Jakby kogoś ciekawiłoto na HBO Go "Skyfall" jest w wersji open matte.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem
|
Jakby kogoś ciekawiłoto na HBO Go "Skyfall" jest w wersji open matte.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Marked For Death 1990 TV vs BD ![]() TVRipa mam dla audio Szydłowski ![]() Oraz... wreszcie MAM TO (choć to tylko rip web dl) ale cieszy i to Ghost 1990 fullscreen bez loga stacji (bo są DVB zgrywki. Do kompletu 4:3 razem z Dirty Dancing NTSC ![]() Bym zaryzykował, że to jest nawet Open Matte (oprócz ujęcia efekty specjalne jak Sam widzi siebie) Jaka to ewolucja i postęp jak się ucina tyle z obrazu???
Kompozycja kadru się liczy, a nie to czy widać więcej. Jak film jest robiony z myślą o 16:9 to dobrze wygląda w 16:9, jak jest robiony z myślą o 4:3 to wtedy dobrze wygląda w 4:3 i nie należy niczego ucinać (chyba, że jednak nie wygląda dobrze - jak Avengers ![]()
kompozycja - srakozycja ![]() Dałem to dla ciekawostki, po prostu lubię widzieć więcej gór i dół, jak jest możliwość. Cytat:co rozumiesz robiony pod 4:3? Np Janosik, Chłopi itd. - filmowane z założeniem pokazywania w 4:3 - wtedy przycięcie skutkuje poczuciem oglądania wykastrowanego obrazu. Przy takim "Duchu" nic takiego nie ma miejsca, bo filmowano go pod 1.85:1.
22-10-2021, 07:08
(21-10-2021, 21:05)Nfsfan83 napisał(a): Dałem to dla ciekawostki, po prostu lubię widzieć więcej gór i dół, jak jest możliwość. Wyznajesz zasadę im więcej tym lepiej i tym samym wolisz open matte... spoczko, ale powstrzymaj się od komentarzy typu "OAR to kastrat" bo to są herezje. Dlaczego ? Tak jak Gieferg wspomniał, zerknij jak prezentuje się kompozycja kadru w filmach 1,85:1 czy 1,33:1 OAR vs to co widzisz w open matte w tych formatach - najprościej rzecz ujmując, zwróć uwagę na ilość wolnych przestrzeni nad głowami postaci np. na planie ogólnym oraz w zbliżeniach. Prawie nikt tak nie kadruje filmów przy założeniu OAR, nie wliczając w to kolesi typu Esmail czy Pawlikowski ![]()
22-10-2021, 13:11
Tak, tak OAR nie kastrat, ale to chyba lata przyzwyczajenia oglądania na crt, sprawiły, że mam słabość do takich wersje. Na 16:9 oglądam od 2015 i może dlatego. Nie mniej jednak np taki Quest dużo traci w panoramie (złe kadrowanie) Ale jak Polskie filmu kadrują to masakra. Na tvn leciał ostatnio film 15 minut w 4:3 ![]()
22-10-2021, 14:01
Quest traci bo ktoś ewidentnie spieprzył kadrowanie do 2.35:1 na Blu-ray, ale to odosobniony przypadek.
Nfsfan, ale co ma jedno z drugim wspólnego ? Płyty na DVD zacząłem kupować pod koniec lat 90, były to głównie polskie wydania i grubo ponad 90% było w OAR, a nie open matte czy czymś innym. O kinach nawet nie wspominam... zdarzało ci się bywać w tego typu przybytkach ? ![]() (22-10-2021, 13:11)Nfsfan83 napisał(a): Ale jak Polskie filmu kadrują to masakra. Możesz rozwinąć myśl ? Może chodziło o polskie seriale na nośnikach fizycznych... I tu ogólnie zgoda - większość z nich to "prawdziwe" kastraty. (22-10-2021, 13:11)Nfsfan83 napisał(a): Nie mniej jednak np taki Quest dużo traci w panoramie (złe kadrowanie) Wydanie od Universal na BD ma spartolone kadrowanie (ewidentnie pozycja kadru jest ustawiona zbyt wysoko), nie znaczy to, że wszystkie wydania w 2,35:1 mają tak samo, więc nie generalizowałbym. Split Second na BD, który wklejałeś na początku tego tematu też ma zbytnio poucinany obraz, ale to głównie dlatego, że to 1,78:1 to nie jest OAR. Są też nowsze wydania BD w 1,85:1 i tutaj już kadrowanie wygląda w porządku. Excalibur, który niedawno oglądałem na BD też ma spartolone kadrowanie i tutaj z chęcią zobaczyłbym jakieś porównanie z czegoś starszego, najlepiej w 1,85:1. Jednak ogólnie od zdecydowanej większości tutaj zaprezentowanych "klasycznych" open matte aż mnie oczy bolą, w nie mniejszym stopniu niż od kastratów.
Polskie - Seksmisja, Pan Kleks... Ekstradycja? z 4:3 do 1.77 na BD Split Second mówisz, ucięty w sensie po bokach? że jeszcze więcej powinno być na BD lewo prawo? https://i.imgur.com/9RWXKQ5.jpg Bo góra dół vs DVD to wiadomo |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |