25-11-2023, 17:31
A kto ma niby to kupić? Takie boxy jak leżały w sklepach albo wracały do dystrybutora, albo były przeceniane do absurdalnie niskich cen, dlatego sklepy ze względu na rentowność wycofały się z nośników vide MM.
|
Wojciech Has
|
|
25-11-2023, 17:31
A kto ma niby to kupić? Takie boxy jak leżały w sklepach albo wracały do dystrybutora, albo były przeceniane do absurdalnie niskich cen, dlatego sklepy ze względu na rentowność wycofały się z nośników vide MM.
Cena zabija, to powinno kosztować o połowę mniej w granicach 600/700 zł a tak to sorry 1350 zł za 11 płyt BD i to większość jednowarstwówki... Poczekać aż może sprzedadzą prawa do Francji lubi innych krajów i wydadzą to po Bożemu w rozsądnych cenach z większymi możliwościami na ewentualne promocje.
Unboxing >> YouTube
25-11-2023, 18:04
Pomyliłeś trochę fakty: 1) do końca listopada cena to 1080 zł, 2) zestaw składa się z 16 płyt.
25-11-2023, 18:07
Nie wydają klasyki na BD w Polsce - źle. Wydają - też źle ![]() Przy cenie 1080 zł to daje 77 zł / film, lub 67,50 zł / płytę.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Trzeba było umieścić czeskie titulki zamiast polskich i od razu dużo lepiej by się sprzedało ![]() (25-11-2023, 17:59)pred895 napisał(a): większość jednowarstwówki Pół na pół, jeśli chodzi o filmy fabularne, a BD-25 to są wyłącznie filmy trwające 73-99 minut. Przy braku jakichkolwiek dodatków daje to w większości średni bitrate obrazu na poziomie 30 Mb. Poza tym kompresja obrazu w tym Hasie jest wizualnie sporo lepsza od tego co zwykle wypuszcza na BD pewna ekskluzywna marka zaczynająca się na literę C
25-11-2023, 18:58
Za Wajdę o podobnych specyfikacjach dałem 20 zł za płytę w promocji
Unboxing >> YouTube
25-11-2023, 19:14
No własnie i tutaj dochodzimy do sedna. Rynek się zawija, bo w grze zostaliśmy tylko my, kolekcjonerzy, którzy jesteśmy mistrzami w wyszukiwaniu okazji. W złotych czasach dvd to wszystko bazowało na klientach kupujących szybko i za regularną cenę Plusem tego upadku może być to, że uda się w schyłkowym czasie, za kilka lat, kupić mnóstwo tytułów w promocjach. Minusem, że wiele tytułów potraci nakłady i będę drogie do kupna z drugiej ręki. PS Ile można na czysto zarobić na 700 sztukach takiego boxu. Sprzedaż jednego, nowego samochodu z salonu pewnie przynosi x razy większy zysk. (25-11-2023, 18:58)pred895 napisał(a): Za Wajdę o podobnych specyfikacjach dałem 20 zł za płytę w promocji Dałeś tyle ponad półtora roku po premierze, bo z tego co pamiętam MM akurat zwijał się z płytami. Normalnie te filmy chodziły po 40 kilka zł. Ja kiedyś dałem za zestaw 25 filmów Blu-ray 40 zł, tj. 1,60 zł za film. Ale co to zmienia w kontekście Hasa? ![]() Niektóre filmy można wyhaczyć za naprawdę śmieszne pieniądze, a inne wręcz przeciwnie. Jeśli setki sztuk Hasa będą zalegać na magazynie wydawcy to może zejdzie znacznie z ceną - nie życzę im tego, ale jest takie prawdopodobieństwo. Czas pokaże.
27-11-2023, 00:51
(25-11-2023, 19:14)Ethan napisał(a): No własnie i tutaj dochodzimy do sedna. Rynek się zawija, bo w grze zostaliśmy tylko my,... Pełna zgoda.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
W "Jak być kochaną" także wyłapałem chwilowy przeskok obrazu w 14:51. W wydaniu USA występuje on w tym samym miejscu, więc pewnie tak jak w "Pętli - ten film już tak ma. Nieco już starsza rekonstrukcja obrazu z 2013 roku, więc miałem pewne obawy co do transferu, ale zupełnie niepotrzebnie. Ładny, nieprzefiltrowany obrazek z pokaźną ilością filmowego ziarna od pierwszej do ostatniej minuty. Komprecha w polskim wydaniu jest nieco lepsza w stosunku do edycji USA, głównie jeśli chodzi o ciemne partie obrazu. Jednak koder, którego używa aktualnie DI Factory ma buga powodującego obniżenie gammy o 0.3, czyli w efekcie dający nieco jaśniejszy obrazek niż być powinien. Skąd wiem na pewno, że pl wydanie jest rozjaśnione, a nie USA przyciemnione? Bo identycznie sytuacja ma się z Sanatorium pod Klepsydrą w boxie Hasa vs Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema, który zresztą też był przygotowywany przez DI Factory ![]() Nie jest to coś wartego większej uwagi, część z Was pewnie nawet będzie wolała obrazek z obniżoną gammą (poprawiona widoczność detali w cieniach), ale jeśli chcecie żeby obraz wyglądał w 100% prawidłowo to należy sobie wprowadzić korektę gammy o te 0.3 punktu. Tak jak się spodziewałem, zarówno w "Jak być kochaną", jak i w "Sanatorium pod Klepsydrą" dźwięk w boxie Hasa ma nieco wyższą tonację niż w odpowiednikach 24 fps i zakładam, że we wszystkich filmach sytuacja ma się podobnie. Rzecz głównie do wyłapania w bezpośrednim porównaniu, ale mimo wszystko pod tym względem wydawca się nie popisał. Obejrzałem w całości także "Szyfry". Chylę czoła przed Mieczysławem Jahodą, operatorem filmowym, oraz osobami odpowiedzialnymi za rekonstrukcję obrazu tego 57 letniego filmu. Super wykonana robota. Nie boję się tego napisać - na światowym wręcz poziomie. I ponownie zero zastrzeżeń co do kompresji obrazu. Z dźwięku już tak zadowolony nie jestem - dialogi są bardzo dobrze słyszalne, synchro też ok, ale czasami słyszalne są zniekształcenia dźwięku, głównie w męskich głosach. Nie jestem pewien czym jest to spowodowane, ale nie pierwszy raz spotykam się z czymś takim w polskich rekonstrukcjach. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |