Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 8 Dalej »

Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE

Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

06-03-2024, 12:48
Np w przypadków panasonic ub820 i artefaktów / pixelizacji raportów jest stosunkowo sporo czyli wychodzi na to że napędy optyczne od sony radzą sobie dużo lepiej z korekcją błędów. Mi jak dotąd trafiła tylko jedna taka płyta i samo jej włożenie do napędu powoduje odpalenie silnika odrzutowego Big Grin

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

06-03-2024, 14:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2024, 14:12 przez misfit.)
No nie wiem... znaaacznie częściej spotykam się ze zgłaszanymi problemami z odczytem przy zmianie warstwy (szczególnie BD-100) od posiadaczy odtwarzaczy Sony, aniżeli Panasów czy OPPO. U nas na forum kojarzę co najmniej trzy nicki, które nie raz narzekały na Sony z tego powodu.

Preda przypadek również wygląda mi na problem przy zmianie warstwy, z tym, że tym razem z BD-66. Pozostaje życzyć aby nie pojawiał się coraz częściej na jego odtwarzaczu, inaczej trzeba będzie Niemcom dać zarobić Wink

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

06-03-2024, 14:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2024, 14:31 przez pred895.)
Kilka dni przed incydentem z Liną, obejrzałem Conana i tam nie stwierdziłem żadnych problemów ze zmianą warstwy podczas odtwarzania. Testowo po Hitchcocku wrzuciłem też do odtwarzacza Diunę - 2017 sprawdzając specjalnie środek filmu i trzeci akt, nie stwierdziłem żadnych zakłóceń. ROPE od samego początku stwarza straszne problemy z odczytem samej płyty, bo trwa to dość długo do 8 sekund i czuć że odtwarzacz się męczy z tą płytą

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

06-03-2024, 14:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2024, 14:42 przez prodarek.)
No to tutaj przytoczę kolejne stwierdzenia osób trzecich że wszystko co nie działało na panasonic działają bez pixelizacji bez problemu na sony czy to odtwarzaczach blu-ray i bardzo często wymienianym ps5. Pamiętaj że w oppo również masz laser sony. We wszystkich odtwarzaczach siedzi KEM-481A, oppo'ach, pioneerze itd a Panasonic ma własną konstrukcję no i własny też procesor.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-03-2024, 14:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2024, 14:59 przez misfit.)
Piszę przede wszystkim o UHD, głównie o BD-100. Na blu-ray.com znajdziemy najwięcej nośnikożerców i jak śledziłem regularnie tamto forum to wśród zgłaszających problemy w trakcie odtwarzania z BD-100, zdecydowanym liderem były odtwarzacze Sony.
M.in. Kirek robił przesiadkę z Sony na Panasa i też może coś na temat skrobnąć... Smile

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

06-03-2024, 15:09
To już gdzieś było ale tak mogę potwierdzić, że jednym z powodów przesiadki były zacięcia. Na Panasonicu tego problemu nie mam więc nie zawsze tego typu problem musi być związany z wadą płyty.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

06-03-2024, 15:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2024, 15:47 przez pred895.)
Tak jak pisałem wcześniej, płyta uhd ROPE z UK to nietypowy przypadek, bo kilkoro użytkowników na forum blu-ray.com miało identyczny problem jak mój, więc jest to raczej kwestia pecha niż wada odtwarzacza. No chyba że chcecie abym któremuś z was ja przesłał na testy i wtedy rozwiejemy wątpliwościBig Grin

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-04-2024, 12:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2024, 12:33 przez misfit.)
Ujrzałem diabła - wydanie UK. Błędy odczytu od drugiej warstwy.

Film kupiony przeze mnie w 2015 roku, wiele razy był oglądany bez żadnych problemów. Rok temu zauważyłem, że na brzegach płyty pojawił się brązowawy nalot, więc czym prędzej postanowiłem wykonać kopię zapasową, która powiodła się w 100%. Dziś już jednak płyta nadaje się tylko do wyrzucenia do kosza gdyż od drugiej warstwy obraz albo wali co chwilę artefaktami lub się zatrzymuje. Brak też już możliwości wykonania kopii, więc dobrze, że wcześniej o tym pomyślałem...

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

29-04-2024, 13:29
To kijowo. Zawsze wierzyłem, że płyty mnie przeżyją.
Zbieram się do ostatecznego uporządkowania kolekcji. Mam też zamiar wszystko obejrzeć po kolei. Zajmie mi to lata gdyż kino (co do zasady) urządzam w soboty. Krążki BD zbieram od 2010 roku. Wcześniej VHS, CD oraz DVD. Czy spotkają mnie niespodzianki?
Od jakiegoś czasu słucham po kolei CD. Tego również mam od cholery.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

01-05-2024, 11:19
(29-04-2024, 13:29)Daras napisał(a):  To kijowo. Zawsze wierzyłem, że płyty mnie przeżyją.
Byłbym trochę bardziej optymistą. Takie przypadki jak opisuje Misfit to są rzadkie wyjątki i nie można dokonywać na podstawie takich przypadków uogólnienia i mówić, że płyty są nietrwałe. Mam w swojej kolekcji pierwszą komercyjnie tłoczoną płytę CD z sierpnia 1982 r. oraz szereg innych wydanych w pierwszej połowie lat 80. i nie ma z nimi żadnego problemu. Podobnie wczesne DVD, które mam, wydane około 2000 roku nie sprawiają żadnych kłopotów, a też mają już 25 lat. BD i UHD kupuję dopiero od kilku lat, choć niektóre z nich to starsze wydania więc część płyt też zbliża się wiekiem do 15 lat. Problemów nie mam, ale to jeszcze trochę za wcześnie na wydawanie werdyktu.
Powodem takich wad są zapewne błędy w trakcie produkcji i nietrzymanie reżimu technologicznego (np. użycie nieodpowiednich lakierów reagujących z plastikiem) a nie cechy nośnika jako takiego. Niestety obawiam się, że takie defekty będą pojawiały się coraz częściej, gdyż produkcja się zmniejsza i niedługo przestanie być masowa, a producenci i dystrybutorzy zaczną szukać oszczędności, co zawsze odbywa się kosztem jakości produktu. Obawiam się zwłaszcza o wydawców butikowych oferujących filmy niszowe, tłoczone w małych nakładach, gdzie problemy jakościowe już dziś występują dość często (w tej chwili są to błędy tłoczenia, czy rysy na płytach - co do trwałości to będzie można powiedzieć coś więcej za 15 lat). Więksi dystrybutorzy chyba nieco bardziej pilnują jakości, gdyż wpadka przy dużym nakładzie byłaby bardziej kosztowna.

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku