Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Buduję nowy kącik KD

Strony (9): 1 2 3 4 5 ... 9 Dalej »

Opcje tematu
Buduję nowy kącik KD
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

12-10-2018, 09:10
Hej,

Jestem na etapie planowania Kina Domowego (stereo mnie raczej nie interesuje) w nowym mieszkaniu i w związku z tym mam kilka pytań. Będę wdzięczny za pomoc.

Ogólny zamysł jest taki, że w salonie wydzielam – dosyć mały – kącik Kina Domowego. O ile sam salon ma około 23 m2 (kwadrat, który jest otwarty na aneks kuchenny 11 m2 i przedpokój 11 m2), to kącik filmowy będzie zajmował mniej więcej 1/3, tj. kwadrat o powierzchni około 8 m2 (285x280). W aktualnym mieszkaniu mam system 5.1, ale chciałbym go w nowym miejscu rozbudować o dodatkowe głośniki. Początkowo (etap marzeń i śmiałych planów) chciałem iść w układ 7.1.2 lub nawet 7.1.4, ale z uwagi na układ salonu i małe wymiary kącika (i trochę ze względu na koszty) myślę aktualnie o 5.1.2 lub 5.1.4.

I tutaj pytania do osób obeznanych i z doświadczeniami. Ponumeruję, żeby łatwiej było odpowiadać:
1. Czy wystarczą 2 głośniki sufitowe czy walczyć o 4? Z jednej strony koszt dodatkowej pary, dodatkowych kabli i jeszcze potrzeba skutecznego napędzenia (amplituner), ale może warto z uwagi na efektowość filmów?
2. Jakie głośniki sufitowe polecacie do systemu opartego o JBL Studio (190, 120C, 130 i 550p)?
3. Gdzie znajdę porady montażu takich głośników sufitowych? Nie chodzi o miejsce instalacji (to jest na stronach Dolby), tylko o techniczny montaż.
4. Jaki amplituner polecacie przy czym najchętniej pozostałbym z marką Onkyo (aktualnie mam TX-NR616)?

Z góry uprzedzam, że system oparty o 7 głośników dookólnych się nie uda, więc rady typu: „Olej 5.1.2/5.1.4 i zrób za wszelką cenę 7.1.2” będę musiał zignorować. Nawet mimo tego, że są dobre – przynajmniej wiele takich słyszałem. Niestety, głośników dookólnych mogę mieć tylko 5 :/

Aha, przeprowadzka nieprędko. Najwcześniej za rok – aczkolwiek rewolucji na rynku chyba do tej pory nie będzie ?

Z góry dziękuję za pomoc! ?
Sokal

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,045
Reputacja: 82

12-10-2018, 19:43
Onkyo dobra firma, aktualnie na niemieckim Amazonie jest promocja TX-NR686-B za 484€

Link: onkyo

[Obrazek: 81AGr3H6YpL._SL1500_.jpg]

Odpowiedz
Offline leszekm
Użytkownik
Liczba postów: 245
Reputacja: 56

13-10-2018, 13:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2018, 13:18 przez leszekm.)
Tu masz Onkyo TX-NR676E za 305,10 Euro(ale chyba nie ma wysyłki do Polski):

https://www.mydealz.de/deals/onkyo-tx-nr676e-72-av-receiver-bluetooth-wi-fi-multiroom-atmos-dtsx-schwarz-1248517

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

25-10-2018, 13:31

Panowie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi - będą pomocne, ale to zapewne na etapie montażu. Tymczasem zmieniła się koncepcja samego pomieszczenia - załączam rzut poglądowy. Obszar kina domowego urósł do prawie 13 m2. Zakładam jednak, że nadal optymalnym rozwiązaniem będzie syetm 5.1.2 - jak uważacie? Chyba że rzucić 4 głośniki na sufit?

Co do Onkyo, to widzę w tej chwili następujące modele na ich stronie:
RZ830 - 4700 zł (9.2)
RZ710 - 4000 zł (7.2)
RZ810 - 3900 zł (7.2)
RZ730 - 3700 zł (9.2)
NR686 - 2500 zł (7.2)

Aktualnie mam odpowiednik tego najtańszego (NR616). Pytanie czy jest sens dopłacać do lepszych modeli w moim przypadku. A jeśli jest, to do jakich?

Pzdr,
S.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,811
Reputacja: 141

25-10-2018, 15:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2018, 15:44 przez pred895.)
Warto też zastanowić się nad amplitunerem z dwoma wyjściami Video aby przyszłościowo mieć problem z głowy jeśli chodzi o projektor no i musi być koniecznie kompatybilny z 4k HDR oraz Dolby Vision Dolby Atmos. Na celowniku przyszłościowo zadowolibym się tym >>
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/amplituner-denon-avr-x2500h

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

26-10-2018, 07:59
Ja używam TX-RZ820, bo między nim, a TX-RZ830, różnic prawie nie ma, poza... ceną. Przy zakupie RZ820, może zaoszczędzić jakieś 800- 1000 PLN. W marcu kupowałem RZ820 za 4000 PLN, więc teraz z pewnością cena może być niższa. Głośniki sufitowe? Ok, ale są one wtedy już "na amen" Smile czyli do następnego remontu. U mnie, na przednich JBL, stoją DALI ALTECO, które są do tego przeznaczone. Są skierowane w sufit i jak dla mnie jest ok.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

26-10-2018, 15:26
Sokal, brawo! Aranżując swoje kino także kreśliłem mapki, choć odręcznie. Smile
Jaką wielkość będzie miał ekran projekcyjny / telewizyjny? Nie zauważyłem takiej informacji.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

26-10-2018, 20:43
(25-10-2018, 13:31)Sokal napisał(a):  Obszar kina domowego urósł do prawie 13 m2.
To ja miałem i chyba do tej pory mam lekki dylemat czy w 16 metrach zmieszczę Zensory 7, a tymczasem Ty upchniesz jeszcze większe kolumny na mniejszej przestrzeni. Ciekaw jestem jak to będzie brzmiało, ale sam chyba na dniach zaryzykuję i kupię już zestaw audio do swojego kina. Na szczęście w amplitunerach KD można to i owo wyregulować już choćby na etapie samej kalibracji.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

26-10-2018, 21:21
Cały czas uważam, że kolumny nie muszą być większe od ekranu. Wink Nawet nie chodzi mi tu o wątpliwą „groteskową” estetykę (choć to rzecz gustu), ale przerost formy nad treścią. Chcąc ustrzec się uszczypliwości spłycę wypowiedź do minimum.
Pobieżna ocena wielkości głośników w typowym kinie  może stanowić przyczynek do określonych dociekań… Dodam również, że stosunkowo niewielkie współczesne zestawy audio mogą wygenerować naprawdę porządny dźwięk (oczywiście z dobrej klasy subem). Takie mam doświadczenia, które są zbieżne z opiniami zaprzyjaźnionych audiofilów / muzyków.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline ifeelveryblah
Stały bywalec
Liczba postów: 315
Reputacja: 2

26-10-2018, 21:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2018, 21:37 przez ifeelveryblah.)
(25-10-2018, 13:31)Sokal napisał(a):  Panowie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi - będą pomocne, ale to zapewne na etapie montażu. Tymczasem zmieniła się koncepcja samego pomieszczenia - załączam rzut poglądowy. Obszar kina domowego urósł do prawie 13 m2. Zakładam jednak, że nadal optymalnym rozwiązaniem będzie syetm 5.1.2 - jak uważacie? Chyba że rzucić 4 głośniki na sufit?

Co do Onkyo, to widzę w tej chwili następujące modele na ich stronie:
RZ830 - 4700 zł (9.2)
RZ710 - 4000 zł (7.2)
RZ810 - 3900 zł (7.2)
RZ730 - 3700 zł (9.2)
NR686 - 2500 zł (7.2)

Aktualnie mam odpowiednik tego najtańszego (NR616). Pytanie czy jest sens dopłacać do lepszych modeli w moim przypadku. A jeśli jest, to do jakich?

Pzdr,
S.
Przy 5.1.2 głośniki sufitowe prawie nad słuchaczem.
https://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-speaker-setup/5-1-2-setups.html

Odpowiedz
Strony (9): 1 2 3 4 5 ... 9 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku