Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (77): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 77 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,156

19-01-2018, 01:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2018, 01:06 przez Daras.)
(19-01-2018, 00:35)MarianPaz napisał(a):  (...)
Keystone nie zamierzam  używać, bo to degraduje jakość obrazu.

W teorii oczywiście tak, ale pojawia się odwieczne pytanie: Czy ktoś zauważy różnicę przy minimalnej korekcie? Wink Niemniej świadom tego, tak jak już napisałem, nieco zmienię usytuowanie rzutnika.

Jaki masz pomysł na audio? Ja raczej pozostaję / pozostanę przy 5.1. W przyszłości spróbuję uzasadnić z jakich powodów.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 717
Reputacja: 48

19-01-2018, 09:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2018, 09:56 przez MarianPaz.)
Minimalna korekta jest pewnie nie do wychwycenia, niemniej gdyby użyć tej funkcji w większym zakresie z pewnością odbiłoby się to na jakości obrazy, dlatego dla mnie jest ona bezużyteczna.

Myślę o zestawie audio typu Denon AVR-X2400 + Dali ZENSOR 7/1/Vokal z opcją dokupienia suba w późniejszym terminie. O ile takie zestawy można sobie odsłuchać w salonach audio, to zwykle nie ma szans by w taki sam sposób porównać projektory. Z reguły kupuje się niemal w ciemno, zwłaszcza gdy mieszka się w nieco mniejszym mieście, gdzie nie ma tak wyspecjalizowanych sklepów jak np w Warszawie.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-01-2018, 14:59
No więc właśnie. Jeśli kupować spore kolumny to raczej pod kino domowe z projektorem niż do średniej wielkości TV.

Za jakiś czas napiszę o stopniowym poszerzaniu przestrzeni dźwiękowej w swoim home cinema i wyjaśnię z jakich powodów pozostanę przy 5.1. Teraz na jakiś czas zamilknę. Jeszcze kto pomyśli, że mam hopla na punkcie projektorów. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,539
Reputacja: 116

20-01-2018, 07:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2018, 07:26 przez pred895.)
A co jeśli chce się mieć podłączony równocześnie TV ( do oglądania za dnia) i Projektor ( do oglądania wieczorem ) ?? . Chodzi mi tu o kwestię podłączenia, bo jeśli chodzi o Telewizje to jest kwestia dokupienia jakiegoś dekodera TV z osobnym wyjściem audio i video/hdmi/optyczne, a co z Amplitunerem pod który podłączone są inne sprzęty takie jak ps3,ps4,oppo ?? Istnieje jakaś solucja na to aby ten sam sygnał video leciał na Tv i do Projektora, czy tylko jakiś magiczny rozdzielacz HDMI będzie tu rozwiązaniem ??.

Na allegro znalazłem coś takiego >>
http://allegro.pl/splitter-rozdzielacz-hdmi-1x2-4k-2k-ultra-hd-4k-i6602288493.html#thumb/3
Przykładowo podpinam to ustrojstwo pod Amplituner i sygnał bezproblemowo będzie leciał na TV i do Projektora ??

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

22-01-2018, 12:52
Projektory mają najczęściej dwa wejścia HDMI, a starsze modele dodatkowo Component czy S – Video. Ba, w swoim ostatnim rzutniku widzę także USB in. Gorzej sprawa wygląda z dekoderami TV. Jeśli Twój wyposażono tylko w jedno gniazdo HDMI, to faktycznie będzie potrzebny jakiś rozgałęźnik, choćby ten z Allegro. Jak na razie nie miałem pilnej potrzeby skorzystania z takiego ustrojstwa, więc brakuje mi tu doświadczenia. Teoretycznie nie powinno być żadnych start w przekazie sygnału (?).

Z amplitunerem poradzisz sobie bez kłopotu. Te nowsze posiadają wszelkie możliwe wejścia, zatem możesz z dekodera TV wyprowadzić audio choćby po optyku.
Oczywiście video i audio z dekodera TV, odtwarzacza BD itp. możesz „przepuścić” przez amplituner (jeśli posiada taką funkcję), a wyjście HDMI podłączyć do projektora. W podobny sposób rozwiązałem sprawę u siebie po kupieniu słuchawek Sony MDR HW 700 DS. Do tak zwanego procesora (nadajnika) podpiąłem trzy urządzenia i na ekranie projekcyjnym mogę wyświetlać w zasadzie wszystko (procesor oczywiście wyposażono wyjście HDMI).

Tak to z grubsza, o ile dobrze zrozumiałem Twoje zapytania.

Tu napisałem kilka zdań o Sony HW 700 DS:
http://forum.filmozercy.com/watek-niezniszczalni-the-expendables-seria?page=3

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

22-01-2018, 17:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2018, 17:37 przez pred895.)
Nie zrozumiałeś mnie do końca .Chodzi mi o to że jeśli chcę mieć równocześnie podłączony TV i Projektor to Sygnał z Amplitunera musi być podłączony pod rozgałęźnik który podzieli sygnał na TV i Projektor. Amplituner ma jedno wyście Video i w tym problem .Nie będę przecież za każdym razem wypinał i przypinał kabla HDMI kiedy będę chciał coś obejrzeć na TV lub na Projektorze.Myślałem że istnieje inne rozwiązanie ale wychodzi na to że nie ma Tongue

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

23-01-2018, 15:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2018, 15:22 przez Daras.)
Coś tam jednak zrozumiałem i z dlatego napisałem:

Gorzej sprawa wygląda z dekoderami TV. Jeśli Twój wyposażono tylko w jedno gniazdo HDMI, to faktycznie będzie potrzebny jakiś rozgałęźnik, choćby ten z Allegro.

A może telewizor podłącz do dekodera przez SCART?* Amplituner otrzyma wówczas audio po optyku - w ten sposób uwolnisz HDMI, które to łącze obsłuży całą resztę, i będzie git. Smile

*
Żarcik panie, żarcik…

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

25-01-2018, 12:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2018, 13:00 przez pred895.)
A co myślicie o takim wynalazku >> Szara nieprzepuszczająca światła roleta z Ikea największy rozmiar to 200x195 - 130 zł zamiast ekranu projekcyjnego Smile
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90349133/#/10349127
Szara >>

Biała >>

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

25-01-2018, 13:46
Z tą roleta to fajny pomysł, szczególnie dla osób, które nie mogą doczekać się późniejszych godzin. Dla mnie kino domowe to trochę magia wieczora – goście, ewentualnie pościelone łoże i seans z drugą połową. Smile Niemniej IKEA proponuje dobre rozwiązanie na lato!

Pierwszy filmik jakby ukazuje, że przy odpowiednim pomyślunku home cinema można urządzić nawet w pokoju gościnnym / salonie. Ja aranżację tegoż poprzedziłem wielokrotnym mierzeniem pomieszczania oraz sporządzeniem odręcznego planu.

Ha, coraz więcej osób myśli o własnym projektorze. To dobry kierunek… Cool

P.S.
Bardzo rzadko puszczam przez rzutnik sygnał TV. Nawet tak zwane HD nie daje mi tu pełnej satysfakcji. Natomiast obraz z płyt BD to rewelka! Przypomnę, że krążki oferują rozdziałkę bliską 2K, zatem prawie kinową!

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 853
Reputacja: 54

25-01-2018, 14:16
@Daras, jezeli to nie tajemnica to jakiego projektora i ekranu uzywasz?

PS.
Ja mam BenQ W1080ST+ i szary matowy ekran 88 cali (nie pamietam producenta).

Odpowiedz
Strony (77): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 77 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku