Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Oglądamy filmy z kolekcji...

Strony (125): « Wstecz 1 ... 119 120 121 122 123 ... 125 Dalej »

Opcje tematu
Oglądamy filmy z kolekcji...
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,201
11-04-2025, 08:55
Okej, znalazłem spis. Jest 5 takich odcinków (jeszcze jeden z Joey'em + przy pisaniu ślubowań Chandlera i Moniki), także HAL przeszacował dwukrotnie.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,523
Reputacja: 97

#1,202
11-04-2025, 17:10
Dobra, to ja też poszukałem i znalazłem stronę w której informują o 6 takich odcinkach:

"The One With The Invitation" in season 4.
"The One With Mac And C.H.E.E.S.E." in season 6.
"The One With The Vows" in season 7.
"The One With Joey's Interview" in season 8.
"The One With Christmas In Tulsa" in season 9.
"The One Where Chandler Gets Caught" in season 10.

-> Źródło <-

Wrażenie potęguje fakt, że odcinków z retrospekcjami jest podobno 14, ale te pozostałe to nowy materiał pokazujący co się działo przed serialem - "gruba Monika" itp.
I to akurat jest spoko Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

#1,203
12-04-2025, 02:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2025, 22:41 przez Daras.)
"300 mil do nieba" (1989).

Oglądam, oglądam, oglądam (w ostatnich miesiącach wyłącznie filmy polskie na BD). Nie mam jednak czasu na wpisy. Może i dobrze.

Nie wiem jak uniknięto cenzury "300" (?). Film opowiada o chłopcach, którzy zauważyli, iż coś nie jest halo w w PRL
Byłem w kinie na premierze, a kumpel skomentował obraz - "To inteligentne dzieciaki".
"Mile" oparto na faktach. Chłopaki w późniejszych wywiadach potwierdzali wątki ukazane w fabule (obejrzałem ad vocem kilka dokumentów).

Ci młodzi ludzie głęboko wątpili w nastanie wolności. Moje pokolenie także. Podziwiam ich determinację.

Zapadły mi w pamięć słowa ojca braci (rozmowa telefoniczna): "Nie wracajcie tu nigdy!".

Teraz trywializm - mamy dziś wszystko co chcemy. Czy doceniamy? Musimy uciekać?
Rekomenduję film z nagłówka jako lekturę obowiązkową.

P.S.
Juby napisał:

Incepcja (2010) [Blu-ray, napisy]
Powtórka po siedmiu latach. W swoim czasie uważałem ją za film roku, dzisiaj nie wiem czy łapałaby się do mojego top5 z 2010. Z czasem zacząłem uważać, że to jeden ze słabszych filmów Nolana, ale powtórka i tak przypomniała mi jakie z tego jest KINO! Nie dziwię się nikomu, kto nie znosi tego filmu, bo jest przesadnie zagmatwany, niektóre zasady przedstawiane w nim są niejasne...

Właśnie dzięki takim obrazom planuję powrót do projekcji filmów zagranicznych. Przemycanie elementów fizyki kwantowej, zapytania o samoświadomość itd, mogą przykuć uwagę.  
Z pewnością wrócę do "Interstellar" (2014). Konsultantami obrazu byli rozpoznawalni naukowcy.  

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

#1,204
12-04-2025, 12:09
Jeśli w '98 zauważyli, że coś jest nie tak w PRLu, to chyba nie takie inteligentne Wink

Odpowiedz
Online czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

#1,205
13-04-2025, 12:50
Jeśli Incepcja jest zagmatwana to nie polecam się zbliżać do Teneta xD Ja na Tenecie intelektualnie odpadam, kolejne podejścia-próby zrozumienia tak mnie męczą, że przerywam seans, także ten xD Płyta będzie zużyta, ale tylko w początkowych sektorach ;-)

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,206
14-04-2025, 22:29
(12-04-2025, 12:09)Mefisto napisał(a):  Jeśli w '98 zauważyli, że coś jest nie tak w PRLu, to chyba nie takie inteligentne Wink

Chłopaki jak chłopaki, ale co ludzie pomyślą o autorze tamtego wpisu? Rolleyes Na szczęście ktoś skorygował datę produkcji filmu. Cool

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,207
16-04-2025, 09:39
(13-04-2025, 12:50)czarodziejmarx napisał(a):  Jeśli Incepcja jest zagmatwana to nie polecam się zbliżać do Teneta xD
Widziałem trzykrotnie i za każdym kolejnym razem rozumiałem więcej i podobał mi się bardziej Wink

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,208
19-04-2025, 00:20
Biblia (1966).
Na początku stworzył Bóg niebo i ziemię (...) i stała się światłość.

Pamiętam jak w latach 70. zasiadaliśmy przed Rubinami i oglądaliśmy świąteczne filmy. Było klawo. Naprawdę.

"Biblię" obejrzałem po raz kolejny na swoim ekranie projekcyjnym. Proporcje AR - dzięki zastosowaniu szerokiej taśmy - dały mi pełną satysfakcję, Także w kwestii wyrazistości.

Tym razem fabułę oceniłem odmiennie. Nie tak, jak w latach 70.
Ksiądz profesor Michał Heller, odpowiadając na zapytanie Jana Pawła II, przewidział upadek religii. Chodziło o problemy dotyczące  dogmatów oraz przestarzałe interpretacje katechizmów.

Ok, ale co w rzeczonym filmie może intrygować?

Niedawny noblista, Roger Penrose, próbuje dowodzić, iż wszechświat jest cykliczny, Zatem można mniemać, iż uczestniczymy w wydarzeniach powtarzalnych (?). Wspiera go w tym polski naukowiec Prof. K. Meissner.

Analizując film można zauważyć (jednak) jakieś analogie do nauki (?).

Arka Noego - tak przynajmniej uważam - jest metaforą na określone teorie kwantowe.
Ksiądz profesor Michał Heller (fizyk. matematyk, teolog itd..). przypuścił  iż wszystko - w czym uczestniczymy - zapisuje czaso przetrzeń (informacja).

Jeśli tak, to biblijny Noe być może coś nam chciał zasugerować.

Życzę wszystkim Zdrowych i Pogodnych Świąt.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,209
28-04-2025, 00:40
Brunet wieczorową porą (1976).

Chyba nazbyt często wracam do tego filmu. Mam nadzieję, że po przeczytaniu swojego wpisu zaniecham powtórek projekcji – przynajmniej czasowo. Rolleyes

To naprawdę kawał porządnego polskiego kina. Mamy interesujące (jak na polską produkcję) wątki grozy. Także złożoną fabułę sensacyjną. Sympatycy Agaty Christie uniknął rozczarowania. Cool

Generalnie obraz zaliczam do komediowych, i to z najwyższej półki. Niemniej mam obawy, iż młodsze pokolenia po kilku minutach „projekcji” przekierują swoją uwagę na inne treści medialne.

Gra aktorska? Mistrzostwo świata! Takich ról już nie ma. Mało to – nie będzie! Niezmiennie doświadczam uśmiechu podczas projekcji obrazów z myszką.
Natomiast współczesne komedie (seriale) omijam szerokim łukiem. Brak mi na nie sił oraz czasu.

„Bruneta” kupiłem na BD. To dość porządna rekonstrukcja cyfrowa. Polecam.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,210
12-05-2025, 00:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2025, 00:45 przez Daras.)
"Zabij mnie glino" (1987).

Kilka słów.
Na premierze byłem w stolicy. Jeśli ktoś kojarzy kino Realax, to takie przybytki odwiedziłem nie jeden raz Smile  (pierwszy w Warszawie obiekt przystosowany do taśm 70mm).

Kilka zdań z perspektywy lat minionych.
Do projekcji zachęcił  mnie znajomy – kolega będący blisko wszelkich interesujących produkcji.
Co nas kiedyś zaciekawiło? Amerykański styl. Sam0chody (na dzień dobry) oraz staranne kadry zbliżyły Polskę do sensacyjnego kina zachodniego. Wypasione auta mocno sugerowały w jaką stronę warto podążać (?).

Dziś? Współczesne trendy powinny skłaniać do głębszych refleksji. Filmografia również.
Niemniej polecam obraz na DVD po rekonstrukcji.

Odpowiedz
Strony (125): « Wstecz 1 ... 119 120 121 122 123 ... 125 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku