Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum › FilmoSkop
Dodawanie wydania

Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Opcje tematu
Dodawanie wydania
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,587
Reputacja: 246

28-04-2026, 17:53
(28-04-2026, 10:03)Mierzwiak napisał(a):  Według mnie z widocznym grzbietem powinny być... wszystko co jest grubsze niż standardowe wydanie, zatem... kolekcjonerki Arrow itp.

To może doprecyzujmy o jakie kolekcjonerki chodzi. Bo dla mnie np. Limitowane wydania ale pojedynczych filmów nie podchodzą już pod to i zdecydowanie wolę front.
Ogólnie pod pojęciem grubych wydań, miałem na myśli wielopłytowe wydania gdzie ta grubość jest zdecydowanie większa, bo to może kogoś ostrzec, że potrzebuje więcej miejsca na takie wydanie.

(28-04-2026, 11:46)czarodziejmarx napisał(a):  Moim zdaniem zawsze na miniaturce rzut izometryczny z grzbietem. Na grzbiecie czasem jest informacja unikalna - np. numer katalogowy w Galapagosowych wydaniach.
Tylko że, wszystkie skosy to są prezentacje przygotowywane przez wydawcę\dystrybutra\sklep i nie masz pewności, że ten numer jest prawidłowy. Bardzo często ułożenie tytułu czy różnych znaczków na grzbiecie, też jest inne niż w rzeczywistym wydaniu. Dlatego warto dodawać zdjęcia/skany całych okładek do galerii. Nie wspominając o tym, że te skosy czasami są tak wielkie (lubują się w tym chyba najbardziej Francuzi), że sam front też wtedy słabo się prezentuje. Podsumowując dla mnie to najgorszy wariant.

(28-04-2026, 11:21)Mefisto napisał(a):  A digipacki?
Podejście jak do amaray czyli w zależności od grubości (znacznej grubości Smile).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

29-04-2026, 14:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2026, 14:57 przez HAL 9000.)
Kirek poruszył 2 tematy i wygląda na to, że pierwszy temat (Box set) nie budzi kontrowersji i wszyscy są zgodni.

W drugim temacie mamy różne opinie i w zasadzie 3 opcje.
Nic nie robimy, ustawiamy wszędzie grzbiety, ustawiamy gdzie się da "na wprost".

Proponuję zrobić ankietę, niech się użytkownicy wypowiedzą, niektórzy nie mają czasu, albo ochoty na dyskusje, ale korzystają z filmoskopu i chętnie oddadzą głos za jakąś opcją.

Taka ankieta powinna trwać minimum tydzień, bo ktoś może być w delegacji i nie mieć zasięgu  Tongue

Jak już wspominałem, ja skłaniam się do tego żeby ustawiać gdzie się da "na wprost", a w galerii dodawać grzbiety itp.

Dodając główne zdjęcie nowego wydania, musimy ucinać białe krawędzie, żeby grafika była jak największa w tym małym okienku i w ujęciu na wprost osiągamy maksymalne wykorzystanie powierzchni i pewien standard.
W przypadku dodawania fotek z widocznym grzbietem, nie tylko mamy dużo pustej przestrzeni, ale także brak jakiś norm, bo zdjęcia są robione pod różnymi kątami.

Zademonstruję.

Standard:
[Obrazek: 3kSa7cX.png]
[Obrazek: r5gbshT.png]

Brak standardu:
[Obrazek: QBB4GNY.png]
[Obrazek: ZMPDnvq.png]

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

29-04-2026, 15:20
Jeśli pojawi się ankieta, to proszę również dołączyć opcję "wszystko na wprost".

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

29-04-2026, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2026, 15:26 przez Mierzwiak.)
Mefi, wybacz, ale zmieniam obóz i przychylam się do "wszystko na wprost."

[Obrazek: ciandreaya-survivor.gif]

To jeszcze pytanie: w przypadku wydań ze slipem główną fotką powinien być slip czy amaray a slip w galerii?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,131
Reputacja: 103

29-04-2026, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2026, 15:31 przez paniron.)
Przypominam jeszcze, ze w przypadku pre-orderow od Eureki i sporo steeli z UK nie ma fotki ''na wprost''.

(29-04-2026, 15:26)Mierzwiak napisał(a):  To jeszcze pytanie: w przypadku wydań ze slipem główną fotką powinien być slip czy amaray a slip w galerii?

Raczej slip, kiedys tez dyskutowalismy i Kirek zasugerowal, zeby glowna fota to bylo to co sie widzi trzymajac wydanie w reku przed otwarciem

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

29-04-2026, 15:59
(29-04-2026, 15:30)paniron napisał(a):  Przypominam jeszcze, ze w przypadku pre-orderow od Eureki i sporo steeli z UK nie ma fotki ''na wprost''.

Nie widzę problemu i też nie oczekuję, że w razie wygranej opcji "wszystko na wprost" lub "wszystko na ukos" moderatorzy Filmoskopu będą musieli pozmieniać większość dotychczasowych wydań w bazie. Dodając wydanie do filmoskopu posiłkujemy się tym co jest aktualnie dostępne w sieci, ale wynik ankiety powinien dawać jasny sygnał co ma pierwszeństwo, np. w razie gdyby ktoś poprosił w komentarzu na filmoskopie o zmianę dotychczasowej okładki głównej - może to też być także własne zdjęcie posiadanego wydania, ale też powinno mieć ono odpowiednie standardy "jakościowe", których niestety spora część imo nie spełnia.

Odpowiedz
Offline kłapouchy
Użytkownik
Liczba postów: 146
Reputacja: 17

29-04-2026, 16:12
(29-04-2026, 15:26)Mierzwiak napisał(a):  To jeszcze pytanie: w przypadku wydań ze slipem główną fotką powinien być slip czy amaray a slip w galerii?
(29-04-2026, 15:30)paniron napisał(a):  Raczej slip, kiedys tez dyskutowalismy i Kirek zasugerowal, zeby glowna fota to bylo to co sie widzi trzymajac wydanie w reku przed otwarciem
Jeśli slip się wyprzedał to mógłby zniknąć z głównej fotki np. na prośbę w komentarzu.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

29-04-2026, 16:23
(29-04-2026, 15:20)misfit napisał(a):  Jeśli pojawi się ankieta, to proszę również dołączyć opcję "wszystko na wprost".

To dokładnie miałem na myśli jako opcja nr 3. Napisałem "gdzie się da" tak asekuracyjnie, na wypadek niestandardowych wydań, bez klasycznej okładki, płyty umieszczone w jakimś rekwizycie z filmu itd., albo jak w przypadku "Hydrozagadki", gdzie paniron wrzucił na razie to co jest dostępne (jak tak chciałem zrobić, wyprzedził mnie o kilka minut  Tongue ):
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36771311

Jednym słowem, przekombinowałem, więc zgadzam się, że opcja - jeżeli dojdzie do ankiety - powinna brzmieć "wszystko ma wprost".

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,131
Reputacja: 103

29-04-2026, 16:56
(29-04-2026, 15:59)misfit napisał(a):  Nie widzę problemu i też nie oczekuję, że w razie wygranej opcji "wszystko na wprost" lub "wszystko na ukos" moderatorzy Filmoskopu będą musieli pozmieniać większość dotychczasowych wydań w bazie

Pelna zgoda, moj post nie byl komentarzem Waszych. To byla tylko dodatkowa informacja, zeby zaznaczyc fakt, ze czasem glowna fotka musi byc z brzegiem. Przynajmniej do czasu premiery.

(29-04-2026, 16:12)kłapouchy napisał(a):  Jeśli slip się wyprzedał to mógłby zniknąć z głównej fotki np. na prośbę w komentarzu.

Nie jestem fanem takiej opcji. Wydania np. w amaray Eureki maja slipy w limicie (1000, 2000 lub wiecej), podobnie wiekszosc wydan 4K z UK ma slipy, a po kilku miesiacach, juz go nie bedzie. Moze byc tak ze 10 uzytkownikow kupilo wczesniej ze slipem, a ktos pozniej i dostal bez i chce zamiany w filmoskopie....

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

29-04-2026, 17:10
Wśród posiadaczy wydań KL, jest takie ciche porozumienie, że dajemy zdjęcie główne okładki, a resztę (slip i druga strona) w galerii:
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36770198

Pierwszy nakład chyba nie jest podawany przez wydawcę, a zdjęcia oficjalne są takie jak widać, więc wyszło naturalnie i mogę tylko polecić takie rozwiązanie, bo nic nie trzeba później zmieniać.

Odpowiedz
Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku