Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Ustawienia obrazu TV

Strony (11): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Ustawienia obrazu TV
Offline MADMEN
Nowy użytkownik
Liczba postów: 2
Reputacja: 0

30-01-2015, 20:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2015, 20:15 przez MADMEN.)
Jak najbardziej godny polecenia jest M.Koper, różnica przed i po kalibracji zdecydowanie zauważalna. Miałem kalibrację swojej plazmy panasa (zarówno tryb dzienny, nocny jak i 3D) i teraz nie muszę się bawić we własne ustawienia.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

30-01-2015, 20:11
Cena bardzo dobra, szczególnie biorąc pod uwagę, że w erze przedMaciejowej to za profesjonalną usługę kasowano u nas zwykle 2-3 razy więcej, a za 300-400zł to co najwyżej można było trafić, pomijając poziom wiedzy i doświadczenia, na gościa, który używał spydera i inne tego typu zabawki obarczone sporymi błędami pomiaru.

Odpowiedz
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec
Liczba postów: 291
Reputacja: 0

30-01-2015, 20:23
^^ dokładnie to, trafiało się bardzo wielu "specjalistów", którzy potrafili robić cuda przy użyciu spydera Big Grin

Dla kogoś kto ceni sobie jakość obrazu kalibracja to naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o każdy tv, a już w ogóle o świetne plazmy panasa - z nich wycisnąć co się da i jeśli chodzi o jakość video nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

04-02-2015, 17:32
No i Panaś po kalibracji Smile

Dokładniej po kalibracji trybu THX, który spośród wszystkich trybów miał najlepszą jasność, ale za to jego balans bieli i kolory pozostawiały wiele do życzenia; zamiast bieli było tam coś w rodzaju zgniłej żółci z domieszką zieleni, przez co filmy nabierały niezdrowego odcienia, a teal pojawiał się tam, gdzie go być nie powinno lub dodatkowo nasilał już obecny.

A teraz? BAJKA. Przepiękny, naturalny obraz z bielą jak należy i mega realistycznymi odcieniami skóry, choć i tutaj są wyjątki: The Dark Knight to wciąż katastrofa Big Grin Największe wrażenie robi Oblivion, The International i francuskie wydanie Silent Hill.

Polecam gorąco, zwłaszcza posiadaczom plazm Panasonica, Sony lub Samsunga, bo naprawdę warto, zwłaszcza że skoro już inwestujemy w filmy na BD, to można spokojnie dołożyć tych kilka stówek by cieszyć się nimi w takiej postaci, jak należy.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

04-02-2015, 17:49
Z ciekawości - w jaką gammę Maciek się "wstrzelił" i i ile czasu zajęła cała impreza ? Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

04-02-2015, 17:56
Z tym sprzętem który ma obecnie jakieś 30 minut Smile

Średnia gamma wynosi teraz 2,05, więc od teoretycznego 2,2 troszkę ją dzieli, ale moje oczy nie narzekają Big Grin

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline frantic85
Użytkownik
Liczba postów: 234
Reputacja: 3

16-06-2018, 16:49
Mam do Was pytanie, a raczej podpowiedź co myślicie o tych ustawieniach własnych (tv - Samsung UE46ES6800S). Mam 4 tryby do wyboru: Dynamiczny/Satndardowy/Naturalny/Film - osobiście filmy oglądam na trybie Film, ale i tak jest troszke stonowany względem pozostałych, na dynamicznym i naturalnym praktycznie nie da rady nic oglądać tak wszystko podkręcone, wacham się między Satandardowy i Film

Tryb - Film (jak ustawiłem zalecane parametry po kalibracji z netu, to nie dało się ogladać, wszystko ciemne i marne kolory, więc troche zmieniełem pod siebie, proszę piszcie śmiało czy coś zmienić, włączyć/wyłączyć).
Podświetlenie - 14/20
Kontrast - 100/100
Jasność - 45/100
Ostrość - 25/100
Kolor - 52/100
Odcień (Z/C) - Z50 C50
Kontrast dynamiczny - wył
Tonacja czerni - wył
Odcień skóry - 0
Przestrzeń kolorów - Auto
Tonacja Kolorów - Satandardowy
Filtr zakłóceń cyfr. - wył
Red. zakłóceń MPEG - wył
Tryb Film - wył
Motion Plus - wył
LED Motion Plus - wył

Tryb standardowy - tutaj kolory są bardziej jaskrawe niż w trybie Film, więc musiałem zrobić korekte, i wygląda to tak: (to samo co wyżej, tylko główne parametry musiałem zredukować)
Podświetlenie - 11/100
Kontrast - 80/100
Jasność - 45/100
Ostrość - 15
Kolor 50/50

I co myślicie o tym, jakieś podpowiedzi?? Z któego trybu Wy korzystacie, głownie pod filmy oczywiście...

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

16-06-2018, 17:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2018, 17:33 przez Mierzwiak.)
Tylko i wyłącznie tryb film, to raz, dwa - prawidłowa tonacja kolorów to Ciepły2. Ostrość tylko i wyłącznie na 0.

Kontrast to coś czego prawidłowego ustawienia nie da się ocenić przez internet, a podświetlenie zależy od tego jak jasny obraz preferujesz / w jakich warunkach oglądasz.

Ja mam podświetlenie 4/20.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

16-06-2018, 18:04
(16-06-2018, 17:33)Mierzwiak napisał(a):  - prawidłowa tonacja kolorów to Ciepły2. Ostrość tylko i wyłącznie na 0.
Oba stwierdzenia co najmniej kontrowersyjne. Widziałem masę telewizorów, w tym Samsungów, gdzie tonacja ustawiona na Ciepły 2 była tak żółta, że zdecydowanie lepiej było pozostać na Ciepły 1.
Ostrość na zero? Dla mnie mydło, osobiście zawsze wolę podbić nieco do góry. Oczywiście nadmiernie nieprzeostrzyć, ale uwypuklić nieco obraz, co sprawdza się zwłaszcza przy większych odległościach od ekranu.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-06-2018, 08:04
W trzech Samsungach z którymi miałem do czynienia wszystkie tryby poza standardowym nie nadawały się do niczego, no ale na tych telewizorach w ogóle nie idzie ustawić obrazu tak, żebym był zadowolony.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku