Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy › Reżyserzy
« Wstecz 1 2

Wojciech Has

Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Wojciech Has
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

25-11-2023, 17:31
A kto ma niby to kupić? Takie boxy jak leżały w sklepach albo wracały do dystrybutora, albo były przeceniane do absurdalnie niskich cen, dlatego sklepy ze względu na rentowność wycofały się z nośników vide MM.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,811
Reputacja: 141

25-11-2023, 17:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2023, 17:59 przez pred895.)
Cena zabija, to powinno kosztować o połowę mniej w granicach 600/700 zł a tak to sorry 1350 zł za 11 płyt BD i to większość jednowarstwówki... Poczekać aż może sprzedadzą prawa do Francji lubi innych krajów i wydadzą to po Bożemu w rozsądnych cenach z większymi możliwościami na ewentualne promocje.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

25-11-2023, 18:04
Pomyliłeś trochę fakty:
1) do końca listopada cena to 1080 zł,
2) zestaw składa się z 16 płyt.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

25-11-2023, 18:07
Nie wydają klasyki na BD w Polsce - źle.
Wydają - też źle Tongue

Przy cenie 1080 zł to daje 77 zł / film, lub 67,50 zł / płytę.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

25-11-2023, 18:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2023, 18:49 przez misfit.)
Trzeba było umieścić czeskie titulki zamiast polskich i od razu dużo lepiej by się sprzedało Wink

(25-11-2023, 17:59)pred895 napisał(a):  większość jednowarstwówki

Pół na pół, jeśli chodzi o filmy fabularne, a BD-25 to są wyłącznie filmy trwające 73-99 minut. Przy braku jakichkolwiek dodatków daje to w większości średni bitrate obrazu na poziomie 30 Mb. Poza tym kompresja obrazu w tym Hasie jest wizualnie sporo lepsza od tego co zwykle wypuszcza na BD pewna ekskluzywna marka zaczynająca się na literę C Big Grin

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,811
Reputacja: 141

25-11-2023, 18:58
Za Wajdę o podobnych specyfikacjach dałem 20 zł za płytę w promocji Smile

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

25-11-2023, 19:14
No własnie i tutaj dochodzimy do sedna. Rynek się zawija, bo w grze zostaliśmy tylko my, kolekcjonerzy, którzy jesteśmy mistrzami w wyszukiwaniu okazji. W złotych czasach dvd to wszystko bazowało na klientach kupujących szybko i za regularną cenę Wink Plusem tego upadku może być to, że uda się w schyłkowym czasie, za kilka lat, kupić mnóstwo tytułów w promocjach. Minusem, że wiele tytułów potraci nakłady i będę drogie do kupna z drugiej ręki.

PS Ile można na czysto zarobić na 700 sztukach takiego boxu. Sprzedaż jednego, nowego samochodu z salonu pewnie przynosi x razy większy zysk.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-11-2023, 19:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2023, 19:39 przez misfit.)
(25-11-2023, 18:58)pred895 napisał(a):  Za Wajdę o podobnych specyfikacjach dałem 20 zł za płytę w promocji

Dałeś tyle ponad półtora roku po premierze, bo z tego co pamiętam MM akurat zwijał się z płytami. Normalnie te filmy chodziły po 40 kilka zł. Ja kiedyś dałem za zestaw 25 filmów Blu-ray 40 zł, tj. 1,60 zł za film. Ale co to zmienia w kontekście Hasa? Smile
Niektóre filmy można wyhaczyć za naprawdę śmieszne pieniądze, a inne wręcz przeciwnie. Jeśli setki sztuk Hasa będą zalegać na magazynie wydawcy to może zejdzie znacznie z ceną - nie życzę im tego, ale jest takie prawdopodobieństwo. Czas pokaże.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

27-11-2023, 00:51
(25-11-2023, 19:14)Ethan napisał(a):  No własnie i tutaj dochodzimy do sedna. Rynek się zawija, bo w grze zostaliśmy tylko my,...

Pełna zgoda.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-11-2023, 00:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2023, 00:28 przez misfit.)
W "Jak być kochaną" także wyłapałem chwilowy przeskok obrazu w 14:51. W wydaniu USA występuje on w tym samym miejscu, więc pewnie tak jak w "Pętli - ten film już tak ma.

Nieco już starsza rekonstrukcja obrazu z 2013 roku, więc miałem pewne obawy co do transferu, ale zupełnie niepotrzebnie. Ładny, nieprzefiltrowany obrazek z pokaźną ilością filmowego ziarna od pierwszej do ostatniej minuty. Komprecha w polskim wydaniu jest nieco lepsza w stosunku do edycji USA, głównie jeśli chodzi o ciemne partie obrazu.

Jednak koder, którego używa aktualnie DI Factory ma buga powodującego obniżenie gammy o 0.3, czyli w efekcie dający nieco jaśniejszy obrazek niż być powinien. Skąd wiem na pewno, że pl wydanie jest rozjaśnione, a nie USA przyciemnione? Bo identycznie sytuacja ma się z Sanatorium pod Klepsydrą w boxie Hasa vs Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema, który zresztą też był przygotowywany przez DI Factory Smile
Nie jest to coś wartego większej uwagi, część z Was pewnie nawet będzie wolała obrazek z obniżoną gammą (poprawiona widoczność detali w cieniach), ale jeśli chcecie żeby obraz wyglądał w 100% prawidłowo to należy sobie wprowadzić korektę gammy o te 0.3 punktu.

Tak jak się spodziewałem, zarówno w "Jak być kochaną", jak i w "Sanatorium pod Klepsydrą" dźwięk w boxie Hasa ma nieco wyższą tonację niż w odpowiednikach 24 fps i zakładam, że we wszystkich filmach sytuacja ma się podobnie. Rzecz głównie do wyłapania w bezpośrednim porównaniu, ale mimo wszystko pod tym względem wydawca się nie popisał.

Obejrzałem w całości także "Szyfry". Chylę czoła przed Mieczysławem Jahodą, operatorem filmowym, oraz osobami odpowiedzialnymi za rekonstrukcję obrazu tego 57 letniego filmu. Super wykonana robota. Nie boję się tego napisać - na światowym wręcz poziomie. I ponownie zero zastrzeżeń co do kompresji obrazu. Z dźwięku już tak zadowolony nie jestem - dialogi są bardzo dobrze słyszalne, synchro też ok, ale czasami słyszalne są zniekształcenia dźwięku, głównie w męskich głosach. Nie jestem pewien czym jest to spowodowane, ale nie pierwszy raz spotykam się z czymś takim w polskich rekonstrukcjach.

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku