Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Twister (1996) / Twisters (2024)

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Twister (1996) / Twisters (2024)
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,506
Reputacja: 71

10-12-2020, 11:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2024, 08:47 przez Mister Tadeo.)
Drugi po "Speed" film wyreżyserowany przez Jana De Bonta, cenionego holenderskiego operatora (Szklana pułapka, Nagi instynkt), był jednym z największych frekwencyjnych sukcesów w 1996 roku (494,5 mln $ w światowym box office, 734 479 widzów w polskich kinach).

Wspólna produkcja Warner Bros. (dystrybucja w USA) i Universal Pictures (reszta świata) doczekała się u nas dwóch wydań DVD.

1) Wydanie z 2000 r. (dystr. Columbia Tri-Star / Warner Bros. Poland):

[Obrazek: 512_0001.jpg] [Obrazek: 512_0002.jpg]

Brak lektora. Dodatki bez pl napisów.

2) Wydanie specjalne z 2004 r. (dystr. Universal Pictures Poland):

[Obrazek: 2556_0005.jpg] [Obrazek: 2556_0004.jpg]

Dodatki, oprócz komentarza Jana De Bonta, mają polskie napisy. Nie ma lektora. Wydanie jest już OOP, więc zostaje zakup z drugiej ręki (swego czasu można je było kupić za kilkanaście złotych).

Edycji Blu-ray z polskimi napisami brak.
Specyfikacja BD z UK:
http://dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=12896#9

[Obrazek: 61XK09jGEbL._AC_SL1059_.jpg] [Obrazek: 71O%2B8u-XReL._AC_SL1071_.jpg]

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

10-12-2020, 12:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2020, 12:19 przez Gieferg.)
Pierwsze skojarzenie jakie mam z tym filmem to:

(nie mogę znaleźć filmowej wersji teledysku w lepszej jakości).

I w sumie głownie dla tego kawałka kupiłem soundtrack jeszcze na kasecie magnetofonowej. Okazało się, że jest tam więcej fajnej muzyki.
A sam film obejrzałem jakiś czas później, nie zachwycił, ale był na tyle niezły, że po latach dołączyłem DVD do kolekcji - w 2009 roku kupiłem to wydanie specjalne z czarną okładką, później dorzuciłem Rosołowskiego i od tamtej pory tak oglądam.
Cytat:(swego czasu można je było kupić za kilkanaście złotych).
Dałem chyba coś koło 25-30 zeta o ile dobrze pamiętam. Blu-upgrade'u jakoś dotąd nie odczuwałem potrzeby robić, nie wracam do filmu tak często, poza tym recenzje i screenshoty wskazują, że Blu nie wygląda zbyt dobrze.
DVD nawet jak na DVD też szału nie robi, wychodzi więc na to, że film nie miał szczęścia do wydań na nośnikach...

W Twisterze wkurza mnie jedno - spora część tych piosenek z soundtracku to leci sobie w tle, bo ktoś je tam puszcza z radia i to w scenach dialogowych więc ich prawie nie słychać. Z powodu odczuwanego niedosytu, część z nich wykorzystałem we własnych filmach z wakacji Tongue
Muzyka Manciny też jest dobra.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

10-12-2020, 13:01
Polskie wydania wymienione w pierwszym poście dodałem do filmoskopu

[Obrazek: thumb-300x300-37032-front.jpg] [Obrazek: thumb-300x300-87072-front.jpg]

Dodatkowo przeszukując allegro/olx można natrafić na dwa wydania DVD będące dodatkami do gazet (tych nie dodawałem do filmoskopu).
1. Do magazynu Tina nr 3(2007) w opakowaniu typu koperta
2. Do Gazety Wyborczej w 2009 w serii 'Kino na zimę' w opakowaniu typu slim

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

08-08-2021, 12:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2021, 12:53 przez misfit.)
Kilka dni temu u Niemców wyszło w końcu w miarę porządne wydanie BD bez DNR i z Atmosem, ale trochę wyostrzone.

[Obrazek: 4260294859814_600x600.jpg]

Porównanie obrazu ze starego i nowego BD na caps-a-holic.

Niestety na razie nowa wersja jest dostępna tylko w sklepiku dystrybutora Turbine Medien i za jedyną dostępną edycję w mediabooku trzeba wyłożyć prawie 37 EUR z wysyłką do PL.

https://turbine-shop.de/detail/index/sArticle/26245

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

22-04-2022, 15:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2022, 15:50 przez misfit.)
Z kolei we Francji wyszło coś takiego kilka dni temu:

[Obrazek: N02wpdv.jpg]

https://www.fnac.com/a16278426/Twister-Edition-Limitee-Combo-Blu-ray-DVD-Helen-Hunt-Blu-ray

Unboxing:

Jest też zwykłe wydanie:

[Obrazek: lrbHekwl.jpg]

https://www.amazon.fr/Twister-Blu-ray/dp/B09FS74NPX

Pewności nie mam, ale podejrzewam, że pod względem obrazka to może być to co niedawno u Niemców wyszło.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

28-07-2024, 12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2024, 12:50 przez sebas.)
W UK jest już dostępne w przedsprzedaży kolekcjonerskie wydanie UHD Twistera

amazon.co.uk

Standardowy steelbook bez dodatków ma być też dostępny we Francji:

amazon.fr

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

03-09-2024, 07:00
Według bluray-disc.de, niemieckie wydanie Twisters będzie miało polską wersję językową na UHD.
klik
Ta sama płytka będzie też u Czechów i Hiszpanów.

Przy okazji, można by zmienić tytuł tego wątku, tak żeby odnosił się do obu filmów. W dziale "Filmy" już tak jest.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

03-09-2024, 11:53
(03-09-2024, 07:00)sebas napisał(a):  Według bluray-disc.de, niemieckie wydanie Twisters będzie miało polską wersję językową na UHD.
klik
Ta sama płytka będzie też u Czechów i Hiszpanów.

Przy okazji, można by zmienić tytuł tego wątku, tak żeby odnosił się do obu filmów. W dziale "Filmy" już tak jest.

Nie ma potrzeby łączyć wątków, obydwa z 2 różnych stajni, klasyczny - Universal, nowy - Warner, klasyczny dostaje piękne wydanie z referencyjnym dyskiem UHD gdzie nie będzie PL, sugerowałbym info o Twisters wrzucić gdzie należy…. żeby nie wprowadzić nikogo w błąd…

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,506
Reputacja: 71

03-09-2024, 12:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2024, 12:15 przez Mister Tadeo.)
(03-09-2024, 11:53)pmmazz napisał(a):  obydwa z 2 różnych stajni, klasyczny - Universal, nowy - Warner

To nie jest do końca prawda. Oba filmy zostały wyprodukowane przez Universal i Warner Bros. Oryginał z 1996 roku był dystrybuowany w USA przez Warnera, a na rynkach zagranicznych przez Universal. Kontynuacja zaś odwrotnie - w USA prawa ma Universal, a resztę świata obsługuje Warner.

Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

03-09-2024, 12:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2024, 12:39 przez pmmazz.)
(03-09-2024, 12:15)Mister Tadeo napisał(a):  
(03-09-2024, 11:53)pmmazz napisał(a):  obydwa z 2 różnych stajni, klasyczny - Universal, nowy - Warner

To nie jest do końca prawda. Oba filmy zostały wyprodukowane przez Universal i Warner Bros. Oryginał z 1996 roku był dystrybuowany w USA przez Warnera, a na rynkach zagranicznych przez Universal. Kontynuacja zaś odwrotnie - w USA prawa ma Universal, a resztę świata obsługuje Warner.

Jeśli odnosimy się do informacji o polskich wersjach językowych w wydaniach, to istotniejszy jest dla nas rynek lokalny, czy choćby europejski,

Skupiając się na Polsce…. dystrybucję Warnera mamy, zaś Universala (wraz z zapowiedziami o braku polskiej wersji językowej na nośnikach fizycznych) już niestety nie…

Informacja o Twisters w tym wątku może kogoś wprowadzić w błąd….

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku