Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Z pasami czy bez? - formaty obrazu

Ankieta: Ulubiony format obrazu:
2.35/39/40:1 - kinowa panorama (czarne pasy dół/góra na TV)
1.78:1 - wypełnienie całego ekranu TV
4:3 - czarne pasy po bokach
[Wyniki ankiety]

Strony (12): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 12 Dalej »

Opcje tematu
Z pasami czy bez? - formaty obrazu
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone
Liczba postów: 452
Reputacja: 5

27-06-2019, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2019, 18:56 przez Pai-Chi-Wo.)
Jak byłem na FFF w Gdyni to tam zawsze puszczają Bareję z projektora albo rzut na ścianę albo z projektora na ekran organizowane przez Kino Polska.
No byłem ze znajomym co też lubi technikalia. Więc włączają film a on do mnie dlaczego taki kwadratowy ekran kurde że nie mogli się postarać? ...Big Grin
To ja mu tłumaczę przecież to jest OAR 4:3 bez wyciętych pasów.. aż się obsługa projektora na nas popatrzyła.
Kolega nic nie zrozumiał ... trudno.
Ja w każdym razie stoję za OAR ale to z winy Darasa i jego działań w kierunku uświadamiającym.
Teraz jak tylko spojrzę na jakieś nagranie z TV (telewizora nie posiadam) to od razu widze że wycięli pasy. Oczywiście to wina Darasa. Big Grin

This is the fucking come to Jesus moment... - Steven Seagal
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kris
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

27-06-2019, 20:08
Daras napisał(a):Tu chyba nie do końca masz rację. Czy aby rzeczywiście tych linii faktycznie jest mniej niż zakłada specyfikacja formatu DVD / BD? Chodzi mi dokładnie o sytuację, w której puścisz sobie film 16:9, a na ekran nałożysz kaszety. Wówczas policzalnych linii (cytuję: z obrazem) powinno być tyle, ile w typowym wydaniu 2.35:1, a to nie będzie miało przełożenia na jakość.

Niechaj z odsieczą przyjdzie Misfit, bo w kwestii transferów BD / UHD najczęściej jest on lepiej zorientowany.

Tzn. linii w obrazie jest tyle samo - w PAL mamy 576 w NTSC 480. Ale, przy 2.35:1, więcej linii zajmują czarne pasy, tak więc przy kompresji obrazu są praktycznie pomijane, co powoduje że więcej bitrate'u idzie na faktyczny obraz.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-06-2019, 21:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2019, 21:53 przez Daras.)
(27-06-2019, 20:08)Kris napisał(a):  Tzn. linii w obrazie jest tyle samo - w PAL mamy 576 w NTSC 480. Ale, przy 2.35:1, więcej linii zajmują czarne pasy...

To właśnie miałem na myśli. W grę wchodzą jeszcze pewne drobiazgi, ale mniejsza z nimi.

EDIT:
Wpis z poprzedniej strony uzupełniłem o punkt czwarty. Dzięki temu mamy w jednym miejscu kompendium informacji na temat polskich debiutów panoramicznych.

4. „Sygnały MMXX” 1970. Polscy twórcy współuczestniczyli w produkcji na taśmie 70 mm! To jedyny taki przypadek w krajowej kinematografii. Skorzystano wówczas z systemu DEFA 70 (NRD).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Kris
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

Photo  28-06-2019, 07:45
Ooo.. Sygnały MMXX, muszę w końcu obejrzeć, czeka na półce pakiet "Pojechane w kosmos"!

[Obrazek: i-pojechane-w-kosmos-4dvd.jpg]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,544
Reputacja: 713

28-06-2019, 08:45
(27-06-2019, 17:58)Daras napisał(a):  
(27-06-2019, 14:39)Kris napisał(a):  ...filmy lepiej się prezentują na dvd - wyższy bitrate, mniej linii z obrazem do wyświetleniaSmile

Tu chyba nie do końca masz rację. Czy aby rzeczywiście tych linii faktycznie jest mniej niż zakłada specyfikacja formatu DVD / BD? Chodzi mi dokładnie o sytuację, w której puścisz sobie film 16:9, a na ekran nałożysz kaszety. Wówczas policzalnych linii (cytuję: z obrazem) powinno być tyle, ile w typowym wydaniu 2.35:1, a to nie będzie miało przełożenia na jakość.

Niechaj z odsieczą przyjdzie Misfit, bo w kwestii transferów BD / UHD  najczęściej jest on lepiej zorientowany.

DVD PAL ma rozdzielczość 720x576, ale przy AR 2.40:1 po odliczeniu czarnych pasów robi się z tego ~720x426 więc masz ~25% mniej pikseli do zakodowania (czarne pasy mają praktycznie zerowe zapotrzebowanie na bitrate) = lepsza kompresja przy tym samym bitrate. Podobnie ma się sprawa na BD.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

28-06-2019, 17:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2019, 17:59 przez Daras.)
Nie wiedziałem jak to jest z tym bitrate, ale liczbą linii / pikseli zainteresowałem się już kupę lat temu.
Spróbuję doprecyzować swoje pytanie jeszcze bardziej.

Mam TV 16:9. Puszczam na nim film, niech będzie 720x576 z AR 1.78:1. Zakładam perfekcyjnie dopasowane kaszety aby osiągnąć AR 2.40:1. Czy widoczny obraz (pomiędzy czarnymi pasami) zawiera tyle samo linii co ten, który zobaczę z oryginalnej płyty DVD 2.40:1?

Pozwoliłem sobie na zaproponowanie takiej wizualizacji, bo straciłem pewność czy dobrze zrozumiałem odpowiedź Twoją oraz Krisa.

EDIT:
(28-06-2019, 07:45)Kris napisał(a):  Ooo.. Sygnały MMXX, muszę w końcu obejrzeć, czeka na półce pakiet "Pojechane w kosmos"!

Pamiętaj jednak o mojej uwadze z wątku o filmach polskich. „Sygnały” w Twoim pakiecie są po przekadrowaniu do 4:3, czyli czarnych pasów nie zobaczysz. Kopie z OAR i w dobrej jakości zachowały się za granicą. U nas odnaleziono tylko szczątki.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

28-06-2019, 19:03
(28-06-2019, 08:45)misfit napisał(a):  
(27-06-2019, 17:58)Daras napisał(a):  
(27-06-2019, 14:39)Kris napisał(a):  ...filmy lepiej się prezentują na dvd - wyższy bitrate, mniej linii z obrazem do wyświetleniaSmile

Tu chyba nie do końca masz rację. Czy aby rzeczywiście tych linii faktycznie jest mniej niż zakłada specyfikacja formatu DVD / BD? Chodzi mi dokładnie o sytuację, w której puścisz sobie film 16:9, a na ekran nałożysz kaszety. Wówczas policzalnych linii (cytuję: z obrazem) powinno być tyle, ile w typowym wydaniu 2.35:1, a to nie będzie miało przełożenia na jakość.

Niechaj z odsieczą przyjdzie Misfit, bo w kwestii transferów BD / UHD  najczęściej jest on lepiej zorientowany.

DVD PAL ma rozdzielczość 720x576, ale przy AR 2.40:1 po odliczeniu czarnych pasów robi się z tego ~720x426 więc masz ~25% mniej pikseli do zakodowania (czarne pasy mają praktycznie zerowe zapotrzebowanie na bitrate) = lepsza kompresja przy tym samym bitrate. Podobnie ma się sprawa na BD.

A mi się wydaje, że 720 : 2,40 = 300 czyli 576 - 300 = 276 mniej Wink w poziomie, zostaje 720x300. Twoje 720:426 masz 1.7

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

28-06-2019, 19:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2019, 19:13 przez Gieferg.)
Wg twoich wyliczeń paski zajmują prawie połowę obrazu, już tylko to, powinno ci dać do myślenia, że coś tu solidnie popieprzyłeś Tongue
Nie wziąłeś na przykład pod uwagę tego, że obraz anamorficzny nie jest wyświetlany w swoich natywnych proporcjach (chyba, że ktoś coś spieprzył z ustawieniami) i nie możesz przeliczać proporcjonalnie tego 720x576 na proporcje 2.40:1, bo ci wyjdą głupoty jak wyżej.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

28-06-2019, 19:09
no w formacie 2.35 i więcej to tak jest.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

28-06-2019, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2019, 19:16 przez Gieferg.)
Może jeśli oglądasz na TV 4:3.
Weź sobie zrób w paincie symulację takiej klatki 720x576 z pasami to zobaczysz co się nie zgadza Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 12 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku