Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Obcy - seria

Strony (51): « Wstecz 1 ... 38 39 40 41 42 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

17-03-2024, 19:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2024, 19:55 przez Gieferg.)
Nie znam ani jednego przypadku w którym coś mi się nie podobało na screenshotach, a potem nagle spodobało się w ruchu na TV, a sprawdziłem w ten sposób różne wydania - w tym tzw "remaster" Terminatora 2 czy niesławnego Predatora UHE, obydwa są dnem absolutnym. Taki choćby Jurassic Park był wyostrzonym badziewiem na screenshotach i tym samym pozostał w ruchu (tu na szczęście powinienem mieć wkrótce coś o niebo lepszego niz którekolwiek z oficjalnych wydań). Jak było źle na screenach, tak samo źle było w ruchu na TV, jak było dobrze, tak i dobrze pozostało. Ale kto wie, gdybym wywalał na ten szajs kupę kasy, może też bym twardo obstawał, że "jest super".

Z pełną świadomością tego za jaki szajs płacę, wziąłem T2, oczywiście nigdy nie zamierzałem tego obejrzeć prosto z płyty w takiej formie w jakiej się na niej znalazło i nigdy tego nie zrobiłem, ani nie zrobię,

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

17-03-2024, 21:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2024, 21:02 przez JVC 4K.)
(17-03-2024, 14:33)Mefisto napisał(a):  Przyjdzie, obejrzę i najwyżej sprzedam jak mi wypali oczy - tyle z całego problemu Smile

No tak sprzedasz to gówno z 70% stratą. Też uważam że zwykły blu-ray w przypadku tego filmu będzie lepszy od płyty uhd. I nie ma sensu robić upgrade tym bardziej że płyta 4K pozbawiona jest napisów PL a na zwykłym blu-ray są.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

18-03-2024, 09:14
(17-03-2024, 13:15)misfit napisał(a):  Jak już się tak obrzucamy uprzejmościami to mi z kolei żal jest osób, które wyznają zasadę - im więcej sztucznego wyostrzania obrazu i przy okazji im mniej ziarna, tym lepiej i znacznie bardziej naturalny, filmowy obrazek uznają za coś gorszego.
Nie sądzę, aby ludzie wyznawali taką zasadę. Raczej jest to myśl: "jeśli film wydano w 4K to MUSI BYĆ jego najlepsza możliwa wersja i MUSZĘ kupić go jeszcze raz w tej najlepszej wersji!" Mam odtwarzacz 4K od trzech lat i na szczęście na razie trzymam się swojego postanowienia i nie wymieniam Blu-ray na UHD (zdążyło się zaledwie kilka wyjątków, które były tego warte, lub trafiły się w mega-promocji), a i przy zakupie filmów, których nie mam, często decyduje się na Blu, a nie UHD, bo zwyczajnie nie widzę takiej różnicy aby płacić więcej (albo Blu zwyczajnie wygląda Imho lepiej). W przypadku Aliens w ogólnie nie widzę problemu i nie kumam lamentów nad 4K, przecież od dekady dostępne jest świetnie wyglądające blu-ray - także jebie mnie to jak wygląda UHD i chyba bym musiał oszaleć aby je kupować tylko po to, żeby się przekonać na własne oczy i w ruchu, czy wygląda tak źle jak na screenach. Za dużo innych filmów czeka na pierwszy zakup, aby tym zaprzątać sobie głowę po raz kolejny.

(12-09-2014, 15:55)Gieferg napisał(a):  VHS
Nie wiem jak wyglądała sytuacja z pierwszymi w polsce wydaniami częsci pierwszej (tzn w latach 80-tych), co do Aliens, to został wydany na VHS przez Elgaz z jakimś nieznanym lektorem i podobno słabym tłumaczeniem:

Kiedy w 1994 roku chciałem się zapoznać z tą serią i szukałem kasety w wypożyczalni, znalazłem tylko częśc trzecią w wydaniu Guild (czyt. Maciej Gudowski):

Tłumacz się nie cackał i mamy tu soczyste, pełne przekleństw tłumaczenie (to był chyba pierwszy film z taką ilością bluzgów z jakim się zetknąłem).
Po ostatniej powtórce włączyłem sobie kilka scen z różnymi lektorami i choć zgodzę się, że tłumacz "się nie cackał" to wspomnę, że również się nie spisał, bo tekst ma najgorszy ze wszystkich mi znanych lektorów. Nawet "Z prochu powstałeś, w proch się obrócisz" jako jedyny przetłumaczył dosłownie, co brzmi dziwnie.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

18-03-2024, 11:31
(17-03-2024, 17:48)Danus napisał(a):  Titanic tez mial wygladac jak gowno, a wyglada super.
Jestem ciekaw kto tak twierdził Smile Sam z początku psioczyłem, ale to dlatego, że w 4K Titanic wygląda wręcz za dobrze, ale z dwojga złego lepiej tak, niż gdyby miał być pełną AI-rtefaktów wazeliną, a tak niestety wygląda Aliens i mogę potwierdzić, że tak, w ruchu to jest jeszcze gorsze niż na screenach. Jeśli komuś się to będzie podobać to OK, kwestia gustu, ale moim zdaniem wersje 4K Titanica i Aliens dzielą jednak lata świetlne.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Danus
Stały bywalec
Liczba postów: 572
Reputacja: 23

18-03-2024, 12:17
Wiekszosc tutaj komentujacych po zobaczeniu statycznych scrennow pisala i latwo te komentarze znaleźć, ze Titanic wyglada tragicznie a Camerona pojebalo, ze wypuscil taki bubelSmile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

18-03-2024, 13:03
(17-03-2024, 21:02)JVC 4K napisał(a):  No tak sprzedasz to gówno z 70% stratą. Też uważam że zwykły blu-ray w przypadku tego filmu będzie lepszy od płyty uhd. I nie ma sensu robić upgrade tym bardziej że płyta 4K pozbawiona jest napisów PL a na zwykłym blu-ray są.

Dobra, przekonaliście mnie panowie Big Grin

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

18-03-2024, 13:19
(17-03-2024, 15:51)Mierzwiak napisał(a):  Tak, powód jest mało istotny dlatego PRZYZNAŁEM że to fejk HDR, nie wiem z czym teraz tu walczysz i po co.

Z niczym nie walczę - po prostu grzecznie proszę o wskazanie jakiejś konkretnej sceny, w której widzisz szerszą rozpiętość tonalną na UHD, tak abym zaspokoił swoją ciekawość co masz dokładnie na myśli.

(17-03-2024, 15:04)Mierzwiak napisał(a):  wersje "HDR" jego filmów stanowią 1:1 odzwierciedlenie tego, jak wyglądają w SDR.

T2 says: hi.

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

20-03-2024, 22:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2024, 22:28 przez Fitzer.)
(18-03-2024, 09:14)Juby napisał(a):  Nie sądzę, aby ludzie wyznawali taką zasadę.

Ależ oczywiście, że wyznają, nie raz z takimi stwierdzeniami się spotkałem, sam jeszcze parę lat temu nie do końca entuzjastycznie reagowałem na ziarnisty obraz w filmach, bo wydawało mi się, że prawdziwa "żyleta" jest wtedy kiedy obraz jest możliwie najbardziej wyostrzony.

(18-03-2024, 09:14)Juby napisał(a):  Raczej jest to myśl: "jeśli film wydano w 4K to MUSI BYĆ jego najlepsza możliwa wersja i MUSZĘ kupić go jeszcze raz w tej najlepszej wersji!"

Tak, bo przecież konsumenci dysków UHD to wyłącznie bezmyślni idioci wypluwający z siebie pieniądze na lewo i prawo, w przeciwieństwie do rozsądnych i rozważnych nabywców BD.

(18-03-2024, 09:14)Juby napisał(a):  Mam odtwarzacz 4K od trzech lat i na szczęście na razie trzymam się swojego postanowienia i nie wymieniam Blu-ray na UHD (zdążyło się zaledwie kilka wyjątków, które były tego warte, lub trafiły się w mega-promocji), a i przy zakupie filmów, których nie mam, często decyduje się na Blu, a nie UHD, bo zwyczajnie nie widzę takiej różnicy aby płacić więcej (albo Blu zwyczajnie wygląda Imho lepiej)

Dziękujemy za cenną informację. A tak na poważnie, co to ma wspólnego z tematem?

PS Poprawiłem cytaty. Swoją drogą, bardzo racjonalny powód braku odpowiedzi na wiadomość w świetle tego, że jest jasne do kogo jest skierowana XD.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

20-03-2024, 22:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2024, 22:30 przez Gieferg.)
Cytat:Tak, bo przecież konsumenci dysków UHD to wyłącznie bezmyślni idioci wypluwający z siebie pieniądze na lewo i prawo, w przeciwieństwie do rozsądnych i rozważnych nabywców BD.

Blu-ray też wielu kupowało na tej zasadzie nieważne jak był badziewny (np Predator UHE). Blu-ray, a do tego "remaster" to musi być super.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

20-03-2024, 22:51
Tutaj trochę porównań. Na tych screenach które się przewijają w tle moim zdaniem spoko wygląda.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 38 39 40 41 42 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku