Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Valerian i Miasto Tysiąca Planet

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Valerian i Miasto Tysiąca Planet
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,570
Reputacja: 98

28-05-2022, 15:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 12:06 przez HAL 9000.)
[Obrazek: valerian-i-miasto-tysiaca-planet-logo-i48918.jpg]

Polskie wydanie BD jest dostępne w rozsądnej cenie i jeżeli chodzi o polską wersję językową to mamy do wyboru: napisy, lektora oraz dubbing.
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/173750
[Obrazek: original-173750-valerian-i-miasto-tysiac...on-luc.jpg]
Za granicą wyszły jeszcze wersje BD 3D i UHD, ale już bez PL.
Na szczególną uwagę zasługują wydania 4K i to one zainspirowały mnie do założenia tego tematu.
FilmoSkop pokazuje mi, że największym zainteresowaniem cieszyło się wydanie francuskie, które jest zdecydowanie najgorsze i mocno odstaje od pozostałych wydań 4K, nie dość że ma obligatoryjne francuskie napisy, najniższy bitrate, to na dodatek jest to SDR.
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/5317819
[Obrazek: original-5317819-valerian-i-miasto-tysiaca-planet.jpg]
Wydania od Lionsgate (USA, UK) posiadają HDR i Dolby Vision. Tu na uwagę zasługuje brytyjski steelbook (UHD+3D BD+ BD):
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/172270
[Obrazek: U1RFRUwgQk9PSyAyLnBuZw%253D%253D.png]
Brytyjski steelbook przez kilka lat był najlepszą wersja tego filmu jaką posiadałem i tak pewnie by już zostało, gdybym nie przeczytał kiedyś na blu-ray.com sugestii, że niemiecka wersja z HDR 10 może być lepsza (4000 nitów) od Liongate (1000 nitów), zwłaszcza na jasnych TV.
Znalazłem tabelkę którą misfit wkleił w temacie BR 2049 - potwierdza różnice w masteringu również dla Valeriana:
[Obrazek: HDR10_UltraHD_Movies_Static_Metadata_Inf...Sample.png]
Jako że jestem fanem Valeriana (komiksów i filmu), nie mogłem tego tak zostawić i niedawno nabyłem niemiecką wersję, żeby się przekonać jak to wygląda u mnie. Mogę teraz potwierdzić, że jest to najlepsza i najefektowniejsza wersja tego filmu, którą będę polecał każdemu, kto lubi ten film.

Valerian to film bardzo kolorowy i efektowny, i niezależnie od posiadanej wersji prezentuje się bardzo ładnie, zwłaszcza gdy nie mamy bezpośredniego porównania, jednak dopiero w wydaniu Universum Film GmbH Valerian lśni tak jak na to zasługuje  Tongue

https://filmozercy.com/filmoskop/edition/23258290
[Obrazek: orig-38068-81uSoUFNE1L._SL1500_.jpg]

Ciekawi mnie jak to jest z innymi filmami, czy jest jakaś strona, gdzie można porównać dane dotyczące masteringu poszczególnych wydań?
Finalnie i tak najważniejsze będzie sprawdzenie, jak to wygląda na domowym sprzęcie, a nie suche liczby.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,201
Reputacja: 277

28-05-2022, 15:18
(28-05-2022, 15:11)HAL 9000 napisał(a):  Brytyjski steelbook przez kilka lat był najlepszą wersja tego filmu jaką posiadałem i tak pewnie by już zostało, gdbym nie przeczytał kiedyś na blu-ray.com sugestii, że niemiecka wersja z HDR 10 może być lepsza (4000 nitów) od Liongate (1000 nitów), zwłaszcza na jasnych TV.
Znalazłem tabelkę którą misfit wkleił w temacie BR 2049 - potwierdza różnice w masteringu również dla Valeriana
To nie są różnice w masteringu tylko w tym, co wpisano w metadane.

Wartości 1000 i 4000 nitów to wpisane z palca wartości monitora studyjnego; Valerian to nowy film i masterowany był raz, więc któreś z tych wydań zawiera błędne informacje. Wystarczy zresztą spojrzeć na, również podawane ręcznie, wartości MaxCLL i MaxFALL, którym w niemieckim wydaniu zostawiono 0.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-05-2022, 15:31
Nie będę ukrywał, że wiem o co chodzi z tym wpisywaniem różnych wartości w metadane u różnych wydawców i być może mastering to złe słowo, faktem jest ze w przypadku Valeriana filmy świecą i wyglądają inaczej, mają też różny bitrate.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

28-05-2022, 15:46
Wydanie UK ma Dolby Vision, wydanie niemieckie nie. Jak dla mnie wybór może być tylko jeden. Być może stąd wynika różnica w wyglądzie filmu.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-05-2022, 16:21
Być może. Dla mnie ważne, że niemiecki HDR wygląda lepiej, a bitrate w niektórych scenach dobija do 90 Mbps, gdzie w UK DV nie przekracza 65 Mbps, a co najważniejsze, obraz DV jest mniej angażujący w seans.
Tak jak pisałem, niezależnie od wydania, każdy będzie zadowolony, dopóki nie będzie porównywał jednego po drugim Big Grin
Jak to leciało: róbta co chceta  Tongue
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=19849543&postcount=892

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

28-05-2022, 16:35
HAL - tak jak pisze Mierzwiak Min/Max Luminance to jest tylko informacja o parametrach monitorka na którym odbywał się mastering (i jak widać na załączonym obrazku zdarza się, że są one podawane błędnie), nic jednak one nie mówią o faktycznej jasności filmu.
Wierzę, że są różnice w jasności (i nie tylko) pomiędzy UK/USA, a niemieckim wydaniem, ale nie wynikają one z tego jednego parametru.

W teorii co nieco na temat jasności filmu powinny nam mówić wartości MaxCLL i MaxFALL, czyli jasność najjaśniejszego piksela w filmie i uśredniona jasność wszystkich pikseli w klatce filmu, ale i tym wpisywanym danym nie ma co wierzyć na słowo, bo niemal zawsze zdarzają się mniejsze lub większe rozbieżności względem stanu faktycznego. A jaką faktyczną film ma jasność można sprawdzić np. na kompie (madVR).

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

28-05-2022, 17:09
(28-05-2022, 16:21)HAL 9000 napisał(a):  Dla mnie ważne, że niemiecki HDR wygląda lepiej
Rozwiń proszę te myśl, co to znaczy, że wygląda lepiej? Jaśniej? Bo idę o zakład, że jak porównasz szczegóły w najjaśniejszych partiach obrazu, to w DV będzie ich więcej.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-05-2022, 17:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2022, 17:33 przez HAL 9000.)
Tak, o tym że te wartości "Min/Max Luminance" nie oddają rzeczywistej jasności filmu, to wiem. Miałem jednak nadzieję, że mogą stanowić pewien trop do ewentualnych poszukiwań różnic między wydaniami. Teraz to już zwątpiłem, pamiętam też że w przypadku BR2049 (Warner), wpisano wartość 10000 nitów, co mogło stanowić pewien problem dla sprzętu i w rezultacie ciemniejszy obraz. Szczerze mówiąc, to aż mnie korci żeby sprawdzić wydanie z USA  Tongue

Nie jest moją intencją szukanie "najjaśniejszych" wydań, tylko ciekawią mnie pewne rozbieżności. Często zachowuję starsze wydania i nawet słabsze transfery, nie jestem wyznawcą "wersji ostatecznych", nawet jeżeli są przyklepane przez twórców. Widzę to bardziej jako ciągłe dążenie do doskonałości  Tongue

(28-05-2022, 17:09)Mr.Hankey napisał(a):  Rozwiń proszę te myśl, co to znaczy, że wygląda lepiej? Jaśniej? Bo idę o zakład, że jak porównasz szczegóły w najjaśniejszych partiach obrazu, to w DV będzie ich więcej.
Niemieckie wydanie nie jest jakoś sztucznie rozjaśnione, w sensie całościowo. Tu chodzi o poszczególne elementy.
Widzisz błysk o oku Laureliny (dosłownie) i za tym podążasz Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

19-01-2025, 12:17
Odświeżam temat, chociaż brak oficjalnych dowodów na wyższość niemieckiego wydania, to dochodzą kolejni świadkowie:

Sky_Captain
Interesting... very interesting.

If you want your HDR 'zing', your eye-candy fix, the German Universum disc will certainly accommodate you.

brainofJ72 described it almost perfectly.

It's brighter, punchier, and heavier on the contrast.

It is an exquisite looking disc, with a dimensionality, that's seemingly absent from the Lionsgate release.

That was comparing them both in standard HDR10, since the Universum disc does not have Dolby Vision. Switching between various different Dolby Vision settings on my TV, I could not get the Lionsgate to replicate the appearance of the German disc.

Even the Dolby Vision Home mode on my CX, which does punch up the brightness, could not achieve this.

However, if you decide to view the German disc with Dolby Vision forced, this brings it very close to mirroring the Lionsgate disc. It completely clips the highlights, giving the same subdued look to the HDR.

Now, I have to state that I still really like the Lionsgate disc. I always have.

It may be more subdued in the HDR department, but it's still a gorgeous presentation.

Which one is correct?

No idea, (I do know that Luc Besson is a dirty old man...), but both are there for your perusal. If you thought that Valerian should have been some HDR demo piece, you can now get your fix.

The German UHD disc is very English friendly, with no localised titles or onscreen text. It's all in English, (I didn’t check all of the German BD, after seeing the German title card appear).

Even the limited alien dialogue is subtitled in English, when you select the English Dolby Atmos track.

Those subs are player generated, unlike the Lionsgate disc, (which look player generated, oddly enough), and largely appear in the bottom letterbox bar:
[Show spoiler]

The caveat is that the Universum release is lacking in extras:
[Show spoiler]

That's your lot and they're nearly all in 1080/50p, on the included BD.

The UHD has no extras.

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21197969&postcount=895

Vriess
Yup the German 4k looks great, brighter colors and punchier. It's very pleasing and this is not encoded in the wrong color space as someone mentioned as the colors look fantastic.

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=22423343&postcount=915

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

19-01-2025, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 19:19 przez misfit.)
Na początek lekka dygresja - chcąc porównywać ten sam film, który w jednym wydaniu jest tylko w HDR10, a w drugim w DV, mamy też kwestię tego, że poszczególne wyświetlacze mają różne algorytmy mapowania tonów, jedne biorą pod uwagę co w metadanych jest wpisane w polu "Mastering display luminance" i/lub MaxCLL, jeszcze inne w ogóle nie zwracają uwagi na metadane i robią mapowanie po swojemu, jedne mają dmt, inne nie, itd. itp.
Implementacja DV w poszczególnych wyświetlaczach (tv led, player led) też może dawać różny obrazek. Do tego wszystkiego dodajmy jeszcze, że na danym wyświetlaczu za DV i HDR10 odpowiadają dwa różne tryby obrazu, z których jeden może być bardziej rozjechany względem wzorca, a inny znacznie mniej i później dochodzimy do sytuacji w której ten sam film, w tym samym wydaniu u jednego w HDR10 może być jaśniejszy niż w DV, a u kogoś innego może być zupełnie na odwrót. I to na tym samym modelu telewizora. Profesjonalna kalibracja obrazu każdego trybu w takich przypadkach wydaje się być kluczowa aby móc wyciągnąć odpowiednie wnioski, ale też nierzadko nie da się jej wykonać perfekcyjnie i trzeba iść na pewne kompromisy.

Temat rzeka, ale mapowaniem tonów i kalibracją obrazu nie zamierzam się tutaj zajmować i skupię się wyłącznie na tym co zostało zapisane na płytach, a to co później robi z tym dany wyświetlacz to już inna bajka...

Skrócony raport BDInfo niemieckiej płyty UHD:
Kod:
PLAYLIST REPORT:

Name:                   00003.MPLS  
Length:                 2:17:24.653 (h:m:s.ms)
Size:                   63,951,740,928 bytes
Total Bitrate:          62.05 Mbps

VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       49986 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 4000nits / HDR10 / BT.2020

AUDIO:

Codec                           Language        Bitrate         Description    
-----                           --------        -------         -----------    
Dolby TrueHD/Atmos Audio        German          3751 kbps       7.1+13 objects / 48 kHz / 3111 kbps / 16-bit (AC3 Core: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps)
Dolby TrueHD/Atmos Audio        English         3738 kbps       7.1+13 objects / 48 kHz / 3098 kbps / 16-bit (AC3 Core: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps)

[Obrazek: rEXV6W6.png]

[Obrazek: Wnbmsaj.png]

Skrócony raport BDInfo brytyjskiej płyty UHD:
Kod:
PLAYLIST REPORT:

Name:                   00802.MPLS  
Length:                 2:17:04.466 (h:m:s.ms)
Size:                   65,411,272,704 bytes
Total Bitrate:          63.63 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       44378 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / HDR10 / BT.2020
* MPEG-H HEVC Video     8256 kbps (15.69%)  1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / Dolby Vision FEL / BT.2020

AUDIO:

Codec                           Language        Bitrate         Description    
-----                           --------        -------         -----------    
Dolby TrueHD/Atmos Audio        English         5064 kbps       7.1+15 objects / 48 kHz / 4424 kbps / 24-bit (AC3 Core: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps)
Dolby Digital Audio             English         224 kbps        2.0 / 48 kHz / 224 kbps / Dolby Surround
Dolby Digital Audio             Spanish         640 kbps        5.1 / 48 kHz / 640 kbps
Dolby Digital Audio             French          640 kbps        5.1 / 48 kHz / 640 kbps
Dolby Digital Audio             English         224 kbps        2.0 / 48 kHz / 224 kbps / Dolby Surround

[Obrazek: UGB8f3s.png]

[Obrazek: gAGgHJD.png]

Wykres jasności niemieckiej płyty UHD w HDR10:
[Obrazek: 9D2mi4B.png]

Wykres jasności brytyjskiej płyty UHD w HDR10:
[Obrazek: cx7cvGi.png]

Wykres jasności brytyjskiej płyty UHD w DV:
[Obrazek: 1saXXNl.png]

Więc tak, tabelka z pierwszego posta mówi nam prawdę, ale jeśli chodzi o wydanie brytyjskie, tylko dla HDR10. W DV "Mastering display luminance" nie wynosi 1000 nitów, lecz 4000 nitów (BDinfo w tego typu przypadkach też podaje nieprawdziwe informacje), czyli tak samo jak w wydaniu niemieckim w HDR10. Ale to jest mało istotna sprawa, o czym wcześniej dyskutowaliśmy w tym temacie.

Jak też widać, obraz w HDR10 z niemieckiej edycji jest faktycznie jaśniejszy niż w HDR10 na brytyjskim odpowiedniku, średnio o ~20% jeśli chodzi o MaxCLL i ~5% jeśli chodzi o MaxFALL. A DV? Tutaj jest sprawa bardziej skomplikowana gdyż o ile się orientuję powyższy wykresik dla DV nie ukazuje faktycznej jasności, lecz bazuje na (dynamicznych) metadanych, które zostały wklepane do strumienia i niekonieczne muszą być one 1 do 1 zgodne ze stanem faktycznym. Czyli pełną "jasność" otrzymamy dopiero na heatmapach, co nastąpi wkrótce. Będą też gamut mapy i screeny porównawcze obu wydań, z których - spoiler alert - okaże się również, że jedno z powyższych wydań jest mniej ostre.

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku