Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki

Strony (18): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 Dalej »

Opcje tematu
Za garść dolarów / Za kilka dolarów więcej / Dobry, zły i brzydki
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

07-08-2018, 22:11
Pomijając lepszą rozdzielczość i nowsze filtry + hdr. Jedyną poprawkę jaką bym chciał to w samym filmie , żeby zrobili im ślady po kulach. O ile w pojedynkach mniej się to rzuca, ale gdy gość wali chyba z Maxima wykańczając cały oddział to już wręcz kluje, zero śladów krwi na mundurze, ot po prostu w wyreżyserowany sposób się przewracają.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

07-08-2018, 23:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2018, 23:27 przez Daras.)
Widzę to inaczej. Technologia TECHNICOLOR częściej była bliższa barwom ciepłym, niż zimnym (purpurowe twarze - brrrrryyyy). Na ewentualne zapytanie skąd o tym wiem, już piszę: Ano chadzało się drzewiej do kina... Wink

EDIT:
Gwoli ścisłości. "Dobrego, złego..." chciałbym mieć w takiej wersji.

(09-08-2017, 10:42)Juby napisał(a):  (...)
Podobno oryginalny negatyw 35 mm z 1967 roku:
[Obrazek: 0CL9KpO.jpg]
(...)

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

08-08-2018, 12:09
Przepraszam bardzo, to znowu ja. Jest okazja aby o czymś przypomnieć.

Pierwsze filmy kolorowe powstawały na skutek mieszania tylko dwu barw. W celach – powiedzmy - „badawczych” kupiłem na BD „Czarnego pirata” (1926). Właśnie ta nieskomplikowana metoda Technicoloru przypomina mi dość zimne, purpurowe kadry z niniejszego wątku. Natomiast westerny to oczywiście gorąc i piasek pustyni! Smile

Daras napisał:
(...)
No, obejrzałem na BD „Czarnego pirata”. Przyznam, że spodziewałem się kolorów bardziej zdecydowanych, ale technologia mieszania dwu barw (zamiast trzech) nie mogła dać lepszych rezultatów. Wspomniany „dyskomfort” w pełni zrekompensowała mi wyrazistość obrazu. Ziarenko palce lizać, a wyrównanej przez cały film ostrości nie powstydziłby się produkcje współczesne.
(…)

Więcej ciekawostek znajdziecie tu:
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=5283&postdays=0&postorder=asc&start=15

Później, dzięki mieszaniu trzech kolorów filmy stały się bardziej autentyczne, choć w Technikolorze przejaskrawione. Ale taka ich uroda.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

09-08-2018, 09:25
Ciepłe barwy w tego typu filmach mi niespecjalnie przeszkadzają, inna sprawa to gdzieniegdzie przesadny turkus czy ciemnoszare czernie.
Gdybyś musiał kupić Dobry, zły i brzydki na BD to które wydanie najbardziej Ci pasuje pod względem obrazu ? Możesz się posiłkować tym linkiem -> http://caps-a-holic.com/c_list.php?c=1687

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

09-08-2018, 13:31
Przybij piątkę za te ciepłe barwy, Misfit. Smile

Co do zasady też jestem zwolennikiem odwzorowywania barw naturalnych. Jednak akceptuję rozsądne „szaleństwo” podczas oglądania filmów starych. W tych przypadkach przejaskrawienia w Technicolor bardzo mi odpowiadają. Jeśli oglądałeś „Deszczową piosenkę” w wysokiej rozdzielczości (1952) to wiesz co mam na myśli.

Wydanie MGM ma skopany AR (względem OAR). Niestety, posiadam taką wersję od Imperiala z uwagi na PL. Wstyd się przyznać… To BD tylko nieznacznie lepiej wygląda niż DVD.

Nie mogę odżałować, że przegapiłem zakupy w Czechach. Dla mnie istotne są polskie napisy. Zatem biorąc pod uwagę właśnie ten fakt, także kadrowanie i całą resztę – wymieniłbym Imperila na „Hodny, zly a osklivy”. Czy są chętni? Wink

Teraz Twój quiz. Wybierałbym pomiędzy UK Remastered a IT Blu Ray. Kolorystycznie pasuje mi IT. Z kolei UK ma bardziej wygładzone ziarno, co w tym wypadku nie przeszkadza. Chciałbym obie wersje zobaczyć na swoim ekranie w ruchu.

A jak Ty typujesz?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

09-08-2018, 14:56
To myślimy dość podobnie w tym przypadku. Mam tego remastera od MGM - pod względem szczegółowości obrazu czy odwzorowanie ziarna jest ono bez dwóch zdań najlepsze z obecnie dostępnych wydań, ale gdyby ktoś mi poucinał ręce i nie mógłbym przez to wprowadzić pewnych korekt co do kolorków i jasności obrazu to chyba zdecydowałbym się na wydanie włoskie od Mondo.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

09-08-2018, 19:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2018, 22:54 przez Daras.)
Z jakiego powodu nie mogę otworzyć Twoich plików z fotkami jpg, które są na poprzedniej stronie?

Luźne uwagi…
Kiedyś byłem dość ślepo zafascynowany rekonstrukcjami. Otrzeźwienie przyszło wraz wypuszczaniem na polski rynek produkcji po tak zwanym przekadrowaniu (patrz – wykastrowaniu). Tego po prostu nie mogę zdzierżyć. Oczywiście sprawę dopełniły problemy z ziarnem czy kolorkami...
Uważam, że bez względu na wszystko zremasterowany film powinien jak najbardziej przypominać pierwowzór kinowy. I jeśli powyższy kadr od Jubbiego jest oryginalny, to w tym kierunku powinno wszystko zmierzać. Dlatego właśnie wysoko oceniłem wersję IT.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

05-09-2019, 10:42
Misfit tak propo trylogii o Dolarze. W moim temacie mi podałeś wydanie niemieckie dla 1, Usa dla 2 i Uk remaster dla 3. Czy dwójkę można dorwać w innym kraju z tym lub podobnym transferem. lub jakieś wydanie zbiorcze dla całości?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

05-09-2019, 12:34
(05-09-2019, 10:42)Wolfman napisał(a):  Misfit tak propo trylogii o Dolarze. W moim temacie mi podałeś wydanie niemieckie dla 1, Usa dla 2  i Uk remaster dla 3. Czy dwójkę można dorwać w innym kraju z tym lub podobnym transferem. lub jakieś wydanie zbiorcze dla całości?

Zbiorczego wydania wszystkich trzech w takiej jakości nie znajdziesz. Tutaj masz dwie najlepsze wersje pierwszych dwóch filmów z Niemiec.
https://www.amazon.de/eine-Handvoll-Dollar-paar-Blu-ray/dp/B00N29D6FW?pf_rd_p=6923b8d4-ea47-40d6-b363-7a21bced09a9&pd_rd_wg=2iM6l&pf_rd_r=AC9765T3ZBQPRNNJE4N7&ref_=pd_gw_cr_simh&pd_rd_w=CF7PV&pd_rd_r=1f13835b-3a4e-4c20-91e8-fdc618cd84cf

GBU musisz dokupić osobno.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

05-09-2019, 12:46
Ta z Usa nie jest dużo lepsza od tej dwójki z Niemiec?

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku