![]() |
|
Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji (/watek-zostalo-tylko-trzech-graczy-na-rynku-bd-uhd-temat-do-dyskusji) |
RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - sebas - 13-01-2021 (13-01-2021, 20:14)prodarek napisał(a): Proponował bym pisać tutaj o klonach To może scalmy od razu z tym wątkiem: https://forum.filmozercy.com/watek-alternatywy-dla-oppo-203-205?highlight=alternatywy bo zacznie się robić bałagan w tematach... RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - LukeTerry - 22-01-2021 (12-01-2021, 14:18)Bykovsky napisał(a): z 10 modeli na rynku, tylko 3 posiadają wyś Pytanie podstawowe, jakie powinniśmy zadać, to czy ten wyświetlacz jest w dzisiejszych czasach w ogóle potrzebny. W erze VHS, większość odtwarzaczy kaset miała wyświetlacz. Jak dla mnie nie miał on wielkiego znaczenia. W naszym magnetowidzie Sharp (modelu oczywiście już nie pamiętam) wyświetlacz służył do pokazania aktualnego stanu (play/stop/przewijanie/pauza) i licznik czasu odtwarzanej kasety - który można było sobie w każdym momencie odtwarzanego materiału wyzerować przyciskiem "clear". Oprócz tego wyświetlacz pomagał w programowaniu nagrywania filmów z tv - ustawiało się datę oraz godzinę rozpoczęcia i zakończenia nagrywania (można było też ustawić nagrywanie o zadanym czasie codzienne albo cotygodniowe). Natomiast na co dzień, w trybie czuwania magnetowidu, wyświetlacz służył po prostu jako elektroniczny zegarek w salonie. Czy dzisiaj jest potrzebny wyświetlacz? Moim zdaniem - nie. Po przyciśnięciu na pilocie "display" pojawia nam się na ekranie obszerna informacja o odtwarzanej płycie (czas trwania, odliczanie do końca materiału, kodeki AV na wejściu i wyjściu i wiele innych). Kiedyś tego nie było, więc wtedy wyświetlacz miał sens. Teraz mógłby co najwyżej niektórych irytować jego blask, podczas projekcji w zaciemnionym pokoju. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - misfit - 03-03-2021 Pojawił się nowy gracz na rynku odtwarzaczy UHD BD o nazwie Reavon. Stoją za nim Francuzi z Groupe Archisoft znani wcześniej m.in. z produkcji odtwarzaczy multimedialnych Zappiti. ![]() REAVON UBR-X100 - cena 799 EUR. REAVON UBR-X200 - cena 1599 EUR. Wbrew pozorom nie są to klony OPPO, przynajmniej według zapewnień producenta ![]() Wygląda jednak na to, że korzystają z tego samego SoC, a media info na ich stronie jest bliźniaczo podobne do odtwarzaczy Pioneera. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - sebas - 03-03-2021 (03-03-2021, 16:25)misfit napisał(a): Stoją za nim Francuzi z Groupe Archisoft znani wcześniej m.in. z produkcji odtwarzaczy multimedialnych Zappiti.Zappiti zapowiadało na koniec zeszłego roku nowe odtwarzacze plików oparte o nowe SoC Realteka (ze wsparciem DV). Na liście propozycji zgłaszanych przez Klientów królowało jednak właśnie wprowadzenie do sprzedaży odtwarzacza UHD BD z funkcjonalnością ich playerów. No i proszę, wygląda na to, że się udało. Pytanie, od kogo biorą napęd, bo to dość istotne. Oby nie o tego samego dostawcy co Sony. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - prodarek - 08-03-2021 Ten Reavon to jak nic klon pioneera które też nie mają hdr+ a sam produkt to GIEC 5300 5800 w lekko innej obudowie. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - Sokal - 04-05-2021 (12-01-2021, 14:18)Bykovsky napisał(a): Zatem, zostają nam trzy odtwarzacze, powiedzmy że w tej "średniej" półce cenowej. Modele przystępne, ale na tyle zaawansowane, że odpalimy filmy z Dolby Vision. Niestety pozbawione mocnej obudowy czy wyświetlacza, a często i dobrego pilota. Jednakże wciąż lepsze, niż najtańsze modele wypuszczane przez producentów. Obecnie stoję przed wyborem odtwarzacza (niestety PS5 nie ma DV w przypadku filmów, więc pozostanie tylko sprzętem do grania) i rozpatruję właśnie te powyższe. Wydaje mi się jednak, że jest jeszcze jedna różnica pomiędzy nimi o której tutaj nikt nie napisał: mianowicie obsługa HDR10+. Z tego co patrzę na stronach, Panasonic ma. Sony nie ma. Nie wiem jak LG. Czy się mylę? Ja w przypadku LG CX i tak efektu HDR10+ nie zobaczę, ale dla kogoś może to mieć znaczenie. Proszę o skorygowanie, jeśli coś źle napisałem. I może jakieś dodatkowe porady? PS. Widzę, że wszystko zostało ładnie opisane w innym wątku, zatem powyższe nic do tematu nie wnosi. Pzdr, S. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - HAL 9000 - 13-02-2025 "We are prepared to sell it if necessary," said Panasonic President Yuki Kusumi https://www.svconline.com/proav-today/panasonic-considering-selling-tv-business Mam nadzieję, że to tylko jakiś rodzaj negocjacji Byłaby szkoda. RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - Bender - 13-02-2025 Damn mój ulubiony producent od zawsze. Chyba jednak kupię ten odtwarzacz na zapas.
RE: Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji - HAL 9000 - 13-02-2025 Mój też. Telewizory czy projektory można jeszcze zastąpić i to nawet z powodzeniem, ale gdyby to poszło w kierunku odtwarzaczy, to byłby to najczarniejszy scenariusz. |