Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Oglądamy filmy z kolekcji...

Strony (124): « Wstecz 1 ... 120 121 122 123 124 Dalej »

Opcje tematu
Oglądamy filmy z kolekcji...
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,587
Reputacja: 113

#1,221
03-06-2025, 06:01
(02-06-2025, 21:52)Daras napisał(a):  Prof. Andrzej Dragan - fizyk kwantowy - stwierdził, że funkcjonują kopie nas samych we wszechświatach równoległych
Źródło?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 613
Reputacja: 19

#1,222
03-06-2025, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2025, 14:49 przez Bender.)
Też niedawno oglądałem i chyba ostatni raz. Kiedyś byłem chyba bardziej łaskawy, ale teraz aktorstwo Irene Jacob było dla mnie po prostu niestrawne. Tragicznie drewniany polski dubbing naszej wersji Weroniki dodatkowo potęgował niegatywny odbiór.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,305

#1,223
03-06-2025, 21:40
Fire_caves napisał:

Źródło?

Tym razem raczej nie znajdę (?). To był jeden z wielu wykładów (wywiadów) na You Tube. Wysłuchałem tego po kokardę (nie tylko Dragana), zatem pozostaje tylko moje słowo.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

#1,224
03-06-2025, 22:49
To musieliśmy słuchać innych wykładów, bo ja będę obstawał przy opinii, że takie słowa nie padły z jego ust. A przynajmniej na serio...

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,225
04-06-2025, 00:14
Pełna zgoda, mogliśmy słuchać innych wykładów, i przypomnę – wywiadów. Trochę  czasu poświęcę na poszukiwania, lecz niczego nie obiecuję.
Dragan się w tej kwestii nie rozwijał.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,226
04-06-2025, 15:47
Produkuję nowy post (sorry), aby kolega nie przeoczył poniższego wpisu.

No dobra, poświęciłem nieco czasu na poszukiwania, ale na tym koniec. Może to nie jest dosłownie wykład, o którym pisałem, jednak ta wypowiedź Dragana i tak pasuje mi do interpretacji filmu (realizacja wielu scenariuszy naraz).

Czas: 14.30

Oczywiście mogłem powołać się na innego naukowca. Prof. Dragana przywołałem z uwagi na pewną sympatię do niego.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

#1,227
08-06-2025, 16:35
Ok, czyli nie stwierdził nic takiego. Dzięki

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,228
Big Grin  08-06-2025, 22:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2025, 23:03 przez Daras.)
„Szatan z siódmej klasy” (1960).

Pierwszy raz obejrzałem ten film najprawdopodobniej w kinie (?). Po latach kupiłem wydanie od DMMS i podczas projekcji zapominałem, że mam jedynie jakość DVD. To porządna rekonstrukcja w OAR z niezłym ziarnem. Polecam.

Ciągle pada. Chłodno.
W sobotę zmieniłem nastrój. Sięgnąłem do wspomnień, kiedy biwaki pod namiotami oraz ogniska z kiełbasami na patyku integrowały młodych. No dobra, do czego zmierzam? Naście lat temu rzuciłem rzeczony obraz na spory ekran i odnotowałem szczere zainteresowanie młodszej widowni. Ostatnio osobiste.

„Szatan” - sorry – to pośród krajowych produkcji perełka! Brak mi współcześnie dialogów z tak wypieszczoną polszczyzną. Brawo!
Owszem, scenariusz filmu nieco odbiega od popularnej powieści Kornela Makuszyńskiego, jednak czuć w obrazach klimat Polski przedwojennej. Ba, choćby ten szacunek do nauczycieli, czy - generalizując - do osób starszych. Dziś uszy podkulam słuchając rozmów młodzieży np. w autobusach, często ich upominając. Przecież rodzimy język jest naprawdę bogaty sam w sobie! I chyba dobrze, że co niektórzy miast wulgaryzować ślepią w telefony.

K. Makuszyński zaczął pisać dalszą część przygód Adasia (losy po maturze). Niestety, wojna to przerwała. Także nie znajdziemy już klisz z pierwszą wersją „Szatana”.

Czy ktoś nie zna kultowej piosenki napisanej do powieści literata? Proszę natychmiast odsłuchać w całości, nawet jeśli po raz kolejny. Czas wyjść z gawry. Rozpoczynamy wakacje!

P. S.
Na sfilmowanych drzwiach szkolnej klasy widać numery / cyfry zapisane w książce. Wink  

Fire caves: napisał;

Ok, czyli nie stwierdził nic takiego. Dzięki

Nie znalazłem tamtego wykładu. Ale zgodzę się, że w fizyce kwantowej dysponujemy często przypuszczeniami. Może niepotrzebnie użyłem słówka „stwierdził”.  I tyle. Sprawa jest jasna oraz (jak  uważam) wyjaśniona w kontekście mojej opinii o "Weronice".

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 608
Reputacja: 10

#1,229
09-06-2025, 08:27
(08-06-2025, 22:59)Daras napisał(a):  To porządna rekonstrukcja w OAR z niezłym ziarnem. Polecam.

A to czasem nie jest ta sama rekonstrukcja, która była pokazywana w TV (głównie chyba na Polsacie) i chyba gdzieś na streamingu?
Bo to była bardzo słaba rekonstrukcja, "woskowina" pełną gębą.
Na szczęście po raz drugi film trafi na warsztat.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,230
09-06-2025, 15:57
Nie mam pojęcia co puszczali w TV i jaka tam była kompresja. Na swoim stu calowym ekranie (wielkość ma znaczenie) zauważyłem ziarno. Płytę kupiłem w roku 2016. Może ktoś ma wypust DMMS i skoryguje moje spostrzeżenia. Nadto przypomnę, że chodzi o DVD. Zatem cudów nie oczekujmy. Skupiłem się głownie na grze aktorskiej, a "kaszka" rzuciła mi się w oczy w scenie plenerowej (niebo).

Przy okazji. Zapomniałem napisać, iż mam wątpliwość czy film jest dla dzieci. Wink Gdy pojawił się sprawnie poprowadzony wątek sensacyjny gangus z pistolem powiedział - Rybki zrobią swoje. Smile

Odpowiedz
Strony (124): « Wstecz 1 ... 120 121 122 123 124 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku