Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Zostało tylko trzech graczy na rynku BD UHD... temat do dyskusji
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,509
Reputacja: 130

12-01-2021, 18:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2021, 18:07 przez sebas.)
(12-01-2021, 14:59)Qlas1990 napisał(a):  Wszystko idzie w kierunku, w którym zmierzają gry. Sprzedaż cyfrowa rośnie bo każdy wie, ze najdroższe w przemyślę jest magazynowanie i rynek to pokazuje. Piki cyfrowe nie wołają jeść.
To ja mam takie pytanie, czy skoro koszty magazynowania zostały zminimalizowane, to w efekcie tego gry potaniały? Płyty też jeść nie wołają, tak przy okazji.

(12-01-2021, 14:59)Qlas1990 napisał(a):  Jest to cios dla każdego kolekcjonera, ale tak to widzę
No ale kolekcjonerek wydaje się w dalszym ciągu dużo (zaczynając od steelbooków) i to wszystko się szybko wyprzedaje.

(12-01-2021, 16:36)pearlzfan napisał(a):  Widzę tu sprzeczność i nie mam pojęcia jak z niej dedukować - rynek nośników fizycznych UHD umrze (bo producenci odtwarzaczy powoli się wycofują)? Rynek się jednak kręci bardzo dobrze i daleko mu do zmierzchu (bo przecież dystrybutorzy sypią nowymi tytułami co chwilę)?
Kwestia marginesu zysków. Oppo się całkiem nieźle sprzedawało, ale jak widać dla kierownictwa zyski były za małe. Samsungi też się nieźle sprzedawały, bo raczej tanie były, ale firma uznała, że lepiej zainwestować czas i pieniądze w np. w rynek TV, bo tam przyniesie to większy zysk. Paradoksalnie, to dobrze dla takiego Panasa, bo wtedy w tej niszy może więcej ugrać i dla niego już może być pozostanie w niej opłacalne. Skoro płyty się sprzedają, to sprzęt też jakoś musi. Winyle też miały wyginąć, a jakoś do dzisiaj przetrwały, firm produkujących gramofony jest sporo i nowe się pojawiają.

Czekam co z tymi pionierkami, bo miała być nowa wersja 500-ki. Chińscy moderzy zrobili z LX500 maszynę o funkcjonalności Oppo (w końcu to ta sama platforma sprzętowa).

(12-01-2021, 15:52)Bykovsky napisał(a):  Myslicie, że możemy się spodziewać nowych modeli na 2021/22 tychże trzech producentów?
To by już coś pokazali na CES. Raczej zostaną przy tym co jest.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

12-01-2021, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2021, 18:21 przez misfit.)
(12-01-2021, 17:58)fire_caves napisał(a):  Czy to już ostatnie chwile?

Temat powraca co jakiś czas, szczególnie po wycofaniu się Samsunga z rynku odtwarzaczy i jakoś nie widać tego zapowiadanego przez wielu końca.
W międzyczasie PS5 dorobił się obsługi płyt UHD. Poza tym komputerowe napędy BD/UHD wciąż są w sprzedaży, to samo jeśli chodzi o odtwarzacze stacjonarne. Jasne, nie ma ich tak wiele jak kiedyś, ale to oczywista sprawa przy niższym popycie.
Inna sprawa, że to nie jest najlepszy czas na wypuszczanie nowych modeli, ale czy aby na pewno są nam one do szczęścia potrzebne ?

Nawet jeśli kiedyś Sony i Panasonic wycofają się całkowicie z tego interesu to na pewno pojawi się inny gracz, który uzupełni tę lukę. Nie ma innej opcji.
Poza tym przy najgorszym scenariuszu zawsze można liczyć na Chińczyków i ich klony, również te napędowe Wink

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,201
Reputacja: 277

12-01-2021, 19:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2021, 19:29 przez Mierzwiak.)
(12-01-2021, 14:59)Qlas1990 napisał(a):  Po niedawnej zapowiedzi od Sony czyli Bravia Core obstawiam, że wycofają się z fizycznych nośników.
To jest serwis:
a) dostępny wyłącznie na telewizorach Sony z 2021 roku (modele "XR", czyli LCD 8K i 4K oraz OLEDy 4K),
b) na który może pozwolić sobie garstka ludzi z racji koniecznej przepustowości łącza. Wiele osób wciąż nie ma internetu który pozwalałby na streaming 4K z Netfliksa a co dopiero taki jaki oferuje Sony.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Bykovsky
Użytkownik
Liczba postów: 97
Reputacja: 5

12-01-2021, 19:44
(12-01-2021, 18:20)misfit napisał(a):  
(12-01-2021, 17:58)fire_caves napisał(a):  Czy to już ostatnie chwile?

Nawet jeśli kiedyś Sony i Panasonic wycofają się całkowicie z tego interesu to na pewno pojawi się inny gracz, który uzupełni tę lukę. Nie ma innej opcji.
Poza tym przy najgorszym scenariuszu zawsze można liczyć na Chińczyków i ich klony, również te napędowe Wink

Okej, ale czy te cińćkie odtwarzacze są chociaż w adekwatnie atrakcyjnej cenie? Czy jadą na popularności Oppo czy Pioneera i też życzą sobie podobny hajs? Nie chodzi mi tu o to, że szkoda wydać na takiego cińcika tyle co na Pioneera, ale chodzi o obsługę klienta, zwroty, gwarancje, aktualizacje itd.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Display: SONY Bravia 55XE7005 -> Samsung UE55RU8000 -> LG 70UN71006LA
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

12-01-2021, 20:15
W adekwatnie atrakcyjnej cenie do czego ? Te klony OPPO mają unikalne opcje, których na próżno szukać gdziekolwiek indziej, więc chętnych nie brakuje.

Szczegóły o cenie i gwarancji masz w opisie. Bezpośrednio od chińczyka może jest taniej... nie wiem, zainteresuję się tym jeśli kiedyś moje OPPO padnie.

Odpowiedz
Offline Bykovsky
Użytkownik
Liczba postów: 97
Reputacja: 5

13-01-2021, 09:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2021, 09:52 przez Bykovsky.)
(12-01-2021, 20:15)misfit napisał(a):  W adekwatnie atrakcyjnej cenie do czego ? Te klony OPPO mają unikalne opcje, których na próżno szukać gdziekolwiek indziej, więc chętnych nie brakuje.

Szczegóły o cenie i gwarancji masz w opisie. Bezpośrednio od chińczyka może jest taniej... nie wiem, zainteresuję się tym jeśli kiedyś moje OPPO padnie.
No adekwatnie "niższe" do oryginału.
Poza tym, są dostępne w oficjalnej dystrybucji? Próbowałem wyszukać, z tak ciekawości, tego Cineultra v203 - wyszukiwarka w ogóle nie znajduje żadnych ofert.

Raczej nie to miałem na myśli, że w ogóle nie ma i nie będzie odtwarzaczy - bo tak jak piszesz, jakieś chińskie odpowiedniki zawsze się znajdą. Raczej chodzi mi o tendencje na rynku, o dostępność - o to, żeby ludzie zaczęli dostrzegać zalety BD UHD a wady streamingu (mówię o jakości), że jak już dostrzegą, to żeby mogli pójść do sklepu i kupić odtwarzacz BD UHD.

Dobrze wiedzieć, że Tascam wszedł na rynek, może coś ugrają.

Display: SONY Bravia 55XE7005 -> Samsung UE55RU8000 -> LG 70UN71006LA
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

13-01-2021, 11:10
Masz w opisie tego filmiku link do sklepu Hiszpana. Ale nie zaśmiecajmy tego tematu więc dyskusję na temat tego klona proponuję kontynuować np. w tym miejscu.

(13-01-2021, 09:49)Bykovsky napisał(a):  Raczej chodzi mi o tendencje na rynku, o dostępność - o to, żeby ludzie zaczęli dostrzegać zalety BD UHD a wady streamingu (mówię o jakości), że jak już dostrzegą, to żeby mogli pójść do sklepu i kupić odtwarzacz BD UHD.

Kto chce to cały czas może kupić odtwarzacz UHD. Nic się w tej kwestii nie zmieni przynajmniej przez najbliższych kilka lat.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,509
Reputacja: 130

13-01-2021, 19:37
(13-01-2021, 09:49)Bykovsky napisał(a):  Raczej nie to miałem na myśli, że w ogóle nie ma i nie będzie odtwarzaczy - bo tak jak piszesz, jakieś chińskie odpowiedniki zawsze się znajdą. Raczej chodzi mi o tendencje na rynku, o dostępność - o to, żeby ludzie zaczęli dostrzegać zalety BD UHD a wady streamingu (mówię o jakości), że jak już dostrzegą, to żeby mogli pójść do sklepu i kupić odtwarzacz BD UHD.
Akurat to nie do końca jest zależne od producentów. W sklepach typu euro, czy mediamarkt generalnie mało stoi jakichkolwiek odtwarzaczy. UHD już od dawna nie widziałem. Jest za to cała masa pralek, lodówek, telefonów, laptopów i telewizorów. Bo to się najlepiej sprzedaje, to trzeba zobaczyć, dotknąć przed zakupem.  W tym sprzęcie mamy cały czas jakiś postęp, coś się zmienia. W TV przykładowo coraz większe przekątne za coraz niższą cenę, jaśniejsze ekrany itd. W odtwarzaczach bez zmian od lat. Właściwie to od pojawienia się formatu UHD jako takiego. Niby DV weszło, ale spytaj przeciętnego Kowalskiego co to takiego. Odtwarzacze sprzedaje się przez specjalizowane salony AV lub w internetach. Przeciętny Kowalski nie ma możliwości i na dobrą sprawę nie chce poznać różnicy pomiędzy UHD BD a streamingiem. Ma w smart TV netflix, może podłączyć dysk USB z "torrentami" i styknie. UHD to już zabawa dla koneserów, kolekcjonerów, trochę jak ze sprzętem audio z wysokiej półki. To nikomu nie imponuje jak kiedyś. Ale tak jak branża audio Hi-fi i hi-end nie upadła (ale się mocno zmieniła) tak UHD przetrwa, bo jest cała rzesza ludzi która chce to dalej kupować. Czyli można na tym zarobić.

A ten klon Oppo bazuje na niemal tym samy SoCu co oryginalnie Oppo - tyle że już brandowanym oficjalnie jako MediaTek. Jak Oppo odpuściło, to na tym SoCu pojawił się Soniak i Pioneer UHD. No i oczywiście klony Oppo. Te klony wykorzystują zdaje się oficjalnie menu i część FW Oppo. Wygląda na to, że Oppo rozwijało to razem z MediaTekiem. Czyli to coś sprawdzonego. Skoro Oppo jest chińskie (choć teoretycznie Oppo Digital miało sporą autonomie), to gdyby było w tym playerze coś mocno nielegalnego, to raczej by się upomniało, nawet na chińskim rynku. Z drugiej jednak strony na tylnej ściance brakuje standardowych znaczków licencyjnych dla BD, HDMI, Java i tym podobnych. Instrukcji niestety w necie nie znalazłem, żeby sprawdzić, czy w niej jest podobnie. Trzeba obserwować, jak sytuacja się rozwinie i czy sprzęt pojawi się oficjalnie w EU. Może chińskie ziddo, albo europejski zappiti podchwycą temat?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

13-01-2021, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2021, 20:16 przez prodarek.)
Nie nazwał bym tego częścią menu Smile firmware jest w całości takie same jak w oryginalnym oppo 203/205.

Proponował bym pisać tutaj o klonach
https://forum.filmozercy.com/watek-chinskie-wynalazki-czyli-klony-oppo-pioneera

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline merio
Nowy użytkownik
Liczba postów: 1
Reputacja: 0

13-01-2021, 20:43
Mam netflixa, hbo go a mimo wszystko kupiłem Panasonic 820 i nie żałuję. Z płyt wszystko idzie, USB mnie nie interesuje i nie sprawdzalem. Zbieram te filmy, które chcę mieć. Świadomie kupiłem z wiedzą, że być może, za kilka lat odtwarzacze znikną. Odtwarzacz w konsolach mnie nie interesuje, dużo ograniczeń.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku