Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-Ray 3D

Ankieta: Co sądzisz o 3D w warunkach domowych?
jestem zdecydowanie za
Zalezy od filmu, czasami daje radę
Dziękuje, postoję.
[Wyniki ankiety]

Strony (18): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 Dalej »

Opcje tematu
Blu-Ray 3D
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-04-2018, 13:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2018, 22:48 przez Daras.)
Inne spojrzenie na trójwymiar w filmie…

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale podkreślenie odległości pomiędzy obiektami rozpoczęło się już w roku 1929. Natomiast z całą pewnością przełom stanowił „Dyliżans” (1939). W filmie rozmyślnie konstruowano sceny „przestrzenne”. Wówczas nastała moda na tak zwane „głębokie pole” i głębię ostrości, co stanowiło alternatywę dla montażu. Orson Welles obejrzał „Dyliżans” 40 razy! Zafascynowany nowymi pomysłami skręcił prawdziwy majstersztyk - „Obywatela Kane” (1941). *  Wspomniany reżyser definitywnie zerwał z „płaskim” obrazem. W ślad za Orsonem poszli inni twórcy. Przykładowo – interesującą propozycję „zabawy przestrzenią” zaproponował John Huston w „Sokole maltańskim” (1941).
Oczywiście powyższe możliwe było dzięki umiejętnemu stosowaniu obiektywów długo i krótkoogniskowych. Dużą rolę w tym wszystkim odgrywała także praca przesłoną / blendą. Ale to już temat na dłuższy elaborat (plus zatrudnienie lingwisty do rozwałkowania takiego posta). Smile

* Film  dostępny w Polsce na BD.

EDIT:
Zapomniałem o czymś napisać. „Obywatel Kane” został wyróżniony najwyższym miejscem pośród najlepszych produkcji według Amerykańskiego Instytutu Filmowego. Ciekawym kluczem do rozpoczęcia kolekcjonowania krążków BD może być pozyskanie pierwszych dziesięciu tytułów z listy. Tylko jeden nie ukazał się w wersji PL. Mnie brakuje do kolekcji jedynie „Absolwenta” (1967).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

08-06-2018, 14:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 15:37 przez Gieferg.)
W nawiązaniu do wypowiedzi Sokala w innym wątku:

Sokal napisał(a):Panowie, ja Wam ułatwię: każda, ale to absolutnie każda animacja to "fake 3d".

No to czym się różni 3D w tych animacjach od animowanego praktycznie w całości na kompie Avatara (który nie jest fake 3D) ?
Przez "fake 3D" rozumiem film nakręcony w 2D i przekonwertowany na 3D.
Animacja nie może być kręcona od razu w 3D?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline MoviePsycho
Stały bywalec
Liczba postów: 689
Reputacja: 13

08-06-2018, 15:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 15:12 przez MoviePsycho.)
Ja tez jestem ciekaw i również tego co kryje się pod tym logiem "Real 3D":

[Obrazek: 49f6a3b418f4.jpg]

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

08-06-2018, 15:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 15:33 przez Gieferg.)
Tutaj http://realorfake3d.com/
jako real 3D wymieniono:

Finding Dory
Angry Birds
Moana
Zootopia
Brave
Kung Fu Panda 3 i całą masę innych animacji, także tego, panie kolego, coś kręcicie Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

08-06-2018, 15:41
(08-06-2018, 14:32)Gieferg napisał(a):  Przez "fake 3D" rozumiem film nakręcony w 2D i przekonwertowany na 3D.
Taki fake 3D to praktycznie możesz sam osiągnąć pilotem w tv. Niewiele się to różni od uruchamianego "3D" Gods of Egypt. Prawdziwy 3D jest niezwykle kosztowny w produkcji. Czytałem kiedyś o tym, dlatego większość to fake 3D, ot , aby na okładce było 3D i ktoś kupił.
Prawdziwe 3D w filmie dla mnie to świetna przygoda w oglądaniu i jestem pewien, że to nie jest koniec w tym temacie. Za wiele jest tu do pokazania, dla mnie 2D to przeżytek i prędzej czy później zostanie wyparty przez potężną technologię 3D. Jaki by ten 4k cukierkowy z hdr nie był to dalej jest 2D czyli krok w tył.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

08-06-2018, 15:48
(08-06-2018, 15:41)wolfman napisał(a):  Za wiele jest tu do pokazania, dla mnie 2D to przeżytek i prędzej czy później zostanie wyparty przez potężną technologię 3D. Jaki by ten 4k cukierkowy z hdr nie był to dalej jest 2D czyli krok w tył.

[Obrazek: tumblr_nlcxt7TRyX1rfd7lko1_500.gif]

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

08-06-2018, 16:00
Tu masz co nie co o kosztach
http://getwrightonit.com/how-much-does-3d-animation-cost/

To co zobaczyłem przez okulary w grach czy filmach, a to co widziałem w hełmach 3D, to niebo , a ziemia. Jeśli rozwiną technologię tak bym miał wrażenie uczestniczenia w filmie jak to ma miejsce obecnie w grach. To kupuję. Technologia się rozwija powoli w warunkach domowych, ale wrażenia są niesamowite.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

08-06-2018, 16:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 16:18 przez Mateusz.)
W sumie mógłbym wkleić znowu obrazek z poprzedniego posta... Ty tak na serio? Wierzysz, że ludzie będą oglądali filmy w "hełmach"? Widz nie chce mieć tak intensywnego wrażenia uczestniczenia w filmie, jak przy grach, bo to już nie będzie wtedy film. Już pomijam koszt takiej technologii i jej dostosowanie do kręcenia filmów.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

08-06-2018, 16:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 16:38 przez Gieferg.)
Cytat:dla mnie 2D to przeżytek i prędzej czy później zostanie wyparty przez potężną technologię 3D.

"Potężna techonologia" właśnie podryguje w agonalnych drgawkach Smile Tylko ktos mógłby ją w końcu dobić, bo dalej w połączeniu z dubbingiem stwarza problemy z wyborem godziny seansu.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

08-06-2018, 16:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018, 16:52 przez Wolfman.)
(08-06-2018, 16:18)Mateusz napisał(a):  Już pomijam koszt takiej technologii i jej dostosowanie do kręcenia filmów.
Spytaj poprzednie pokolenia oglądające filmy na czarno białych tv czy kolorowych Rubinach, czy myślały, że będą oglądać obecnie 4k czy 3D tv za cenę mniejszą niż budowa domu, lub czy myśleli o smartfonach.

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku