innej części świata, to jakie mam mieć niby podstawy do bólu dupy?

Czyli prosta myśl wylewająca się z wielu filmów potokiem o nazwie "W TYM ŚWIECIE SĄ CZARNOSKÓRZY I NAJWYRAŹNIEJ DZIAŁA ON INACZEJ NIŻ SOBIE TO WYMYŚLIŁEŚ" już do ciebie nie przemawia, ktoś miał stanąć i to wygłosić do kamer, bo masz problem z wyczuciem tego świata? LOL XD

(07-04-2020, 11:44)Mierzwiak napisał(a):  Podoba mi się, że podczas gdy reżyseria, scenariusz i realizacja tego serialu prezentują chwilami żenujący poziom, najwięcej czasu poświęca się najmniej istotnemu elementowi jakim jest przekrój rasowy obsady. Priorytety
Też kocham analityczne podejście do filmów :-D Najbardziej lubię jak ktoś podchodzi do tego rozumiejąc realia i rynek... czyli wiadomo na pierwszy plan czarni, lgbt i czy aktorka ładna... a reszta to później :-D

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

07-04-2020, 13:01
Problem jest taki, że dla jednych jest to tylko Wiedźmin, a dla nas jest to Wiedźmin. Coś na co czekało się latami, ogrywało gry i czytało kilkukrotnie książki. Dla mnie większość zmian, a w szczególności dobór postaci jest drażniący. Zwłaszcza, że są to zmiany tylko po to, by próbować zarobić garść dolarów, a wkurzyć fanów i stracić więcej. Gdyby dobór postaci był trafniejszy to i łatwiej jest przeboleć dla mnie scenariusz. Ten można poprawiać w miarę kolejnych odcinków. Postaci już zmieniać nie będą.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

07-04-2020, 13:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2020, 13:10 przez Szczepan600.)
No i tak powstają toksyczne i szalenie nierozważne fandomy, które tylko szkodzą marce :-)

Popularność tego serialu jasno mówi dlaczego wprowadzili zmiany... by wkurzyć piwniczaków :-D Stary, to wszystko ma temu pomagać. I najwyraźniej to działa. Ja pogardzam tym serialem, bo jest karykaturalnie zły i nawet "Ten Wiedźmin" tego nie naprawi, bo "Zło to zło". Ale akurat dostosowanie tego do widowni międzynarodowej i POPRAWIENIE jednolitości kulturowej oryginału może tylko pomagać. A mają do tego wszelkie prawa, bo o to właśnie chodzi w ADAPTOWANIU dzieła :-)

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

07-04-2020, 13:07
(07-04-2020, 11:44)Mierzwiak napisał(a):  Witaj w internecie.

Podoba mi się, że podczas gdy reżyseria, scenariusz i realizacja tego serialu prezentują chwilami żenujący poziom, najwięcej czasu poświęca się najmniej istotnemu elementowi jakim jest przekrój rasowy obsady. Priorytety

Taa, to jest w tym najlepsze. Film jest słaby. Dlaczego? BO CZORNE ELFY!!!111

(07-04-2020, 12:44)Gieferg napisał(a):  Nazywa się jak Japonka więc wszystko wskazuje na to, że nią jest
Say whaaaat? :]

(07-04-2020, 12:44)Gieferg napisał(a):  Nie ma to tutaj absolutnie nic do rzeczy.

Dobra stary, zżymaj się o te kolorki jak tam chcesz i tak w sumie nic nie zmienisz. Pocieszne to w sumie.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

07-04-2020, 13:13
(07-04-2020, 13:00)Szczepan600 napisał(a):  Teraz standardem jest, umieszczanie ich, tak by reprezentacja pokrywała się z targetem. Proste
Skoro już o tym, to jakie są statystki?

Odpowiedz
Offline Plicha
Użytkownik
Liczba postów: 122
Reputacja: 3

07-04-2020, 13:17
(07-04-2020, 13:07)pearlzfan napisał(a):  Taa, to jest w tym najlepsze. Film jest słaby. Dlaczego? BO CZORNE ELFY!!!111
oho, zaczyna się dodające odwagi lizanie po jajach... XD
Powodzenia wszystkim w dalszej dyskusji, nie pozabijajcie się...

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

07-04-2020, 13:26
(07-04-2020, 13:13)Wolfman napisał(a):  Skoro już o tym, to jakie są statystki?
Tutaj raczej trudno odpowiedzieć. Bo nie chodzi tylko o ludzi w USA, ale i na świecie i ogółem podejście kulturowe. Bo bez różnorodności etnicznej, serialu nie oceni negatywnie tylko jakaś grupa osób czarnoskórych, latino czy innych... ale również wiele osób białych. Plus by wiedzieć ile jest widzów o innych kolorach skóry, Netflix musiałby pobierać dane o tym fakcie i tworzyć z tego oficjalne statystyki... a o ile wiem nie robi tego.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

07-04-2020, 13:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2020, 13:49 przez Gieferg.)
Cytat:Czyli prosta myśl wylewająca się z wielu filmów potokiem o nazwie "W TYM ŚWIECIE SĄ CZARNOSKÓRZY I NAJWYRAŹNIEJ DZIAŁA ON INACZEJ NIŻ SOBIE TO WYMYŚLIŁEŚ" już do ciebie nie przemawia,
Nie przemawia, bo świat ten znałem wcześniej i nie było w nim czarnoskórych - tzn owszem, byli ale ich rola była dokładnie taka sama jak czarnoskórych w średniowiecznej Europie - ktoś tam o nich słyszał, ktoś tam może nawet kiedyś jakiegoś widział, jak któregoś przywieziono z zagranicy. Tak to wygląda u Sapkowskiego, a sama świadomość tego, ze zmieniono to, tylko po to, by się przydpodobać jakims grupom, nie stanowi argumentu, który sprawiłby, że mi się to będzie podobać. Nie będzie. Kropka.

Wolfman napisał(a):Problem jest taki, że dla jednych jest to tylko Wiedźmin, a dla nas jest to Wiedźmin.

No i o to chodzi.
Dla mnie Wiedźmin to praktycznie biblia, rzecz istotniejsza niż wszystkie filmy,czy książki jakie widziałem/czytałem.
Dla kogoś dla kogo to jest tylko jeden z wielu seriali, jedna z wielu książek, zmiany w niej zaprowadzane będą mało istotne.
Jakby z Jezusa zrobili w jakimś filmie eskimosa, to też byłoby sporo niezadowolonych i nie byłoby w tym nic dziwnego.

Pearlzfan napisał(a):zżymaj się o te kolorki jak tam chcesz i tak w sumie nic nie zmienisz.
Po pierwsze - to dla mnie nie jest aż taki problem, nie rwę włosów z głowy z tego powodu, po prostu stwierdzam, że nie dziwi mnie to, że komuś to może przeszkadzać bardziej, bo istota problemu jest dla mnie zrozumiała.

Po drugie - ależ już zmieniłem :>
aczkolwiek usuwanie czarnych nie było jednym z priorytetów, wyszło przy okazji.

Jednym z priorytetów było to:

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

07-04-2020, 13:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2020, 13:50 przez Wolfman.)
(07-04-2020, 13:26)Szczepan600 napisał(a):  Bo nie chodzi tylko o ludzi w USA, ale i na świecie

No to pomijając teraz to wszystko, co jest złego by pierwowzór zostawić w spokoju? Azjaci kręcą filmy, w których grają tylko oni role. Filmy kostiumowe, fantastyczne i itp. Jakoś nie ma z tym problemu, ale netflix wprowadza durne zmiany - tak choćby te czarne elfy, może następny etap to różowe orki? Pop kultura przyzwyczaiła nas do pewnych wymyślnych stworzeń i ich wyglądu.  Sapkowski z tego korzystał i dodawał nowe, w końcu też nie pisał nic w latach 50-70. Więc może z pewną świadomością nie wrzucił czarnoskórych, gdyby zamieścił tam plemię z dzidą i drewnianą tarczą (ich szczyt technologiczny) Wink to by pewnie ich obraził. Do wizerunku średniowiecznego czyli uzbrojony po zęby w zbroi rycerz jakoś nie pasują
Widzę za to słaby scenariusz, efekty by oszczędzić $, bo nie wiadomo jaką to będzie mieć oglądalność (wszystko przewidywania na początku) i dla większych $ zrobili z tego multi-kulti gówno. Dla ludzkości i jej pojednania trzech ras na świecie można zdecydowanie tworzyć inne widowisko.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

07-04-2020, 13:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2020, 13:48 przez Glaeken.)
Odpierdala wam na tej kwarantannie. Gdyby chociaz serial byl tego wart to bym jeszcze rozumial.

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Strony (17): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 17 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku