Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum
1 2 Dalej »

Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze

Strony (51): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 727
Reputacja: 12

30-01-2024, 08:53
Dużo w tym racji niestety.Sam jestem na paru grupach filmowych i jadą po ludziach jak ze szmatą.
Ostatnio wyzwali kolesia od najgorszych, bo oglądał film na nośniku DVD.Zniszczyli go w 5 min.
Ludzie zamiast dyskutować o filmach, to cisną o nośnikach i sprzęcie.Przykre...

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

30-01-2024, 10:41
Przecież ten opis pasuje do relacji międzyludzkich tak po prostu, wszędzie, od zarania dziejów. Od zawsze tworzą się w różnych towarzystwach hermetyczne grupki, do których trzeba się przebijać, zawsze jest początkowa niepewność, często niechęć i wrogość względem nowych osób, a nowe osoby się wstydzą wypowiedzieć i szybko się zrażają. Internet, w którym jesteśmy anonimowi, oczywiście to spotęgował, ale to nie jest tak, że "starzy wyjadacze" atakują wyłącznie nowych userów, bo przecież wielokrotnie kłócą się również między sobą. No i warto wspomnieć, że wielokrotnie świeżaki od początku piszą w taki sposób, że nastawiają do siebie wyłącznie negatywnie (pozdro @Ilsa Faust i @JVC 4K, mam nadzieję że @Mateusz kiedyś zajrzy w końcu na własne forum i zrobi z wami porządek).

Mam nadzieję, że nie brzmię jak obrońca "toksyczności" forów i grup, bo ja również jak najbardziej jestem za tym, aby pisać ze sobą z szacunkiem i merytorycznie, przez co kilka forów już opuściłem, lub robiłem sobie od nich długie przerwy, ale akurat w przypadku filmożerców nie jest aż tak źle, a na pewno nie powinien ich krytykować ktoś taki, jak pan Poral, skoro sam atakuje innych (opowieść @fire_caves'a) i odszedł stąd nie z powodu kłótni i atmosfery, a przez niewspieranie polskiego rynku Blu-ray.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

30-01-2024, 16:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2024, 15:48 przez HAL 9000.)
(30-01-2024, 08:53)shaman72 napisał(a):  Przykre...

Przykre i ja tego już nigdy nie zrozumiem, zwłaszcza że to się dzieje wszędzie, nie tylko w tematach filmowych wśród anonimowych użytkowników.
Z drugiej strony, to może być jakiś wentyl bezpieczeństwa dla tych toksycznych osobników i jeżeli dzięki temu, że rozładują frustracje na forum, ich żony i dzieci nie są maltretowane, to niech sobie piszą.

Fora internetowe podupadły też z innych względów, a szkoda, bo są najlepszym miejscem do dyskutowania. Facebook i tym podobne miejsca, kompletnie się do tego nie nadają - robią wrażenie z racji ogromnego zasięgu, ale co z tego iż można nawiązać kontakt z uwielbianym artystą na drugim końcu świata, jak sprowadza się to głównie do wymiany uprzejmości, kompletnie nie ma szans na jakieś pogłębienie tematu, wszystko jest teraz szybkie i płytkie, ale widocznie tak musi być.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

30-01-2024, 23:04
(28-01-2024, 21:30)CivilWar napisał(a):  "Kolekcjonerzy Blu-ray w Polsce: Wpływ zakupów zagranicznych i rola społeczności filmozercy com"

W ostatnich latach polscy kolekcjonerzy Blu-ray i 4K Ultra HD zanotowali drastyczny spadek zainteresowania krajową dystrybucją filmów na nośnikach fizycznych. W ślad za tą tendencją idzie również coraz mniejsza liczba polskich dystrybutorów specjalizujących się w tych formatach. Wśród głównych przyczyn tego zjawiska wyróżnia się masowe przenoszenie zakupów za granicę oraz negatywne nastawienie do polskich dystrybutorów, które wzmacniane jest przez grupę z filmozercy com.

Jednym z kluczowych zarzutów wobec polskiej dystrybucji jest ograniczona dostępność filmów oraz brak różnorodności oferty. Kolekcjonerzy zauważają opóźnienia w wprowadzaniu na rynek popularnych tytułów w porównaniu do innych krajów, a także brak ekskluzywnych edycji limitowanych i kolekcjonerskich. To sprawiło, że coraz więcej pasjonatów decyduje się na zakupy w zagranicznych sklepach internetowych, gdzie mogą liczyć na szerszą gamę dostępnych produktów.

Niestety, skutkiem ubocznym tego trendu jest widoczny spadek zainteresowania polskich dystrybutorów. W obliczu malejącej liczby klientów, przedsiębiorstwa te zaczynają rezygnować z wydawania filmów na płytach Blu-ray i 4K Ultra HD, co skutkuje jeszcze bardziej ograniczonym wyborem dostępnych tytułów w kraju.

(...)

Autor: Sławomir Poral

Źródło https://poral.eu/kolekcjonerzy_blu-ray_w_polsce.php

Może jestem zmęczony, ale brak mi tu logiki - jakiejś myśli przewodniej.

Krótka analiza powyższego tekstu.

1. Może faktycznie spadło zainteresowanie kupowaniem płyt u polskich dystrybutorów.
No dobrze - niech każdy wydaje pieniądze gdzie chce, choć prywatnie dodam, że staram się "wspierać" właśnie przedsiębiorców krajowych.

2. Dalej mamy wyjaśnienie zjawiska.

Cytat:
"Jednym z kluczowych zarzutów wobec polskiej dystrybucji jest ograniczona dostępność filmów oraz brak różnorodności oferty. Kolekcjonerzy zauważają opóźnienia w wprowadzaniu na rynek popularnych tytułów...".

Pełna zgoda panie Poral. Z powyższych powodów także i ja często daję zarobić sklepom zagranicznym.

3. Cytat:
"Niestety, skutkiem ubocznym tego trendu jest widoczny spadek zainteresowania polskich dystrybutorów.". Itd, itd.

Zatem wnioskuję, iż zdaniem pana Porala polscy dystrybutorzy (wpierw) ograniczają dostępność tytułów oraz wprowadzają opóźnienia, następnie pomstują, że Polacy kupują w innych częściach świata, a winę za stan faktyczny ponoszą filmozercy.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

06-02-2024, 16:28
Widzę, że ostatecznie udało się zbanować osobnika JVC 4K Big Grin

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

07-02-2024, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2024, 17:26 przez ce17. Powód edycji: korekta przecinka )
(30-01-2024, 23:04)Daras napisał(a):  No dobrze - niech każdy wydaje pieniądze gdzie chce, choć prywatnie dodam, że staram się "wspierać" właśnie przedsiębiorców krajowych.

Może zgoda, ale jak tu wspierać polskich wydawców i dystrybutorów, gdy np. Władca Pierścieni w 4K, kosztuje w wydaniu polskim 1500 zł, w wydaniu niemieckim kupowanym w Polsce 500 zł, a w wydaniu niemieckim kupowanym za granicą 50 euro, czyli ok. 220 zł ??????

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

09-02-2024, 14:37
[Obrazek: MERXH2K_t.JPG]

Odpowiedz
Offline MasterThief
Valar Dohaeris
Liczba postów: 590
Reputacja: 27

22-02-2024, 23:04
Jakiś czas temu było tutaj głośno o Poralu, który bardzo krytycznie ocenia kwestię zakupów filmów za granicą przez Filmożerców, sugerując nawet że po części sami jesteśmy winni takiej a nie innej sytuacji w naszym kraju. Tymczasem ten sam Poral otwarcie deklaruje (screen poniżej pochodzi z dyskusji pod jednym z ostatnich postów na stronie Moje Filmy (Galapagos) na Facebooku), że sam coraz częściej kupuje domowe wydania za granicą Big Grin Nawet trochę zabawne, biorąc pod uwagę jak często i zaciekle wręcz potrafił krytykować ludzi kupujących za granicą filmy czy seriale Smile

[Obrazek: AmELLBg.png]

Kino domowe:

Telewizor: LG OLED 55C7V
Odtwarzacz Ultra HD Blu-ray: Panasonic DP-UB820
Przystawka box: Apple TV 4K
Soundbar: Sony HT-ST5000 (Dolby Atmos | DTS:X | Dolby Vision)

Angel
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

22-02-2024, 23:25
Raczej logiczne że kupuje to, czego nie ma w polskiej dystrybucji a krytykował ludzi wybierających zagraniczne wydania które miały swoje polskie odpowiedniki Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

19-03-2024, 02:34
(06-02-2024, 16:28)Pan Anatol napisał(a):  Widzę, że ostatecznie udało się zbanować osobnika JVC 4K Big Grin

...a jednak nie.

Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku