Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Zagraniczne sklepy internetowe - komentarze

Strony (133): « Wstecz 1 ... 129 130 131 132 133

Opcje tematu
Zagraniczne sklepy internetowe - komentarze
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 721
Reputacja: 27

#1,321
23-09-2026, 12:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2026, 12:52 przez Bender.)
Uwierz mi, ile przez te lata poobijanych rogów z Amazonów uświadczyłem to niestety moje Wink
Zadziwiająca prawidłowość, im droższe i cięższe (ergo podatne na energiczna inercję w kartonie) tym gorzej zapakowane. haha
Raz czy dwa nawet Taschena XXL mi poobijali, mimo, że miał taschenowski dodatkowy karton z zabezpieczeniami brzegów. Profeska Wink
Z łezką w oku pamietam ich kartony z termokurczliwym zaciskiem w środku. Ale było ćwierć wieku temu. U_U

No ale czegoś takiego jak dziś to jeszcze mi nie odwalili. XD

@misfit haha no to też pięknie.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,678
Reputacja: 151

#1,322
23-09-2026, 17:07
@Bender
Rozumiem i współczuję. Mi w zeszłym tygodniu amazon.co.uk przysłał Rękopis UHD z uszkodzonym pudełkiem. Pęknięcie na górnym grzbiecie, kilka centymetrów. Plastik nie wyłamał się zupełnie, więc dużego problemu nie ma. Chciałem podmianki. Dostaje info, że towaru nie da rady zwrócić. Na stanie, z tego co widzę - brak. Może być refund, ale konieczne są zdjęcia. No to wysyłam. Za godzinkę mam info, że jak chcę kasę, to muszę... zwrócić jeszcze godzinkę temu towar nie podlegający zwrotowi. Logiczne.

(23-09-2026, 12:51)Bender napisał(a):  Z łezką w oku pamietam ich kartony z termokurczliwym zaciskiem w środku. Ale było ćwierć wieku temu. U_U
Mi tak jakieś 2 lata temu japoński amazon wysyłał tak płytki BD-R na szpulach. To były czasy...

(23-09-2026, 10:17)Bender napisał(a):  ...W papierowej jak z McDonalda...
McDonald dorzuca zawsze kilka papierowych serwetek, więc mimo wszystko lepsza ochrona.  Wink  Smile

(23-09-2026, 12:35)HAL 9000 napisał(a):  Czasami z pomocą przychodzą wydawcy, którzy zabezpieczają swoje wydania w dopasowane kartony, ale bywało że pracownicy tych sklepów je usuwali,
No mi tak ostatnio wysłali artbooka o Taschena. Dorzucili kawałek zmiętego papieru jako wypełniacz do kartonu. Jakimś cudem album doszedł bez uszkodzeń (a był jedynie fabrycznie zafoliowany). Pewnie pomogło to, że wrzucili go do kartonu dość dobrze dopasowanego po szerokości i długości, więc nie miał za bardzo możliwości się przemieszczać.

(23-09-2026, 12:51)Bender napisał(a):  Zadziwiająca prawidłowość, im droższe i cięższe (ergo podatne na energiczna inercję w kartonie) tym gorzej zapakowane. haha
Dla porównania, wysłali mi kiedyś steelbooka (jednego) w kartonie o wymiarach z grubsza  100cm x 20cm x 15cm. Tak, najdłuższy wymiar to był 1 metr. Blaszak przyszedł mocno uszkodzony - cały tył powgniatany. Zareklamowałem. Wysłali jeszcze raz... w takim samym pudełku, ale tym razem dotarł bez uszkodzeń. Smile  Wink

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 13

#1,323
28-09-2026, 15:27
(12-09-2026, 14:40)adi90a napisał(a):  Trochę się nagłowiłem co wziąć i przy 8 sztukach (3x Patlabor, Evangelion, City Hunter, Letter to Momo, Cyber City oraz Legend of Arslan) wyszło mi ok 34zł za jedno wydanie, co i tak jest niezłą ceną. Było to co prawda jakoś 34funty za towar i 20 za wysyłkę, więc potencjał był na więcej. Mam nadzieje, że poczta nic nie postanowi dorzuć. Brytyjczycy się obłowią i dvdmax jeżeli zwietrzy okazję.
Pocztex, 84zł cła. No tak średnio fajnie.
Może do nich napisze, bo koszty wysyłki chyba miały obejmować ten podatek.
Cytat:Method: International Shipping + low value parcel tax - Europe

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,972
Reputacja: 794

#1,324
28-09-2026, 16:21
Cytat:IMPORTANT UPDATE FOR INTERNATIONAL CUSTOMERS FROM 26/01/2021: For all non-UK orders placed on our store, UK VAT will be removed from your order at checkout. Any local import taxes and administrative fees to process these taxes for your country will be charged by the courier shipping your order upon arrival.

It is the customer's responsibility to pay any local taxes, tariffs and fees to receive their item - Anime Limited are not responsible for any additional charges, and goods which cannot be delivered due to a refusal to pay these taxes or tariffs will be destroyed and non-refundable.

The AllTheAnime.com store does not currently support IOSS.

Wygląda na to, że główna część opłaty, którą zapłaciłeś to vat 23%. W swoim FAQ twierdzą, że dla zamówień zagranicznych odejmują UK vat - jeśli tak rzeczywiście było to nie bardzo jest o co się do nich czepiać, bo nie zapłaciłeś vatu podwójnie. Jeśli natomiast nie odjęli vatu przy checkoucie to jak najbardziej do nich uderzaj.

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 13

#1,325
28-09-2026, 18:06
Tak, masz całkowitą rację i taką też odpowiedź dostałem już od nich (tj. że nie uwzględniają VATu i nie mają wpływu na cła naliczone w kraju docelowym).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,972
Reputacja: 794

#1,326
28-09-2026, 18:52
BTW gdyby taką samą akcję zrobił Amazon UK, to przy tych 8 pozycjach przy checkoucie doliczyliby ci prawie 130 zł za samo cło, licząc od zmian z 1 lipca. Więc i tak nienajgorzej wyszło... Wink

Odpowiedz
Strony (133): « Wstecz 1 ... 129 130 131 132 133

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku