Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Wersje jezykowe na blu ray

Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Opcje tematu
Wersje jezykowe na blu ray
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

11-05-2019, 14:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2019, 14:45 przez Daras.)
Od pewnego czasu unikam włączania kompa w soboty i niedziele. Dziś zrobię wyjątek. Być może dzięki krótkim wyjaśnieniom nie pojawią się kolejne osoby udające, że czegoś nie rozumieją.
Z uwagi na brak czasu (szkoda soboty) zastosuję uproszczony sposób cytowania. Sorry.

Misfit napisał:
Obawiam się, że wszyscy poumierali ze śmiechu i nie ma kto Ci odpisać

Sądząc po aktywności na forum raczej tak. Ale jak powiedział Andrzej  – My żyjemy! I tylko dwie stopki wódki nie przeobraziły się w znicze…

Misfit napisał:
Co do amazona to najwyraźniej masz bardzo słaby dar przekonywania…

Ale ja nikogo do niczego nie zamierzałem przekonywać. Po prostu odsyłam produkty, których nie potrzebuję i oczekuję zwrotu zapłaty. Czy muszę się z czegoś tłumaczyć?

Misfit napisał:
Co do BDInfo to nikt tutaj nie sugeruje, z Marianem włącznie, że na podstawie cyferek można rzetelnie określić jakość obrazu czy dźwięku lub też ile kanałów jest faktycznie aktywnych.
(…)

Ależ oczywiście, że nikt nie sugeruje. Po prostu wykazałem różne „wady” opisów BD info, bo raz na ruski rok wprowadzają one w błąd także w kwestii wersji PL. Ale o tym już wspominałem.

Misfit napisał:
...ale z jakichś powodów wczoraj wieczorem włączył Ci się tryb forumowego klauna

Dzięki. To  miłe. Odpowiadam za swoje wpisy, tak jak i każdy odpowiada za ich zrozumienie. Choć przyznam, iż powyższej wypowiedzi nie kumam za cholerę. Jednak zdanie na forum padło i tego nie odkręcimy. Sorry.

Misfit napisał:
(...)
Podobnie ma się sprawa z analizą na podstawie skanu BDInfo w jakich krajach należy się spodziewać polskiej wersji językowej - doskonale wiesz, że w przypadku wydań USA czy UK "suchy" skan BDInfo nie wystarczy i trzeba trochę bardziej wysilić się aby nabrać pewności co do obecności pl wersji (lub jej braku) w tych krajach.
(...)

Ależ oczywiście! Przecież dokładnie o tym pisałem w swoich postach. Była to odpowiedź na komentarz Mariana (patrz niżej).

Marian napisał:
Wystarczy znaleźć BDInfo i od razu wiadomo w jakich krajach można znaleźć dany film z polską wersją językową.

Powiedzmy, że powyższe zdanie zrozumiałem wprost. Zatem podjąłem próbę ukazania szerszego kontekstu sprawy, bo szukanie pożądanej płyty to proces nieco bardziej złożony. Dla mnie, jeśli już, BD info może stanowić jedynie punkt wyjścia do eksploracji.

Miłego dnia, Misfit. Mamy w kraju korzystny biometr. Odpocznij. Sleepy

Forumowy klaun.  

P.S.
Wolfman, uniknę dyskusji na temat zasad, którymi kierujemy się w życiu. Mamy prawo być ulepieni z innej gliny.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

11-05-2019, 15:21
Gdybyś jednak używał informacji z BDInfo bez problemu szybko znalazłbyś te wydania z kilku źródeł. Osobiście nie mam specjalnie większych kłopotów z weryfikacją zawartości BD a konkretnie ścieżek audio i napisów dlatego, że staram się korzystać z kilku źródeł. Brak polskiej wersji językowej nie jest jednak dla mnie na tyle istotną sprawą, bym od tego uzależniał decyzję o kupnie konkretnego tytułu. Bardziej interesuje mnie jak obraz wypada na tle innych wydań a tu różnice bywają często ogromne, zwłaszcza w wypadku niemieckich BD ze starych masterów.

Zdarzyliśmy się już raczej przyzwyczaić że Daras ma dosyć specyficzne podejście do pewnych kwestii i często wybiera rozwiązanie które dla nas bywa kuriozalne, ale taki już jest.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

11-05-2019, 15:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2019, 15:39 przez Gieferg.)
Odsyłanie czegokolwiek do Amazonu to dla mnie jakiś kosmos, jak coś jest nie tak, zwracają kasę i niczego im nie odsyłam.

Daras napisał(a):3. A co danymi na BD info sugerującymi standard 1080i. Jak sądzisz, kupię np. „Ogniem i mieczem” (1999)? Nie, gdyż oczekuję jakości HD a nie SD.
Co ma jedno z drugim wspólnego? 1080i to nie SD. A że zdarzy się SD-upscal w 1080i to zupełnie inna sprawa i tego nie da się stwierdzić na podstawie BDinfo.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,048
Reputacja: 113

11-05-2019, 17:59
(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Wolfman, uniknę dyskusji na temat zasad, którymi kierujemy się w życiu. Mamy prawo być ulepieni z innej gliny.
Owszem, ale to są korporacje, które robią na nas kokosy, a swoich niewolników zwłaszcza w Polsce wyciskają jak cytrynę. Nie mam sumienia im coś odsyłać jeśli tego nie chcą.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

12-05-2019, 07:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2019, 07:39 przez misfit.)
(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Ale ja nikogo do niczego nie zamierzałem przekonywać. Po prostu odsyłam produkty, których nie potrzebuję i oczekuję zwrotu zapłaty. Czy muszę się z czegoś tłumaczyć?

Przypomnę do czego się odnosiłem:
(10-05-2019, 23:01)Daras napisał(a):  Jednak męczą mnie czynności reklamacyjne. W przypadku Amazonów to: drukowanie formularza, ponowne pakowanie płyty, wizyta na poczcie, wypełnianie dodatkowego kwitu. Strata czasu.

Więc Ci odpisałem, że bez żadnego problemu możesz od Amazona dostać zwrot kasy i nie odsyłać im tego reklamowanego filmu co jak sam stwierdziłeś jest męczące i czasochłonne.
Myślisz, że robisz im w ten sposób dobry uczynek ? Nic bardziej mylnego, w przypadku produktu o stosunkowo niskiej wartości tak naprawdę generujesz im dodatkowe koszty, tym bardziej w sytuacji, że jesteś dla nich zagranicznym klientem i to oni muszą ponieść dodatkowe koszty wysyłki od Klienta. Ale to cała procedura reklamacyjna i jej czasochłonność powoduje dla nich największe koszty - oni doskonale o tym wiedzą i w takiej sytuacji nawet proszą mnie o nieodsyłanie uszkodzonego/niezgodnego z opisem produktu lecz ew. sprezentowanie go komuś.

(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Ależ oczywiście, że nikt nie sugeruje. Po prostu wykazałem różne „wady” opisów BD info, bo raz na ruski rok wprowadzają one w błąd także w kwestii wersji PL. Ale o tym już wspominałem.

Z tym, że to nie jest żadna wada BDInfo - pisałem Ci już, że ktoś w authoringu się machnął i w miejsce polskich napisów dodał portugalskie. Również buszując po menu tej zwalonej płyty Some Like it Hot masz do wyboru polskie napisy, po których wyborze otrzymujesz portugalskie titulki.
Podobnie ma się sprawa z resztą tych opisanych przez Ciebie wad - wybacz, ale gdy je czytałem to dostałem ataku śmiechu połączonego z facepalmem.
Zrób sobie kiedyś taki test i wybierz się do dowolnej restauracji i poinformuj kelnera czy właściciela, że wadą jego restauracji jest to, że na podstawie karty menu nie jesteś w stanie poczuć smaku danej potrawy - podejrzewam, że jego reakcja będzie podobna do tej mojej Big Grin

Tak poza tym pozwól, że zapytam o jeszcze jedną rzecz - czy to poniższe zdanie mam rozumieć jako pytanie na serio czy ironię ?

(10-05-2019, 23:01)Daras napisał(a):  OK, wszedłem na stronę pana Porala i przy poszukiwanym przeze mnie tytule znalazłem np. Anglię. Pytanie brzmi: czy kupując w ciemno wydanie angielskie, np. to https://www.amazon.co.uk/Living-Daylights-Blu-ray-Timothy-Dalton/dp/B00A8M1B0I na pewno dostanę PL?

Tak, btw to ta Legenda pijanego mistrza z amazon.com o której wcześniej rozmawialiśmy ma polskie napisy tak jak przypuszczałem (m.in. dzięki temu pełnemu wad BDInfo Wink ). Sprawdzone osobiście.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,048
Reputacja: 113

12-05-2019, 08:00
Dokładnie jak kolega napisał, generuje to im dodatkowe koszta jeśli to jest tania rzecz. Co innego gdybyś kupił film - kolekcjonerkę za 200 euro, wtedy to wysyłka nie jest droższa od przedmiotu Chcą byś odesłał przedmiot. Inaczej trochę ma się sprawa w Zavvi, tam lepiej powiedzieć, że nie doszła Big Grin. Coś już powyżej 20 funtów chcieli , by im odsyłać

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

13-05-2019, 13:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019, 13:38 przez Daras.)
(11-05-2019, 15:39)Gieferg napisał(a):  Co ma jedno z drugim wspólnego? 1080i to nie SD. A że zdarzy się SD-upscal w 1080i to zupełnie inna sprawa i tego nie da się stwierdzić na podstawie BDinfo.

Zgadza się, ale nie każdy o tym wie. Zatem...

(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Zatem podjąłem próbę ukazania szerszego kontekstu sprawy, bo szukanie pożądanej płyty to proces nieco bardziej złożony. Dla mnie, jeśli już, BD info może stanowić jedynie punkt wyjścia do eksploracji.

Na marginesie. 1080i jak najbardziej może ukazać jakość SD i oczywiście tylko to miałem na myśli. Zaczyna się?

(12-05-2019, 07:38)misfit napisał(a):  Tak poza tym pozwól, że zapytam o jeszcze jedną rzecz - czy to poniższe zdanie mam rozumieć jako pytanie na serio czy ironię ?

(10-05-2019, 23:01)Daras napisał(a):  OK, wszedłem na stronę pana Porala i przy poszukiwanym przeze mnie tytule znalazłem np. Anglię. Pytanie brzmi: czy kupując w ciemno wydanie angielskie, np. to https://www.amazon.co.uk/Living-Daylights-Blu-ray-Timothy-Dalton/dp/B00A8M1B0I na pewno dostanę PL?

Powyższe stanowi subtelną ironię, choć może zbyt mocno zawoalowaną. Przez cały czas wykazywałem niedoskonałości BDinfo. Ja bym nie napisał, że włącza Ci się „tryb klauna” lub coś w tym stylu. Wypocząłeś?

(12-05-2019, 07:38)misfit napisał(a):  Tak, btw to ta Legenda pijanego mistrza z amazon.com o której wcześniej rozmawialiśmy ma polskie napisy tak jak przypuszczałem (m.in. dzięki temu pełnemu wad BDInfo Wink ). Sprawdzone osobiście.

Ano właśnie. Zatem po raz kolejny powtórzę, że Bdinfo może wprowadzać w błąd. Tu pełna zgoda. Na to właśnie zwróciłem uwagę w swoich postach po „jednoznacznej” wypowiedzi Mariana (cudzysłów użyty rozmyślnie).

„O pijanym mistrzu” być może napiszę kilka słów w innym wątku. W latach 80 – tych przeczytałem ciekawą książkę na temat produkcji z Hong Kongu. Wspomniałem Ci o tym w korespondencji prywatnej. Wygląda na to, że posiadasz coś w rodzaju perełki – nagrodzony film zamykający starą epokę wuxia.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

13-05-2019, 13:41
Cytat:Na marginesie. 1080i jak najbardziej może ukazać jakość SD
Tak samo jak 1080p.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

13-05-2019, 14:38
Daras - po raz kolejny mylisz się, ale nie będę już się powtarzał. Co miałem do napisania w sprawie BDInfo już napisałem. Jeśli ktoś nie potrafi dzięki temu narzędziu wyciągać wniosków odnośnie dostępności pl wersji (lub jej braku) to jego strata.
Widzę, że zainteresował Cię Mother więc dodam tylko, że to właśnie dzięki BDInfo, nie mając fizycznie płyty w ręku, byłem w stanie przestrzec innych przed błędną informacją z tyłu okładki czy w sklepach internetowych odnośnie polskich napisów we włoskim wydaniu BD.

(13-05-2019, 13:32)Daras napisał(a):  „O pijanym mistrzu” być może napiszę kilka słów w innym wątku. W latach 80 – tych przeczytałem ciekawą książkę na temat produkcji z Hong Kongu. Wspomniałem Ci o tym w korespondencji prywatnej. Wygląda na to, że posiadasz coś w rodzaju perełki – nagrodzony film zamykający starą epokę wuxia.

Nie posiadam go - wstydziłbym się to wydanie USA postawić u siebie na półce. Ale nie będę się wdawał w szczegóły bo to nie jest odpowiednie miejsce na tego typu rzeczy.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

13-05-2019, 23:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019, 23:11 przez Daras.)
Skrócę cytaty maksymalnie. Osoby zainteresowane bez kłopotu odnajdą pełne wypowiedzi.

(12-05-2019, 07:38)misfit napisał(a):  Myślisz, że robisz im w ten sposób dobry uczynek ? Nic bardziej mylnego, w przypadku produktu o stosunkowo niskiej wartości tak naprawdę generujesz im dodatkowe koszty, tym bardziej w sytuacji, że jesteś dla nich zagranicznym klientem i to oni muszą ponieść dodatkowe koszty wysyłki od Klienta.

Nie, nie myślę, że robię dobry uczynek. Po prostu zwracam towar, którego nie potrzebuję. Ale o tym już pisałem. I ponownie – czy muszę się z czegoś tłumaczyć?

(11-05-2019, 17:59)Wolfman napisał(a):  
(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Owszem, ale to są korporacje, które robią na nas kokosy, a swoich niewolników zwłaszcza w Polsce wyciskają jak cytrynę.

Tym bardziej nie jest ich mi żal. Generują dodatkowe koszty bo popełniają błędy. Przykładowo, Francuzi do tej pory nie nanieśli poprawek na swojej stronie.

(13-05-2019, 13:41)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Na marginesie. 1080i jak najbardziej może ukazać jakość SD
Tak samo jak 1080p.

Bingo! Tak samo jak UHD. Czyli się rozumiemy. Shy

(12-05-2019, 07:38)misfit napisał(a):  
(11-05-2019, 14:38)Daras napisał(a):  Ależ oczywiście, że nikt nie sugeruje. Po prostu wykazałem różne „wady” opisów BD info, bo raz na ruski rok wprowadzają one w błąd także w kwestii wersji PL. Ale o tym już wspominałem.

Z tym, że to nie jest żadna wada BDInfo - pisałem Ci już, że ktoś w authoringu się machnął i w miejsce polskich napisów dodał portugalskie.
(...)
Podobnie ma się sprawa z resztą tych opisanych przez Ciebie wad - wybacz, ale gdy je czytałem to dostałem ataku śmiechu połączonego z facepalmem.
Zrób sobie kiedyś taki test i wybierz się do dowolnej restauracji i poinformuj kelnera czy właściciela, że wadą jego restauracji jest to, że na podstawie karty menu nie jesteś w stanie poczuć smaku danej potrawy - podejrzewam, że jego reakcja będzie podobna do tej mojej Big Grin

Jeszcze raz spróbuję wyjaśnić swoje stanowisko i na tym koniec.

1. Słówko „wady” ująłem w cudzysłów. Zawsze używam go rozmyślnie i coś on oznacza. W razie wątpliwości można dopytać. Nadto, nie wspomniałem o wadzie BD info jako takiej. Zwróciłem uwagę na opisy. Przecież to ja jako pierwszy wypunktowałem pomyłkę polegającą na umieszczeniu tekstu portugalskiego pod PL. Rolleyes

2. Nadal nie kumam przyczyny Twojego ataku. W restauracjach bywam minimum raz w tygodniu i nie muszę zgłaszać kelnerom problemów z kartą (w skrajnych sytuacjach dopytuję o drobiazgi).
Oczywiście, że na podstawie danych z menu „czuję smaki”. Co do zasady każda potrawa powinna być jakoś opisana, a już na pewno widuję w jadłospisach nazwy składników. Co z tego wynika? Ano mózg jako substrat tworzy modele neuronowe wrażeń zmysłowych i w  sporym przybliżeniu wiem czy obiad będzie OK. Luźny przykład. Pomyśl, że gryziesz cytrynę. Czujesz coś? Ja nie mam z tym problemu. Tak to w dużym uproszczeniu działa. Smile Zresztą moja żona ma identycznie. Potrafi na podstawie przepisu cokolwiek powiedzieć o smaku dania. Zatem jest nas już dwoje. Shy

Przykład restauracyjny do mnie nie przemówił. Ja z kolei nadal uważam, że z BD info może wprowadzić w błąd. Stąd, jeśli już, stanowi ono u mnie jedynie przyczynek do dalszej eksploracji. Pasuję.

(13-05-2019, 14:38)misfit napisał(a):  Nie posiadam go - wstydziłbym się to wydanie USA postawić u siebie na półce. Ale nie będę się wdawał w szczegóły bo to nie jest odpowiednie miejsce na tego typu rzeczy.

Chodzi o jakość obrazu (uwagi wymieniliśmy prywatnie), czy tematykę?

EDIT:
Na poprzedniej stronie nawet nie użyłem słówka „wady”. Zapytałem natomiast o przydatność / rzetelność informacji podawanych na BD info. Dlaczego? Z punktu widzenia określonych osób interpretacja takiej wiedzy może stanowić kłopot. Tym bardziej robię pas. Ręce opadają. Nawet atak śmiechu połączony z facepalmem nie przyniósł oczekiwanych korzyści. Dobranoc.

Odpowiedz
Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku