Cytat:Poza tym, jakoś czuję, że przeszkadzała ci jakaś stricte pod twój gust pierdoła
Nie idzie ustawić odpowiednio skontrastowanego i jednocześnie jasnego obrazu. Mogę sobie podkręcać wszystkie odpowiadające za to wskaźniki na maxa i... nic. Dopiero po dowaleniu kontrastu dynamicznego zaczyna wyglądać, ale jak wiadomo wtedy się to zmienia w zależności od oświetlenia w danej scenie więc dalej jest nie tak.
Dodatkowo wkurza mnie coś takiego, że w każdym z modeli, z którymi miałem do czynienia są (tylko) trzy tryby, w dodatku każdy się charakteryzuje jakimiś swoimi właściwościami, przez co nie mogę sobie ustawić np pięciu trybów, tak jak na Toshibie (gdzie mam ich w sumie siedem), z których wszystkie generalnie będę podobne ale:
Tryb 1 - standardowe "tak jak lubię" (używany w 90% przypadków)
Tryb 2 - j/w + powłaczane DNRy i wygładzania do oglądania wszystkiego ma problemy z pikselozą, np kiepskich DVD
Tryb 3 - to co 1 + ciepłe barwy
Tryb 4 - to co 1 + niwelowanie modnego ostatnio tealu
Tryb 5 - to co 1 + dodatkowe podbicie kontrastu za pomocą kombinacji gamma/jasność do oglądania mdło wyglądających filmów (jak The Amazing Spider-Man)
I np jeszcze jeden tryb z obniżonym podświetleniem do oglądania po ciemku.
I wszystkie one zachowują się tak samo, a różnice wynikają tylko z moich ustawień. Tryb może się nazywać "dynamiczny" ale to się odnosi do jego defaultowych ustawień, a mogę sobie z niego zrobić co chcę i będzie dynamiczny tylko z nazwy. Przy Samsungu nie dość, że nie wygląd atak jak lubię, to jeszcze czuję się cholernie ograniczany

(Nie pamiętam jak z tym było na Bravii bo grzebałem w niej tylko 2-3 razy u znajomych, ale wygląd szybko osiągnąłem taki jak lubię)
Poza tym mam wrażenie, że nawet po wyłączeniu wszelkich motion plusów, na samsungach (tych wyżej-hercowych) i tak "coś" jest nie tak z obrazem i jego płynnością. Na swoim TV nie mam żadnego z wyżej wymienionych problemów - są inne (judder przy pewnej prędkości przesuwania kamery), które już np na Bravii u znajomych dało się bez problemu zlikwidować (bez popadania w teatralny HFRowy wygląd), no ale to jednak TV z wyższej półki i znacznie nowszy niż mój. Na znanych mi Samsungach oczywiście ni ***ja - albo mam teatrzyk-motion+, albo standardowo.
Tak w ogóle to jak kupowałem swój TV nie miałem pojęcia o ustawieniach TV i w sumie wziąłem co mi doradzono, gdybym teraz miał kupować TV to podejrzewam, że sprzedawcę by krew zalała