Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem

Strony (22): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 Dalej »

Opcje tematu
Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

12-06-2024, 13:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2024, 13:02 przez Nfsfan83.)
(11-06-2024, 22:27)misfit napisał(a):  Po raz kolejny wprowadzasz w błąd. Trzy pierwsze screeny nie pochodzą z BD lecz z 4K UHD (Kino Lorber) i to po typowo fatalnej konwersji do SDR z blu-ray.com. Już pomijam to, że w tym 4K UHD część filmu ma faktycznie zwalone kolory, które będą poprawione w nadchodzącym Arrow.

Tymczasem BD od Criterion vs kadr z 4K UHD, który użyłeś w swoim porównaniu:

[Obrazek: METZD76_t.png] [Obrazek: METZD77_t.jpg]

Poprawiony opis. Czyli 4K ma zwalone kolory, ktoś kupuje 4K UHD licząc na wypas a potem musi kupować nowe wydanie bo w nadchodzącym Arrow będą "mniej zwalone" NICE Smile

Głównym celem porównania było ile ucieli.

Nie wiem czy obrazek wejdzie: 35 mm scan

[Obrazek: b4381cefa6dec4f3eaa160ca98a3b61c.png]

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

12-06-2024, 13:27
(12-06-2024, 13:02)Nfsfan83 napisał(a):  Czyli 4K ma zwalone kolory, ktoś kupuje 4K UHD licząc na wypas a potem musi kupować nowe wydanie bo w nadchodzącym Arrow będą "mniej zwalone" NICE
Twój ograniczony umysł nadal nie przetworzył tysięcy postów na tym forum, w których było tłumaczone, że zrzut ekranu w SDR nie oddaje tego jak wygląda film w HDR na telewizorze 4K. Twoje porównanie w tej kwestii nie oddaje NIC.

(12-06-2024, 13:02)Nfsfan83 napisał(a):  Głównym celem porównania było ile ucieli.
Ale dwa grosze o kolorach - które w twojej głowie jeśli są cieplejsze na DVD to lepiej, a jeśli są cieplejsze na Blu-ray to gorzej = na DVD zawsze lepsze - musiałeś wtrącić...

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,572
Reputacja: 715

12-06-2024, 13:27
(12-06-2024, 13:02)Nfsfan83 napisał(a):  Poprawiony opis. Czyli 4K ma zwalone kolory, ktoś kupuje 4K UHD licząc na wypas a potem musi kupować nowe wydanie bo w nadchodzącym Arrow będą "mniej zwalone" NICE Smile

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś cytat, że Arrow będzie mieć "mniej zwalone" kolory, więc zakładam, że trollujesz.
Poza tym jeszcze raz weź pod rozwagę, że nie ma sensu zestawiać czegokolwiek ze screenami z 4K UHD od blu-ray.com. Niemal wszystkie one są po źle przeprowadzonej konwersji do SDR, a co za tym idzie w dramatycznym stopniu różnią się od tego co faktycznie widać na ekranie. Jeśli już koniecznie chcesz zestawiać swoje DVD z 4K, to np. korzystaj ze screenów na caps-a-holic.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

12-06-2024, 13:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2024, 14:00 przez Nfsfan83.)
(12-06-2024, 13:27)misfit napisał(a):  
(12-06-2024, 13:02)Nfsfan83 napisał(a):  Poprawiony opis. Czyli 4K ma zwalone kolory, ktoś kupuje 4K UHD licząc na wypas a potem musi kupować nowe wydanie bo w nadchodzącym Arrow będą "mniej zwalone" NICE Smile

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś cytat, że Arrow będzie mieć "mniej zwalone" kolory, więc zakładam, że trollujesz.
Poza tym jeszcze raz weź pod rozwagę, że nie ma sensu zestawiać czegokolwiek ze screenami z 4K UHD od blu-ray.com. Niemal wszystkie one są po źle przeprowadzonej konwersji do SDR, a co za tym idzie w dramatycznym stopniu różnią się od tego co faktycznie widać na ekranie. Jeśli już koniecznie chcesz zestawiać swoje DVD z 4K, to np. korzystaj ze screenów na caps-a-holic.

a ok napisaleś cyt: "które będą poprawione w nadchodzącym Arrow" kolory to sprawa drugorzędna, chodzi o kadrowanie !!!

Juby, to, że Twój ograniczony umysł nadal nie przetworzył, że napisałem, że głównym celem porównania było jaka jest różnica miedzy 16:9 a 4:3 to nie moja wina Smile a kolory to moje odczucie, że wobec tego co fachowy bluray.com pokazał ( a że jest sdr konwersja, to ich sprawa, pierwsze lepsze wziąłem wydanie co mi pokazło po wpisaniu w google) wziąłem tylko screenyshoty do porównania tylko ile UCIĘTE.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

12-06-2024, 14:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2024, 14:11 przez misfit.)
Tak, w Arrow kolory będą poprawione/naprawione czy co tam jeszcze chcesz. Tak przynajmniej zapewniają. Od dawna też wiadomo, że pierwsze ~20 minut na 4K UHD od Kino Lorber jest w nieprawidłowej przestrzeni kolorów.
Poza tym jeśli wciąż zamierzasz wklejać screeny 4K z blu-ray.com, każdorazowo będę uprzedzał, że nie mają one nic wspólnego z tym jak obraz wygląda w rzeczywistości.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

12-06-2024, 14:25
z capsoholic mam problem bo jak wezme fullscreen to zawsze tylko jedna wersja się wyświetla jak mam np BD i UHD a chce zapisac plik...

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

12-06-2024, 15:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2024, 15:10 przez misfit.)
Przecież była już z Tobą dyskusja na ten temat:

https://forum.filmozercy.com/watek-format-4k-ultra-hd?pid=96866#pid96866

https://forum.filmozercy.com/watek-format-4k-ultra-hd?pid=96867#pid96867

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,190
Reputacja: 277

12-06-2024, 16:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2024, 17:53 przez Mierzwiak.)
Podoba mi się wybiórczość z jaką kolega traktuje taśmę filmową.

Maksymalny obraz zapisany na negatywie, który tak naprawdę, zgodnie z intencjami twórców, czytaj: wybranymi proporcjami obrazu, nigdy tak naprawdę nie powinien / nie miał ujrzeć światła dziennego? TAK!!!

Jak najlepsze oddanie jakości obrazu tegoż negatywu w 4K albo chociaż 1080p? A FUJ, 576p lepsze Big Grin

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 449
Reputacja: 38

12-06-2024, 17:17
(12-06-2024, 16:38)Mierzwiak napisał(a):  Maksymalny obraz zapisany na negatywoe, który tak naprawdę, zgodnie z intencjami twórców, czytaj: wybranymi proporcjami obrazu, nigdy tak naprawdę nie powinien / nie miał ujrzeć światła dziennego? TAK!!!

99% filmów wyglądała by tak:
https://youtu.be/KMBD1vXoEvQ?si=pA-3L97DDEC92NL6

Boom mic w co drugim ujęciu Tongue

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

07-07-2024, 21:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2024, 21:10 przez Nfsfan83.)
To szybki printscreen ze strony, tylko porównanie kadrowania:

[Obrazek: e7MYkPj.jpeg]

Wiecie czemu zjebany imgur usuwa to porównanie? piszę ze content of violation nie ma golizny a ni nic? ktos wie co odwalają?

Odpowiedz
Strony (22): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku