Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy › Reżyserzy
1 2 Dalej »

Wes Anderson - Dzieła wszystkie

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Wes Anderson - Dzieła wszystkie
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

07-03-2023, 16:17
Na co dzień posługuję się angielskimi/oryginalnymi tytułami, a polskie zwykle piszę z pamięci i czasami wychodzą takie kwiatki jak powyżej Smile
No cóż, nauczka na przyszłość aby pozostać przy tych angielskich...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

07-03-2023, 18:14
Chyba lepiej poczekać na Criteriona.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-03-2023, 18:53
Na razie to spekulacje czy, a jeśli tak to kiedy French Dispatch pojawi się od Criteriona. Jeśli wyjdzie to jednak nie spodziewałbym się tego w tym, ani w przyszłym roku.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec

08-03-2023, 14:04
Pewnie tak - szybko tego wydania nie będzie. Ale nie mam z tym najmniejszego problemu. Nie jest tak, że muszę ten film (lub jakikolwiek inny) mieć już, natychmiast, bo żyć bez niego nie mogę. Wolę zaczekać na porządne wydanie, niż zadowolić się średniakiem.
A czy Criterion go wyda? Wydaje wszystkie filmy Andersona, bez względu na to, kto ma do niego prawa, tak więc w tym przypadku dziwne, gdyby miało być inaczej.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-03-2023, 14:45
(08-03-2023, 14:04)slavekg napisał(a):  Wolę zaczekać na porządne wydanie, niż zadowolić się średniakiem.

Z tym porządnym wydaniem może być problem, ale zależy w co celujesz:
- Jeśli w BD, to ogólnie kompresja obrazu nie należy do najmocniejszych stron Criteriona na tym nośniku, skromnie powiedziawszy. Z drugiej strony nie mam nic do zarzucenia wydaniu The French Dispatch od Disneya pod tym względem, oczywiście jak na Blu-ray'owe standardy.
- Jeśli w UHD = tylko USA = meksykańska tłocznia = duże prawdopodobieństwo trafienia na porysowane płyty. Chyba, że za te X lat coś się poprawi w tym względzie...

(08-03-2023, 14:04)slavekg napisał(a):  A czy Criterion go wyda? Wydaje wszystkie filmy Andersona, bez względu na to, kto ma do niego prawa, tak więc w tym przypadku dziwne, gdyby miało być inaczej.

Isle of Dogs (jeszcze) nie ma. W lipcu stuknie 5 lat od wydania BD od Foxa. Ale może jeszcze się pojawi, bo np. pomiędzy wydaniem Grand Budapest Hotel od Foxa, a Criteriona minęło prawie 6 lat. Załóżmy więc, że z French Dispatch będzie podobny przedział czasowy, więc na wydanie od Criteriona przyjdzie nam poczekać do 2027-2028 roku. Wiele rzeczy do tego czasu może się wydarzyć, o których głośno nie chcę tutaj pisać, bo później wyjdzie, że coś wykrakałem Wink
W każdym razie ja nie chcę ryzykować i kupiłem wydańsko od Disneya w zeszłym roku, z którego ogólnie jestem zadowolony, nie licząc tego, że jest to golas bez żadnych dodatków. A jeśli kiedyś pojawi się Criterion, najlepiej w 4K i z pokaźną liczbą materiałów dodatkowych to z miłą chęcią zrobię upgrade.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec

08-03-2023, 18:42
Dobra, o "Wyspie psów" zapomniałem.
Co do UHD - nie planuję sprowadzać ewentualnego amerykańskiego Criteriona, głównie ze względu na koszty i nadzieję, że prędzej czy później pojawi się brytyjska edycja. A to, co piszecie o meksykańskich tłoczniach dodatkowo mnie zniechęca.
Jeśli chodzi o kompresję na BD, to nigdy tego nie porównywałem, ale chyba kompresja "Grand Budapest Hotel" i "Kochanków z Księżyca" od Criteriona nie jest gorsza niż w wydaniach od Foxa i Universalu?

Jako "porządne wydanie" mam na myśli takie, które ma nie tylko sam film na płycie, ale też wartościowe/ciekawe materiały dodatkowe. I tu Criterion bije na głowę wszystkie inne wydania filmów Andersona - plus znakomity 'artwork', na który też zwracam uwagę.
Jeżeli będę musiał czekać kilka lat, a w międzyczasie koniecznie będę chciał obejrzeć "Francuskiego kuriera", to poza płytą są dostępne inne możliwości.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-03-2023, 20:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2023, 20:55 przez misfit.)
(08-03-2023, 18:42)slavekg napisał(a):  Jeśli chodzi o kompresję na BD, to nigdy tego nie porównywałem, ale chyba kompresja "Grand Budapest Hotel" i "Kochanków z Księżyca" od Criteriona nie jest gorsza niż w wydaniach od Foxa i Universalu?

Jest gorsza w przypadku Kochanków z Księżyca. Mam blisko 90 filmów na BD od Criteriona, w tym cztery filmy Wesa Andersona i niewielką część z nich określiłbym, że ma kompresję obrazu bez żadnych zastrzeżeń.
Gdyby French Dispatch miało wyjść wkrótce od Criteriona to gotów byłbym się założyć, że Disney okaże się znacząco lepszy pod tym względem (np. odwzorowanie ziarna, ilość syfu w ciemnych partiach obrazu). Ale to się nie stanie, więc nie ma tematu - w międzyczasie, za te nie wiadomo ile lat, Pixelogic może poprawić się w tej kwestii, lub też Criterion może zmienić ekipę od authoringu. Czas pokaże.

(08-03-2023, 18:42)slavekg napisał(a):  a w międzyczasie koniecznie będę chciał obejrzeć "Francuskiego kuriera", to poza płytą są dostępne inne możliwości.

Są inne możliwości, ale każda z nich stanowi kompromis obrazowo-dźwiękowy względem Blu-ray'a, włączając w to również wersję 4K z iTunes. Jednak życzę jak najkrótszego okresu oczekiwania na Criteriona.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

20-04-2023, 09:56
Jutro rusza sprzedaż francuskiego wydania French dispatch
Nie mogę za bardzo znaleźć informacji czy to wydanie będzie się różnić transferem od Disneya (chyba że można uznać za takowe ogólne info z bluray.com).
Różnica z amerykańskim wydaniem to w sumie niemało, jakieś 60-70 zł. Z drugiej strony nie wiem czy nie będzie we francuskim wydaniu wymuszonych napisów.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-05-2025, 17:57
OMG

[Obrazek: F0xqESDl.jpeg]

Cytat:The Wes Anderson Archive: Ten Films, Twenty-Five Years
DIRECTOR-APPROVED TWENTY-DISC 4K UHD + BLU-RAY SPECIAL EDITION COLLECTOR’S SET FEATURES
- New 4K digital masters of Bottle Rocket, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel, Isle of Dogs, and The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun, supervised and approved by director Wes Anderson, with 5.1 surround DTS-HD Master Audio soundtracks
- Ten 4K UHD discs of the films presented in Dolby Vision HDR and ten Blu-rays with the films and special features
- Over twenty-five hours of special features, including audio commentaries, interviews, documentaries, deleted scenes, auditions, short films, home movies, commercials, storyboards, animation tests, archival recordings, still photography, discussions/analyses, and visual essays
- English subtitles for the deaf and hard of hearing
PLUS: Essays by Richard Brody, James L. Brooks, Bilge Ebiri, Moeko Fujii, Kent Jones, Dave Kehr, Geoffrey O’Brien, Martin Scorsese, and Erica Wagner

https://www.criterion.com/boxsets/8208-the-wes-anderson-archive-ten-films-twenty-five-years

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

28-05-2025, 18:06
1500 zł za 10 filmów. Chyba poczekam na obniżkę Big Grin

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku