26-02-2024, 17:08
(26-02-2024, 13:10)misfit napisał(a): Wygląda mi więc na to, że recenzja na blu-ray.com została napisana na podstawie słabo wykonanych screenów.
Albo źle skalibrowanego sprzętu.
|
Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection
|
|
26-02-2024, 17:08
(26-02-2024, 13:10)misfit napisał(a): Wygląda mi więc na to, że recenzja na blu-ray.com została napisana na podstawie słabo wykonanych screenów. Albo źle skalibrowanego sprzętu.
26-02-2024, 17:28
Byłby to wtedy niezły zbieg okoliczności, że te same mankamenty opisane w recenzji występują zarówno na nieprawidłowo wykonanych screenach, jak i na recenzowanym sprzęcie. Inna sprawa, że np. jak ktoś pisze w recenzji, że obraz jest zbyt ciemny, powinien podać na jakim wyświetlaczu/wyświetlaczach to sprawdzał i w jakim formacie - HDR10 czy DV.
Jeśli wykonał te screeny na tym samym sprzęcie, na którym oglądał, to nie widzę miejsca na zbieg okoliczności. Bo jakoś trudno wyobrazić mi sobie recenzję w oparciu o same screeny - nie obejrzał żadnej sceny, tylko randomowo wykonał screeny i nie patrząc na ustawienia po prostu wystawił ocenę?
26-02-2024, 17:58
Czytając niektóre recenzje na blu-ray.com odnoszę wrażenie, że recenzent w kilka minut przeleciał po filmie tylko zerkając co jakiś czas na ekran, bo w tym samym czasie przeglądał tiktoka.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
26-02-2024, 18:56
(26-02-2024, 17:54)Mefisto napisał(a): Jeśli wykonał te screeny na tym samym sprzęcie, na którym oglądał, to nie widzę miejsca na zbieg okoliczności. Screenów nie wykonuje się na "sprzęcie". To nie są zdjęcia wykonane aparatem, lecz zrzuty prosto z płyty i po konwersji do SDR/Rec.709 (i przy okazji do 1080p). Na takiej konwersji wiele rzeczy może pójść nie tak, jeśli nie wie się co robi i przy okazji w ogóle nie porównuje się efektu końcowego do tego co widać w rzeczywistości na ekranie w trybie HDR. Swoją drogą nawet nie wiem co trzeba zrobić aby tak zniekształcić kolorki w stosunku do tego co faktycznie znajduje się na skalibrowanym ekranie. Ale tak - nie raz odnoszę wrażenie, że pewne wnioski w recenzji są pisane na podstawie porównań do tychże nieprawidłowo wykonanych screenów z blu-ray.com - w tym także od naszego przyjaciela Sveta
26-02-2024, 23:34
(26-02-2024, 18:56)misfit napisał(a): Screenów nie wykonuje się na "sprzęcie". To nie są zdjęcia wykonane aparatem, lecz zrzuty prosto z płyty i po konwersji do SDR/Rec.709 (i przy okazji do 1080p) Nom, czyli potrzebujesz sprzętu, żeby te zrzuty wykonać - nie rysujesz ich w zeszyciku
(26-02-2024, 23:34)Mefisto napisał(a): Nom, czyli potrzebujesz sprzętu, żeby te zrzuty wykonać - nie rysujesz ich w zeszyciku Potrzebujesz przede wszystkim kompa i nie ma kompletnie znaczenia jaki wyświetlacz do niego podepniesz i jakie będą jego ustawienia. Możesz się nawet wbić na kompa np. laptopem/tabletem/smartfonem przez teamviewera i efekt końcowy będzie taki sam. Znaczenie natomiast ma program (oraz jego ustawienia), w którym wykonujesz te zrzuty. Więc podsumowując - koleś piszący recenzję aby zobaczyć te same anomalie jak na skiepszczonych screenach po konwersji do SDR/Rec.709, musiałby oglądać film z tejże konwersji. Ale o coś takiego go nie posądzam ![]() Pomijam już sprawę, którą też Pred poruszył, że najprawdopodobniej on nawet tych screenów nie wykonywał, tylko dostarczył mu je szefuncio. Szefuncio dostarcza też te skiepszczone screeny Svetowi, a ten później porównuje je do starych DVD/BD i dochodzi do zupełnie mylnych wniosków. Dobra, poniżej pozostała czwórka filmów z Volume 4: Guess Who's Coming to Dinner - porównanie obrazu 4K UHD vs Blu-ray z 2013 roku od Sony Pictures. Wykres jasności szczytowej HDR10: ![]() BDInfo: Kod: Disc Title: GUESS_WHOS_COMING_TO_DINNER![]() Kramer vs. Kramer - porównanie obrazu 4K UHD vs Blu-ray z 2009 roku od Sony Pictures. Wykres jasności szczytowej HDR10: ![]() BDInfo: Kod: Disc Title: KRAMER_VS_KRAMER![]() His Girl Friday - porównanie obrazu 4K UHD vs niemiecki Blu-ray z 2019 roku. Wykres jasności szczytowej HDR10: ![]() BDInfo: Kod: Disc Title: HIS_GIRL_FRIDAY![]() Starman - porównanie obrazu 4K UHD vs Blu-ray z 2009 roku od Sony Pictures. Wykres jasności szczytowej HDR10: ![]() BDInfo: Kod: Disc Title: JOHN_CARPENTERS_STARMAN
Nie ma co się za bardzo rozpisywać, w stosunku do powyższej czwórki mogę tylko powtórzyć niemal to samo o czym pisałem Sleepless in Seattle - na UHD poprawa jest praktycznie w każdym aspekcie obrazu i nie sądzę aby pod względem remasteringu/kodowania z tych filmów dało się wyciągnąć jeszcze coś więcej, jak na możliwości formatu UHD. Oczywiście w ruchu różnica jest znacznie większa, m.in. z prostej przyczyny, że dopiero wtedy można w pełni docenić znacznie lepszą kondycję ziarna, oraz ogólnie kompresję obrazu, względem dotychczasowych BD. W Kramer vs. Kramer jest znaczna ilość opticali, a konkretnie płynnych przejść pomiędzy scenami. Ujęcia te są w całości mniej ostre i jednocześnie znacznie bardziej ziarniste od większej reszty filmu, np. kadr #26. W Guess Who's Coming to Dinner opticale to dwa ostatnie kadry, występują one głównie w pierwszych trzech minutach filmu (napisy początkowe). Jak pewnie zauważyliście, w obu ww. filmach najjaśniejsze obszary obrazu czasami osiągają ekstremalne wartości. Posiadam telewizor o jasności szczytowej wynoszącej ok. 800 nitów, więc nie jestem w stanie ocenić na ile te kilka czy wręcz 10 tys. nitów może być dokuczliwe, ale z tego co się zdążyłem zorientować są to generalnie niewielkie punkciki obrazu. Poniżej kilka najjaśniejszych kadrów, na które natrafiłem:
23-03-2024, 14:10
Po obejrzeniu czwartego pakietu, kontynuuję "mundialową" zabawę (losowania czwórek dokonała tradycyjnie sierotka z Sony): V1) Pan Smith jedzie do Waszyngtonu | Lawrence z Arabii | Doktor Strangelove | Gandhi | Ich własna liga | Jerry Maguire V2) Anatomia morderstwa | Oliver! | Taksówkarz | Szarże | Rozważna i romantyczna | The Social Network V3) Ich noce | Stąd do wieczności | Nauczyciel z przedmieścia | Ostatni seans filmowy | Annie | Lepiej być nie może V4) Dziewczyna Piętaszek | Zgadnij, kto przyjdzie na obiad | Sprawa Kramerów | Gwiezdny przybysz | Bezsenność w Seattle | Lewy sercowy I tak, za pierwsze miejsce 4 punkty, za drugie 3, za trzecie 2, a czwarte 1: Anatomia morderstwa>Dziewczyna Piętaszek>Ich noce>Pan Smith jedzie do Waszyngtonu V2>V4>V3>V1 Lawrence z Arabii>Zgadnij, kto przyjdzie na obiad>Stąd do wieczności>Oliver! V1>V4>V3>V2 Taksówkarz>Sprawa Kramerów>Doktor Strangelove>Nauczyciel z przedmieścia V2>V4>V1>V3 Szarże>Gandhi>Ostatni seans filmowy>Gwiezdny przybysz V2>V1>V3>V4 Rozważna i romantyczna>Bezsenność w Seattle>Ich własna liga>Annie V2>V4>V1>V3 Lewy sercowy>Lepiej być nie może>Jerry Maguire>The Social Network V4>V3>V1>V2 V1) 1+4+2+3+2+2=14 V2) 4+1+4+4+4+1=18 V3) 2+2+1+2+1+3=11 V4) 3+3+3+1+3+4=17 CCC V2 utrzymało pierwszą pozycję, a CCC V4 wskoczyło na drugą
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości |