Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (80): « Wstecz 1 ... 76 77 78 79 80 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

20-05-2024, 18:35
Koper ma projektor, a także jak widzę czarny prostokąt na ścianie. To tak jak do niedawna ja. Gdybym miał 4-5m od ekranu i mógł sobie pozwolić na cały pokój na czarno to pewnie też poszedłbym w JVC, choćby tylko dla treści SDR. Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35 CIH + maskownice.

(20-05-2024, 11:38)afflux napisał(a):  Dodam ten film autorstwa Macieja Kopera, na potwierdzenie wszystkich słów misfit. Ogólnie ciekawy materiał dla osób zastanawiających się nad wyborem TV czy projektor. Polecam
https://youtu.be/e6FQslzS-Js?si=8t62olW7FFBlENuF

Ano, ładne podsumowanie tego wszystkiego o czym cały czas pisałem w kontekście telewizor vs projektor. Czyli jeśli mowa o jakości obrazu, a przede wszystkim treściach HDR, nie ma sensu ich porównywania i nawet jeśli przeznaczymy 50 tysi na sam projektor to i tak będzie to przepaść na korzyść telewizora. Również pisałem o ogromnej przewadze OLED w scenach mieszanych, nawet vs JVC w jaskini Batmana, a także jeśli chodzi o ostrość obrazu vs projektor w natywnym 4K. Od pewnego czasu istnieją projektory konsumenckie z obiektywami, które są w stanie dorównać telewizorom pod względem ostrości obrazu, ale mowa tutaj o urządzeniach w sześciocyfrowej kwocie.

Pozostaje kwestia wielkości ekranu, więc jeśli dla kogoś jest to główne kryterium to przy dużych przekątnych, ~120 cali wzwyż, na ten moment nie ma telewizorowej alternatywy w ludzkiej cenie. Ale to tylko kwestia czasu...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

21-05-2024, 23:05
Cytat:
Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35...

Na temat podobnego rozwiązania myślę od kilkunastu lat. Do tej pory przechowuję papierowe magazyny rozpisujące się o wszelakich kompromisach w doborze ekranu. Może coś zmienię po przejściu na projektor laserowy (?).
Na marginesie. Drzewiej Philips wypuścił TV z proporcjami kinowymi.

Cytat:
Pozostaje kwestia wielkości ekranu, więc jeśli dla kogoś jest to główne kryterium to przy dużych przekątnych, ~120 cali wzwyż, na ten moment nie ma telewizorowej alternatywy w ludzkiej cenie. Ale to tylko kwestia czasu...

Ano.
Przypomnę - "wychowałem" się w kinach. Wielkość ekranu była i jest dla mnie świętością. Ale jeśli nawet powstanie telewizorowa alternatywa w przystępnej cenie, pozostanę przy ekranie projekcyjnym. Nie wyobrażam sobie czarnego prostokąta w pokoju na ścianie. Nawet jeśli sam Koper (poniekąd konfrontując ze sobą własne poglądy) tak właśnie ma. Wink

W dyskutowanej kwestii nie ma między nami nieporozumień.
Ceny najlepszych rzutników również kiedyś spadną. Ale to tylko kwestia czasu...

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-05-2024, 06:45
Czyli myślisz od kilkunastu lat nad białym prostokątem na ścianie (ekran ramowy 2.35), a czarnego prostokąta sobie nie wyobrażasz.
Masz jakiś problem z czarnym kolorem? Wink Big Grin

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

22-05-2024, 14:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2024, 14:32 przez JVC 4K.)
(20-05-2024, 18:35)misfit napisał(a):  Koper ma projektor, a także jak widzę czarny prostokąt na ścianie. To tak jak do niedawna ja. Gdybym miał 4-5m od ekranu i mógł sobie pozwolić na cały pokój na czarno to pewnie też poszedłbym w JVC, choćby tylko dla treści SDR. Ale ideałem dla mnie byłby dedykowany pokój dla projektora, z ekranem ramowym 2.35 CIH + maskownice.

(20-05-2024, 11:38)afflux napisał(a):  Dodam ten film autorstwa Macieja Kopera, na potwierdzenie wszystkich słów misfit. Ogólnie ciekawy materiał dla osób zastanawiających się nad wyborem TV czy projektor. Polecam
https://youtu.be/e6FQslzS-Js?si=8t62olW7FFBlENuF

Ano, ładne podsumowanie tego wszystkiego o czym cały czas pisałem w kontekście telewizor vs projektor. Czyli jeśli mowa o jakości obrazu, a przede wszystkim treściach HDR, nie ma sensu ich porównywania i nawet jeśli przeznaczymy 50 tysi na sam projektor to i tak będzie to przepaść na korzyść telewizora. Również pisałem o ogromnej przewadze OLED w scenach mieszanych, nawet vs JVC w jaskini Batmana, a także jeśli chodzi o ostrość obrazu vs projektor w natywnym 4K. Od pewnego czasu istnieją projektory konsumenckie z obiektywami, które są w stanie dorównać telewizorom pod względem ostrości obrazu, ale mowa tutaj o urządzeniach w sześciocyfrowej kwocie.

Co ty piszesz JVC 2100 czy 3100 pokona każdego OLEDA pod względem kontrastu i czerni i przekątnej oczywiście, no trochę może być gorzej z pokryciem palety DCI BT2020 ale to różnice rzedu kilka procent wiec laik tego nie wychwyci.

A ekran tak tylko ramowy żaden rozwijany z sufitu tylko z taką róźnicą że nie 2:40 tylko 1:78 bo więcej mam kontentu z TV czy sportu piłki nożnej w 1:78. A co do wielkości to nie ma to znaczenia ja mam 99 cali Stewarta z JVC 8K i żaden TV nawet 100 calowy nie ma startu.

A film Kopera to jedne wielkie brednie on sam ma RS540-tkę a jest to dużo gorszy projektor od RS2100 czy RS3100. Jak by zamienił 540-tke no nowe JVC to wiedział by o czym pisze.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-05-2024, 14:34
(22-05-2024, 14:30)JVC 4K napisał(a):  JVC 2100 czy 3100 pokona każdego OLEDA pod względem kontrastu i czerni

[Obrazek: 4eurwSzm.jpeg]

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

22-05-2024, 14:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2024, 14:44 przez JVC 4K.)
A co Koper to jest dla ciebie jakieś Bożyszcze?

Może misfit zobacz gdzieś w jakimś sklepie audio JVC RS2100 to wtedy przestaniesz takie zdjecia dawać, jak się nie ma pojęcia o modulowaniu światła lasera i 100 stopniowej regulacji płynności przejścia tej modulacja/kontroli światła to można takie farmazony wypisywać, zobacz soft 3.00 do najnowszych JVC.

I Zmień tego infantylnego awatara na zdjęciu z tą głupią chińską lalunią, bo chińskie to lubię tylko ryż, a nie jakieś d...

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

22-05-2024, 15:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2024, 15:28 przez Daras.)
Misfit napisał:
Czyli myślisz od kilkunastu lat nad białym prostokątem na ścianie (ekran ramowy 2.35), a czarnego prostokąta sobie nie wyobrażasz.

Eeee, cytaty dobieram bardzo starannie. Zauważ, że przywołując Twoją wypowiedź zastosowałem wielokropek i na tym cytatę zakończyłem. Nadto podkreśliłem o co mi konkretnie chodzi. Po trzecie - napisałem, iż myślę o podobnym rozwiązaniu, zatem nie identycznym. Podsumowując: miałem na uwadze ekran zwijany. No! Cool

JVC 4K, to miłe, że bronisz projektorów.  Czy robiłeś jakieś testy porównawcze? Może więcej konkretów?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

22-05-2024, 18:43
(22-05-2024, 14:44)JVC 4K napisał(a):  I Zmień tego infantylnego awatara na zdjęciu z tą głupią chińską lalunią, bo chińskie to lubię tylko ryż, a nie jakieś d...

Zluzuj poślady. Wiesz w ogóle co to za film? Podejrzewam, że nie.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

22-05-2024, 19:40
Pewnie jakiś gówniany ten film że zachwyca się Azjatkami.

Ale mowa o argumentach więc proszę, argument transportowo-montażowy, ciekawe jak wyobrażacie sobie wniesienie 100 calowego TV który jest wielki i ciężki do mieszkania w bloku na którymś tam piętrze bez windy (tak jeszcze takie bloki istnieją w PL) na wąskich i krętych schodach którymi ciągle ktoś łazi. Albo do domu jednorodzinnego na poddasze czy na piętro też wąskimi i krętymi schodami,

Co Koper chyba tego nie przewidział. Już widzę te tłumy co biegną i rzucają się aby kupić okazjonalnie 100 calowy TV w mediaku i w różnych innych miejscach, myślę że zainteresowanie taką przekątną nie wzrośnie o 1 % nawet jakby te telewizory rozdawali na pół darmo
trudno Polacy mają takie warunki mieszkaniowo-lokalowe a nie inne i tego nie przeskoczymy to nie USA gdzie mają wszystko większe
Na nasze mieszkania domy przewidziano maks 65-75 cali TV jak ktoś chcę więcej to ekran projekcyjny i proj.

O wiele łatwiej jest wnieś projektor w pudełku i ekran projekcyjny nawet większej przekątnej jak 100 cali ale jednak pudełko z takiego ekranu jest cienkie i wielokrotnie lżejsze od takiego TV z taką przekątną.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

22-05-2024, 20:12
(22-05-2024, 19:40)JVC 4K napisał(a):  Ale mowa o argumentach więc proszę, argument transportowo-montażowy, ciekawe jak wyobrażacie sobie wniesienie 100 calowego TV który jest wielki i ciężki do mieszkania w bloku na którymś tam piętrze bez windy (tak jeszcze takie bloki istnieją w PL) na wąskich i krętych schodach którymi ciągle ktoś łazi. Albo do domu jednorodzinnego na poddasze czy na piętro też wąskimi i krętymi schodami,
Wyobrażam sobie tak: dwóch chłopa bierze pudło trzymając po przeciwnych bokach (najłatwiej tych krótszych, ale nie ma musu) i wnosi. Może być i trzeci chłop do koordynacji. Do swojego mieszkania wnosiłem na piętro schodami o szerokości 110cm (od ściany do ściany) i w dodatku tzw. zabiegowymi (czyli w pewnym momencie masz zakręt o 90 stopni) rzeczy o porównywalnych wymiarach do pudła z ekranem o 100-calowej przekątnej. I jakoś się dało...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (80): « Wstecz 1 ... 76 77 78 79 80 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku