Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 81 82 83 84 85 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

09-05-2024, 19:08
(09-05-2024, 17:31)misfit napisał(a):  Zdaje się, że wydania Blu-ray były już ze skanu 4K, więc w porównaniu do UHD nie ma tak gigantycznej różnicy

Oj jest.

A w Ghost Dog nie przeszkadza Ci babol z brakującym tłumaczeniem?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

09-05-2024, 20:31
Nie przeszkadza mi, w moich polskich napisach nie ma brakującego tłumaczenia w wiadomych scenach Smile

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,827
Reputacja: 84

09-05-2024, 20:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2024, 20:45 przez piti198.)
Dlaczego kupiłeś podobnie jak Mefisto wyd. francuskie "Prostej historii", chociaż Mierzwiak zachwalał wyd. niemieckie. To coś się zmieniło odnośnie obrazu? Czy to to samo co w wyd. niemieckim, ale cena jest niższa?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

09-05-2024, 21:58
Francja i Niemcy = dokładnie te same płyty, w przeciwieństwie do wydania włoskiego.
Digi-pack w slipcase bardziej mi pasował, z drugiej strony u Niemców angielski tytuł na okładce... Sprawę rozstrzygnął paniron z kodem -10 EUR u Francuzów Tongue

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

09-05-2024, 22:19
Ja brałem z rabatem -€5, do tego chwilę po zakupie cena spadła więc jeszcze oddali mi €2 Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

10-05-2024, 13:45
(09-05-2024, 17:31)misfit napisał(a):  Maska Zorro - wydanie z 2023 roku z dodanym DV, a konkretnie z Włoch, z pl napisami na płycie UHD. Obraz rewelka, jak to zwykle od Sony. Do tego z ogromną poprawą obrazu w stosunku do BD ze starym transferem.

Jeżeli można to miałbym dwa pytania:
1. Czy jest widoczna różnica w obrazie (tj. widoczna w normalnym oglądaniu) pomiędzy tym wydaniem a poprzednim z 2021, które nie miało DV a HDR10? O ile oczywiście masz możliwość porównania. Gdy porównuję kadry na caps-a-holic nie widzę praktycznie żadnej różnicy.
2. Czy ścieżka dźwiękowa Atmos jest nadal przesterowana? Na wydaniu z 2021 r. najbardziej słychać to podczas sceny wybuchu w kopalni.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

10-05-2024, 14:08
Nie wiem jak w ruchu, ale na screenach widzę lepszą kompresję w nowym wydaniu:

https://caps-a-holic.com/c.php?a=1&x=371&y=167&d1=18490&d2=18491&s1=216567&s2=216594&l=1&i=1&go=1
https://caps-a-holic.com/c.php?a=1&x=218&y=242&d1=18490&d2=18491&s1=216566&s2=216593&l=1&i=2&go=1

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

10-05-2024, 14:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2024, 15:00 przez misfit.)
(10-05-2024, 13:45)ce17 napisał(a):  1. Czy jest widoczna różnica w obrazie (tj. widoczna w normalnym oglądaniu) pomiędzy tym wydaniem a poprzednim z 2021, które nie miało DV a HDR10? O ile oczywiście masz możliwość porównania. Gdy porównuję kadry na caps-a-holic nie widzę praktycznie żadnej różnicy.

Na żadnych screenach nie zobaczysz wpływu DV MEL na obraz. A czy DV ma w tym wypadku sens? Jest wręcz stworzone dla tego typu scenariuszy jak w Masce Zorro:
[Obrazek: dY6v1rB.png]

Ale czy w praktyce będzie większa lub mniejsza różnica vs HDR10 to już zależy od konkretnego modelu wyświetlacza, przede wszystkim czy ma DMT dla treści HDR10 i czy jego włączenie nie wprowadza różnego rodzaju baboli (zwykle wprowadza).
Inne różnice? W jednym ujęciu (11 minuta) jest nieanglojęzyczny fragment i w edycji 2023 angielskie kinowe napisy są wklejone w obraz, podczas gdy w edycji 2020 są to bitmapy wykonane komputerowo - dla jednych to zaleta, dla innych wada. W edycji 2020 pojawiają się popupy zaraz gdy zaczynają się napisy końcowe, w edycji 2023 nie ma tego typu przeszkadzajek. I to chyba tyle.

Cytat:2. Czy ścieżka dźwiękowa Atmos jest nadal przesterowana? Na wydaniu z 2021 r. najbardziej słychać to podczas sceny wybuchu w kopalni.

Przypomnij mi o którą minutę konkretnie chodzi, wtedy sprawdzę.

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

10-05-2024, 16:57
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
(10-05-2024, 14:58)misfit napisał(a):  Przypomnij mi o którą minutę konkretnie chodzi, wtedy sprawdzę.
ok. 125 minuty.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-05-2024, 16:58
Są róznice w dźwięku Atmos/TrueHD pomiędzy 2020, a 2023, ale głównie jeśli chodzi o kanał LFE. A czy ogólnie są znaczące różnice w 125 minucie? U mnie nie.

2020:
[Obrazek: METRTXQ_t.png]

[Obrazek: METRTXP_t.png]

2023:
[Obrazek: METRTXS_t.png]

[Obrazek: METRTXR_t.png]

Maj:

[Obrazek: sbY783I.jpg][Obrazek: L048REC.jpg][Obrazek: RQwmIVC.jpg][Obrazek: AyMNZzE.jpg]

Dreamers - przesiadka na UHD z niemieckiego BD. W środku plakat i cztery pocztówki. Na pierwszy rzut oka remaster fajniutki, ale niestety namodzone jest z kadrowaniem i widoczny jest m.in. obszar zarezerwowany dla ścieżki dźwiękowej. Zobaczymy czy będzie mi to przeszkadzało w trakcie seansu... Zapewne tak, a wtedy podejmę decyzję czy będzie zwrot, czy może uda mi się to poprawić własnymi siłami.

Kind Hearts & Coronets - w praktyce można powiedzieć, że jest to SDR w kontenerze HDR. Ogólnie jednak świetny remaster + Davidowa kompresja z ładniutkim ziarnem. Skłamałbym jednak gdybym napisał, że jest spora różnica w stosunku do dołączonego remastera na BD, ale jeśli macie ten film w starszym transferze to nie ma się nad czym zastanawiać - upgrade obowiązkowy.

Suzhou River od Radiance - w środku 40 stronicowa książeczka. Niezły obrazek jak na 16mm, aczkolwiek dość często obecne są "tańczące" pionowe paski po prawej stronie obrazu. Jest to ten sam remaster co u Amerykanów, z tą różnicą, że w UK jest ciut bardziej szczegółowo + ładniej prezentujące się ziarno, dzięki lepszej kompresji obrazu (także David). Pod względem dodatków także Radiance wygrywa.

Przyszedł też poprawiony Rocky. Oczywiście sprawdziłem wszystkie płyty, bo na słowo mało komu można zaufać, ale ściemy nie ma - wszystkie zgłaszane błędy zostały poprawione (nie licząc problemów z chromą Wink kodowanie obrazu identyczne jak poprzednio ) i chwała ludziom od Warnera, że stanęli na wysokości zadania. Z paździerzowym fedexem jednak mieliście rację i przy odbiorze "darmowych" płyt kurier zażyczył sobie opłatę 52 zł Big Grin

[Obrazek: 1OD2Nfe.jpg][Obrazek: evVy79R.jpg][Obrazek: 3s2SZ41.jpg][Obrazek: 8c8vxag.jpg]

Druga część Diuny z Włoch z pl wersją na UHD. Sorry Galapagos, ale Włosi akurat skusili mnie kodzikiem -10 EUR, więc finalnie wyszło ok 70 zł taniej niż z PL.

Wziąłem za to Snajpera i Różę z PL. Przez moje ręce przeszło kilka Monolithów, ale wszystkie je powymieniałem na zagraniczniaki. Z Różą jednak alternatywy nie ma i chyba już tak zostanie...

Oppenheimer z Francji - polskie napisy na BD z materiałami dodatkowymi. Już się robi wersja ze stałym AR 2.20:1, zostało jeszcze jedyne 56 godzin Big Grin
[Obrazek: tHNJpUi.png]

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 81 82 83 84 85 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku