Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Transformers (seria)

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Transformers (seria)
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

17-02-2018, 10:09
Zdaje się, że ostatni rycerz ukatrupił serię w jej obecnej postaci:

https://news.tfw2005.com/2018/02/16/transformers-cinematic-universe-current-movie-series-rebooted-358641

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-01-2019, 21:43
Po seansie Bumblebee

Film jest ok, w porównaniu z dwoma poprzednimi to już w ogóle czysty geniusz, problem w tym, że jest dokładnie tym, czego się spodziewałem, rozciągniętym do niecąłych dwóch godzin początkiem jedynki. Niby ogląda się przyjemnie, ale to wszystko już właściwie było, owszem, tym razem zapodano to w innym stylu i pewną świeżość się czuje, miło też zobaczyć Transformery w innym wydaniu niż ten bayowskie. Szkoda tylko, że na zmiany zdecydowano się dwa filmy za późno i seria jest teraz w czarnej dupie. Zrobili prequel do jedynki (który nie pasuje do piątki, ale mniejsza z tym, piątka to i tak gówno do zapomnienia) i teraz ani nie ma jak do tego robić kontynuacji, ani nie ma sensu robić kolejnego restartu bo trzeba by po raz trzeci pokazać to samo.

Wracając do samego filmu - wiele rzeczy robi dobrze ale potem jest jakieś ale...
- sceny na Cybertronie to dokładnie takie Transformers na jakie czekałem... ale jest tego ze 3 minuty.
- pojawia się na ziemi świetnie wyglądający decepticon... ale ginie po pięciu minutach
- pojawiają się fajne kawałki z lat 80-tych, ale część z nich jest ulokowana z takim wyczuciem i częstotliwością jak piosenki w Suicide Squad
- jest The Touch ale tylko kilka sekund
- główna bohaterka jest niby spoko, ale jej rodzinka i wannabe boyfriend są już o klasę niżej
- humor niby daje radę, ale miejscami rady nie daje

Sceny akcji są czytelniejsze niż u Baya ale nie robią już specjalnego wrażenia. Dwa główne decepticony w sumie wyglądają jak coś wpół drogi między G1 a Bayverse, a trzeba było iśc w Full G1 jak w prologu.
Całość to takie kino familijne, ot kolejne Short Circuit, nawet fajne, ale nie aż tak.

Wielka szkoda, że nie poszli w hard reboot, choć nie wiem czy cokolwiek mogło uratować tę serię...

Too little, too late.

6/10 (choć bliżej 7 niż 5, więc jest szansa na podniesienie oceny po powtórce).

Do jedynki sporo brakuje, na pewno lepsze niż 4 i (o niebo) 5, w porównaniu z 2 i 3 mam już trochę problem.

--------------

Po dwóch tygodniach od premiery:

Domestic: $81,696,103 43.0%
+ Foreign: $108,318,108 57.0%
= Worldwide: $190,014,211

cienko to widzę.

Odpowiedz
Offline ifeelveryblah
Stały bywalec
Liczba postów: 315
Reputacja: 2

04-01-2019, 22:00
A kiedy ostatni raz oglądałeś pierwszą część? Mnie kiedyś się podobała, jak byłem młodszy. Ostatnio sobie odświeżyłem i eeeee... jakie to durne i słabe Smile

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

04-01-2019, 22:05
Piszesz jakby , któryś z tych filmów miał wydumaną fabułę. Każdy jest głupokowaty bo to filmy dla dzieci o przerośniętych zabawkach. Pierwsze części chociaż były zabawne, a efekty specjalne się i tak przejadły. Zresztą teraz jest moda na grafikę w grach i efekty specjalne w filmach + komiksy superhero czy popularne zabawki i to się sprzedaje.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-01-2019, 22:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2019, 22:36 przez Gieferg.)
Cytat:A kiedy ostatni raz oglądałeś pierwszą część?

Półtora roku temu. Po raz dwudziesty bodajże. Wciąż 9/10.

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,032
Reputacja: 81

05-01-2019, 13:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2019, 13:37 przez paniron.)
Bumblebee mial o tyle latwo, ze wyszedl po 2 okropnych filmach (czesc 4 i 5), wiec nie potrzeba tutaj wielkiego wysilku, zeby w miare usatysfakcjonowac widownie.

Gdyby tak probowac ocenic sam film, to ogolnie jest ok, ale jakiegos szalu nie odnotowalem z tego powodu.
Troche dziwi fakt, ze gdy glowna bohaterka przedstawiala mocno cechy meskie, to w kontrascie do niej postawiono ''chlopaka'' z cechami damskimi ;-)
Prosciej by bylo zamienic postacie (postacie a moze i niektorych aktorow, bo o ile Hailee Steinfeld jako Charlie nie da sie nie lubic, tak Jorge Lendeborg jako Memo raczej troche nie dal rady).
No i pomimo nawiazan do ''Breakfast club'' i utworow muzycznych z tamtej epoki, to jednak troche brakuje tutaj...    klimatu, albo czegos...
Mysle, ze film moze zyskac z czasem; zobaczymy... pewnie obejrze ponownie, jak juz sie pojawi na plycie.

PS.

Widze ze jest juz dostepny pre-order (najtaniej chyba jak dotychczas) w waszym ulubionym sklepie zoom ;-) za 18£ z kodem sign up.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

23-01-2019, 19:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2019, 19:20 przez Gieferg.)
Cytat:Bumblebee mial o tyle latwo, ze wyszedl po 2 okropnych filmach (czesc 4 i 5), wiec nie potrzeba tutaj wielkiego wysilku, zeby w miare usatysfakcjonowac widownie.

Gorzej, że z dokładnie tego samego powodu wiele osób tego nawet nie obejrzy. a przyszłość serii stoi pod znakiem zapytania.

EDIT:

jednak nie jest tak źle:

Domestic: $117,338,688 27.9%
+ Foreign: $302,522,231 72.1%
= Worldwide: $419,860,919

Przy budżecie 135 baniek. Szanse na sequel rosną.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

07-02-2019, 11:44
Michael Bay jest mistrzem szybkiego i widowiskowego montażu. Po obejrzeniu po raz pierwszy "Transformers: Ostatni Rycerz" w formacie Blu-Ray - film kupiłem za 22,99 na "MediaMarkt", więc praktycznie jest to oddanie tej produkcji, w takim zapisie jakościowym za darmo - odniosłem wrażenie, że 2h i 35 min przy takim tempie dynamicznie następujących po sobie ujęć, bez żadnych dłuższych i intrygujących fabularnie sekwencji, to zbyt dużo, jak na czas trwania filmu. Bay w jednym filmie, w tak szybkim montażu, przy takiej gamie ujęć kamer z różnych planów i pozycji, chciał zawrzeć tyle gatunków filmowych ile się da. "Transformers: Ostatni Rycerz" bombardował widza ogromem bodźców, i co muszę przyznać, płynnymi efektami specjalnymi: motion capture, CGI i ten cybernetyczny, pełny paraliżującego, dogłębnego bassu dźwięk, oraz Blue i Greenscreeny były czystą poezją! Problem w tym, że tych bodźców było aż nadto; percepcja oglądającego film prawie załamywała się od nadmiaru informacji, które chłonął jego umysł; ja czułem się podobnie.

Nie będę oceniał fabuły "Ostatniego Rycerza", bo to była usilna geneza genezy jakiejś genezy "Transformersów". Dodatkowo tą historię przeorano napuszoną, aż nazbyt podkreślaną w produkcji relacją między Vivian a Cade'em. Gdyby scenariusz do tego filmu napisał ktoś inny, a wyreżyserował go Michael Bay, mielibyśmy zupełnie inne widowisko, z odwróconym o dobre - ku stronie pozytywnej - 180 stopni jego odbiorem przez społeczność widzów i fanów "Transformersów". Ostatecznie całość obrazu kinowego: "Transformers: Ostatni Rycerz", ocenię na: 6,5/10.

Michael Bay niech kręci filmy wojskowe, o dynamicznym charakterze. To jak wygląda montaż scen i całych sekwencji w jego filmach, zwłaszcza z serii "Transformers", potwierdza jego kandydaturę na reżysera takiego gatunku kina!

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

23-01-2024, 18:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2024, 18:40 przez Gieferg.)
Włączyłem sobie ostatnio tę najnowszą część - pięć minut później wyłączyłem. Wizualna tragedia jaka tam ma miejsce jest wprost trudna do opisania, szczególnie, gdy się ma w pamięci jak genialnie wyglądął film z 2007 roku. Może jeszcze spróbuję, ale muszę się najpierw psychicznie przygotować (albo upić).

EDIT

Przemęczyłem. Kompletnie nijakie i nieangażujące ścierwo, bez pomysłu na cokolwiek, z kiepściutką stroną wizualną, absolutnie mdłymi bohaterami, nudnymi scenami akcji, a to wszystko przyprawione absolutnie denną muzyczką. Przysypiałem na końcówce i do konca dotrwałem z wielkim trudem.

2/10 i nigdy więcej. Nawet denny Last Knight był lepszy (minimalnie ale jednak), bo przynajmniej jakoś wyglądał.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

23-01-2024, 18:55
Ja mogę podsumować ten crap tak:

Transformers: Age of Revenge & Rise of the Fallen Last Knight Also Known As the Extincted Beast From Dark Side of the Moon

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku