To są czasy z remastera 2016 od Studio Canal, więc pewnie w Eagle będą nieco inne - ale jak w jednym kadrze ustalisz dokładną różnicę to w reszcie powinna być taka sama...
22-10-2023, 20:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2023, 17:38 przez prodarek.)
Powiem ci nie ma sensu sprawdziłem dwa screeny i jest to w zasadzie poziom FR 2016 z lekką domieszką zielonego..
Ogólnie spoko wygląda to PL wydanie 4K.
Jak traktować opisy europejskich wydań dla "Nieśmiertelny" w filmoskopie?
W informacjach dodatkowych powinien znaleźć się dopisek "Zawiera wersję reżyserską/rozszerzoną/nieocenzurowaną" (nie wiem, które z tych słów najlepiej pasuje), czy jednak to pominąć?
W sumie chyba wszystkie europejskie wydania, począwszy od DVD zawierają pełną wersję filmu (czyli między innymi scenę z II wojny światowej) i na żadnym z tych wydań nie ma zapisu sugerującego, że jest to wersja inna niż kinowa.
Taki zapis (wersja reżyserska) występuje tylko przy wydaniu z USA. W każdym razie pamiętam, że mój pierwszy kontakt z tym filmem (na 95% w kinie ale 5% zostawiam, że jednak na VHS ) to była ta krótsza wersja, więc to raczej nie był tylko problem amerykańskiego rynku.
31-03-2026, 07:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2026, 08:00 przez Jacekm.)
(30-03-2026, 13:38)Kirek napisał(a): mój pierwszy kontakt z tym filmem (na 95% w kinie ale 5% zostawiam, że jednak na VHS Wink) to była ta krótsza wersja, więc to raczej nie był tylko problem amerykańskiego rynku.
W kinach w Polsce na 100% była wersja pełna (zarówno walka w garażu podziemnym jak i scena z II WŚ). Wiem, bo byłem . Wersja ocenzurowana pojawiła się dopiero na kasetach VHS. Wiem, bo kupiłem
Podobnie było z Wejściem Smoka, którego pierwsze wydanie na VHS było masakrycznie wykastrowane a w kinach była wersja pełna.
No to moje 5% chyba powinno zmienić się w 100%
W takim razie nie ma co robić żadnych dopisków, chyba że w wydaniu amerykańskim gdzie mamy zapis 'Director's cut', tak aby ktoś nie pomyślał że tam jest coś więcej.