Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Oglądanie filmów w kinie

Strony (22): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22

Opcje tematu
Oglądanie filmów w kinie
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

20-07-2026, 10:01
Ja większość jego filmów uwielbiam (wszystkie widziałem co najmniej dwa razy - a może nawet co najmniej trzy - i 9 z nich mam na półce), ale tutaj pierwszy raz muszę być mocno krytyczny. Jak widzę jakie ten film zebrał recenzje i oceny widzów i to, co o nim piszą/ mówią, to naprawdę wydaje mi się, że obecnie nawet gdyby nagrał jak przez 2h koleś siedzi na krześle i patrzy na schnącą na ścianie farbę, i tak by został chwalony, a w box office sukces murowany. Odyseja to najbardziej przehajpowany film roku, a może i dekady.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

20-07-2026, 15:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2026, 15:34 przez Gieferg.)
Zobaczę jak nie będę musiał za to płacić. Może.

Ostatni raz na filmie Nolana w kinie byłem w 2012 roku i jakoś nie tęsknię (był to też ostatni jego film na jaki wydałem jakąkolwiek kasę).

btw, co do twojego top filmów Nolana - w pierwszej czwórce mam dokładnie te same filmy. Kolejność w sumie też by mogła być ta sama. Dunkierka najgorsza, ale nie widziałem Tenet, Oppenheimera, Following i Odysei.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

20-07-2026, 16:50
(20-07-2026, 08:18)Juby napisał(a):  Powrotu Odyseusza z 2024
Z ciekawości - jaką masz opinię na temat tego filmu? Spośród wymienionych przez Ciebie adaptacji tylko o niej się nie wypowiedziałeś, choćby skrótowo. Osobiście przyznam, że zrobił na mnie dobre wrażenie, aczkolwiek chyba nie za wiele z niego pamiętam. Być może zatem opinie, które teraz widzę na necie (między 5 a 7 na 10) są uzasadnione.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

20-07-2026, 17:31
Po obejrzeniu wystawiłem na filmwebie tylko 5/10, bo średnio mi podeszło odmitologizowanie tej historii (zrobiono tu z nią to samo, co z Iliadą w Troi Petersena), film ma dość telewizyjne zdjęcia i jeśli ktoś myśli, że to Nolan zatrudnił na Greków dużo czarnych i innych kolorów skóry, to tutaj jest jeszcze gorzej... Ale od wczoraj włączam sobie clipy z finału i chyba jednak podniosę ocenę, bo wątek ciemiężonej Itaki, podstępu Penelopy i zalotników wypada tu nieporównywalnie lepiej niż u Nolana, a casting Odyseusza, Penelopy i Telemacha to w ogóle przepaść.

(20-07-2026, 15:34)Gieferg napisał(a):  nie widziałem Tenet, Oppenheimera, Following i Odysei.
Following możesz nadrobić w full hd nawet na youtube i trwa tylko 70 minut. Bdb debiut.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,961
Reputacja: 92

20-07-2026, 18:03
(20-07-2026, 08:18)Juby napisał(a):  Po dzisiejszym seansie zrobiłem też ranking wszystkich filmów Nolana, do którego link podaję poniżej:
https://www.filmweb.pl/lista/36168
Żeby Batmany dawać wyżej niż np:. Memento, czy Bezsenność. Ale z drugiej strony Nolan nic takiego wielkiego nie nakręcił, to nie ma za bardzo z czego wybierać.
Zresztą i tak niektórych jego filmów nie widziałem i jakoś nie zamierzam ich oglądać.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

20-07-2026, 21:06
Widzisz kogo mam w awatarze? Fan Batmana z Batmanami na pierwszych miejscach to coś dziwnego?

Kolejną listę robię dla Camerona, ale najpierw chcę powtórzyć ostatniego Avatara, bo kupiłem niedawno polskie wydanie UHD.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 13

20-07-2026, 21:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2026, 22:03 przez adi90a.)
Odysei miałem nie oglądać oczekując, że powtórzy sukces Napoleona, ale przypadkowo zobaczyłem pozytywne opinie na twitterze, więc nie mając innych planów skoczyłem w sobotę do kina. 3 czy 4 osoby na sali w Heliosie, idealnie.

Film od początku był wciągający, ale też zaraz po pierwszych scenach miałem zgrzyt, że pieśniarz macha łapami bardzo współcześnie (potem się dowiedziałem, że to raper...). Już w tej scenie kinowe nagłośnienie dało o sobie pozytywnie znać. W kilku scenach głośność tworzy atmosferę i oceniłbym, że dobrze być w kinie.
Nie spojlerując za dużo, jest w tym filmie trochę z horroru i te sekwencje wypadają dobrze, najgorsza jest chyba część z cyklopami (chaotyczna i bezsensowna), koło środka powolna narracja zaczęła mnie nużyć (chyba przez sceny z Kalipso), ale końcówka znowu ma w sobie trochę ładunku emocjonalnego i przynosi satysfakcjonujące rozwiązanie pewnych wątków. Film zleciał mi całkiem nieźle i choć przez większość seansu skłaniałem się do 7, za końcówkę dałem 8 (samą  walkę oceniam na minus). Ludzie często narzekają na muzykę, ale chyba tylko w Hadesie nuta mi kompletnie nie pasowała. Także ja osobiście polecam dać filmowi szanse.
Zgadzam się z przedmówcami, że jeden dobry seans wystarczy (choć lekko mnie jeszcze IMAX kusi), bo już w trakcie oglądania czułem, że szybko do niego nie wrócę przez tą ciężką wolno snującą się narrację. Atmosfera filmu kojarzyła mi się trochę z Diuną, a sekwencje horroru dodatkowo z The Witch (2015).
Zbroje generalnie mi nie przeszkadzały, poza tą Agamemnona i tym, że nosili je w trakcie rejsu statkiem. Wydaje mi się, że te kostiumy jak i kolorową obsadę można potraktować jako wybieg, aby nie szukać w tym filmie prawdy historycznej. Trochę jak z zabytkami, których się nie odbudowuje żeby nie wpajać fałszywej wizji historii i nie wypełniać niewiedzy zmyśleniami, a zamiast tego dokleja się nowoczesne frankensteiny. Trochę szkoda, bo nie sądzę by film na innym kierunku artystycznym stracił.

Dziwi mnie brak ostrzeżenia o epilepsji zważywszy na wypalającą oczy scenę sztormu. W HDR będzie chyba osiągała szczyt możliwości telewizorów Wink

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

21-07-2026, 20:39
Polecam dyskusję w jaką wdało się Cinema City z użytkownikami Facebooka na temat braku prawdziwego iMaxa w Polsce
https://www.facebook.com/100064606637137/posts/1438597961637078/

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

21-07-2026, 21:03
Domaganie się kina IMAX 70 mm w Polsce to jednak "odklejenie".

Tych kin będzie ubywać, a nie przybywać - dopiero co czytałem że są problemy z przegrzewaniem, przy obecnym popycie  Tongue

https://medianewsjournal.com/2026/07/when-the-magic-flickers-70mm-imax-projector-issues-during-the-odysseys-opening-weekend

Wszystko przez Nolana Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,724
Reputacja: 172

21-07-2026, 21:14
Co nie zmienia faktu, że brak choćby jednego kina w kraju 70 mm (niekoniecznie IMAX) przez tyle lat, to tak trochę siara.

Odpowiedz
Strony (22): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku