Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kryteria zakupu filmów

Strony (33): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 33 Dalej »

Opcje tematu
Kryteria zakupu filmów
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

26-12-2019, 23:11
Cytat: A nawet inwestycja. A nie plastiki za 20pln z MM - nieważne co, ważne, że z promocji

Ważna jest zawartość płyt, a nie zbyteczne pierdoły.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

27-12-2019, 11:42
Mam tak samo, wygląd wydania nie ma dla mnie większego znaczenia. Wręcz preferuję standardowe plastikowe edycje, bo zwyczajnie zajmują mniej miejsca, a tego mi niestety ciągle brakuje, poza tym moim zdaniem wyglądają jak najbardziej ok. A jak jeszcze trafi się slipcover jak w wydaniach UHD, to już w ogóle bajka. Byleby napisy na okładce były angielskie, bo jakoś odstraszają mnie te włoskie czy hiszpańskie tytuły. Puszki też mnie nigdy nie kręciły, ich fenomen jest mi zupełnie obcy.
Śmieszą mnie też strasznie te komentarze typu "nie widać żadnego klucza w tej kolekcji, wydaje się, że kupujesz jak leci". To zwykła chęć obejrzenia danego tytułu nie jest już wystarczającym "kluczem"? Osobiście większość filmów kupuję można powiedzieć w ciemno, sugerując się jedynie nazwiskiem reżysera, aktora czy gatunkiem. Podoba się to zostaje na półce, jak nie, to idzie w świat. A jak jeszcze uda się wyrwać poszukiwany tytuł w promocji za dwie duszki, to tylko lepiej.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

27-12-2019, 17:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2019, 17:45 przez misfit.)
(27-12-2019, 11:42)Mr.Hankey napisał(a):  Wręcz preferuję standardowe plastikowe edycje, bo zwyczajnie zajmują mniej miejsca, a tego mi niestety ciągle brakuje, poza tym moim zdaniem wyglądają jak najbardziej ok. A jak jeszcze trafi się slipcover jak w wydaniach UHD, to już w ogóle bajka.

Nawet nie wiesz co tracisz... to napięcie czy steelbook lub kolekcjonerka przyjdzie w całości czy też nie, aż się czuje, że człowiek żyje Wink
A serio - też preferuję plastik. Wygoda, do tego mniej nerwów. Weźmy na ten przykład ósmy sezon Gry o Tron 4K w steelu - masz dwa miejsca na płyty, a płyt jest sześć więc po trzy płyty umieszczone są jedna na drugiej. Siłowanie się z wyciąganiem czegoś takiego + ewentualne ryzyko zarysowań płyt po X razach ich wkładania i wyjmowania - nie, to nie na moje nerwy.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

27-12-2019, 20:25
Tak już wydają od dawna. Zrezygnowali z wydań jumbo, bo prawie nikomu się nie podobały.

(27-12-2019, 17:32)misfit napisał(a):  Nawet nie wiesz co tracisz... to napięcie czy steelbook lub kolekcjonerka przyjdzie w całości czy też nie, aż się czuje, że człowiek żyje
Jeden na 100 , lub rzadziej zdarzy mi się do wymiany, która następuje bezboleśnie.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

28-12-2019, 09:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2019, 09:49 przez misfit.)
Dlatego spokojnie poczekam sobie na "plastik" i celowo go wybiorę nawet jeśli steelbook w danym czasie byłby tańszy - stawiam na praktyczność i ogólnie takie pomysły jak dwie czy więcej płyt umiejscowione jedna na drugiej są dla mnie nie do przyjęcia (do dziś mam koszmary z wyjmowaniem płyt z tego wydania X-files Wink ). Po części też dlatego, że bardzo dbam o płyty i np. dotknięcie paluchami jej spodu czy zarysowanie z powodu sposobu mocowania płyt to u mnie jest ciężkie przestępstwo Wink

(27-12-2019, 20:25)Wolfman napisał(a):  Jeden na 100 , lub rzadziej zdarzy mi się do wymiany, która następuje bezboleśnie.

Z amazona też ? Jeśli tak to masz niesamowite szczęście albo ja niewiarygodnego pecha. Za wiele tych steelbooków nie kupowałem, ale coś tam mam i tak na oko co w drugim przypadku zdarzają mi się jakieś wgniecenia - większość z nich w ogóle nie miała u mnie żadnego dodatkowego zabezpieczenia. Jeśli zaś chodzi o wydania kolekcjonerskie to ok. 20% przychodzi z poobijanymi rogami lub większymi uszkodzeniami.
W zavvi liczby mają się trochę inaczej i np. w przypadku steelbooków nie przypominam sobie aby jakaś sztuka przyszła uszkodzona, ale np. cokolwiek innego poza "plastikami" to już była gwarancja, że przyjdzie do mnie mniej lub bardziej uszkodzona - w większości były to wydania włożone luzem w kopertę bąbelkową. Nie wiem jak sytuacja przedstawia się obecnie bo już od kilku lat po tych wszystkich doświadczeniach przestałem od nich cokolwiek zamawiać poza plastikami (czasami też jakiś steelbook wpadnie).

Na amazonie i zavvi świat się nie kończy i pewnie są inni sprzedawcy u których ryzyko uszkodzenia w transporcie jest duuużo niższe, ale ogólnie nie kręcą mnie takie rzeczy - płyta i jej zawartość jest dla mnie najważniejsza i przy zakupach kieruję się tym, które wydanie ma lepszy obraz, dźwięk czy więcej materiałów dodatkowych (jakaś książeczka do poczytania to dodatkowy plus), a nie opakowaniem. Ktoś może mieć inne podejście do tematu i to też należy zrozumieć...

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

28-12-2019, 10:47
(28-12-2019, 09:48)misfit napisał(a):  Dlatego spokojnie poczekam sobie na "plastik" i celowo go wybiorę nawet jeśli steelbook w danym czasie byłby tańszy - stawiam na praktyczność i ogólnie takie pomysły jak dwie czy więcej płyt umiejscowione jedna na drugiej są dla mnie nie do przyjęcia (do dziś mam koszmary
Każdy steelbook jest tak obecnie zrobiony i jak czytasz, że film będzie mieć trzy lub więcej płyt to będą umiejscowione po 2-3 na jednej stronie. Możesz je wtedy, albo sprzedać i tak nie będziesz oglądać wersji bd/3D i itd, albo interesujące płyty dać na górę. W serialach tak nie zrobisz, ale jak często się do nich wraca.

(28-12-2019, 09:48)misfit napisał(a):  Z amazona też ?
Od nich też. Ostatnia promocja z jakiej korzystałem jeśli chodzi o steele to prawie rok temu. Te, które kupiłem bez promocji dotarły całe. Nie wiem czy to ma znaczenie, bo pakują je w tekturowe koperty, tyle, że ja biorę do tego jakiś vinyl, lub artbook i pakują to w kartonowe pudełko (ostatnio). Zrobiłem przegląd kolekcji, sprawdziłem pod światłem i liczba uszkodzonych to 6 steeli na dobrych kilkaset. Jakbym faktycznie miał tylko dla płyty kupować, to by mnie kolekcja grosze kosztowała. Bd od niemców, 4k od Włochów i Hiszpanów.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

28-12-2019, 11:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2019, 11:15 przez Gieferg.)
Mi się to śniło czy był tu cały elaborat Szczepana o ideologii kolekcjonerstwa, który przez noc wyparował? Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

28-12-2019, 14:16
Wyparował do innego tematu. Ja natomiast nie widzę Twojego avatara Tongue

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

29-12-2019, 03:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2019, 03:41 przez Szczepan600.)
(28-12-2019, 11:15)Gieferg napisał(a):  Mi się to śniło czy był tu cały elaborat Szczepana o ideologii kolekcjonerstwa, który przez noc wyparował? Tongue

Gief Ty jeszcze elaboratu nie widziałeś :-D Ale ja widzę, że ta dyskusja skupiła się teraz tutaj... hmmmm to pozwolę sobie wrzucić "elaborat" jeszcze raz w formie cytatu ("oryginał" w temacie o Kolekcji Wojo134) :

Cytat:Oho widzę, że forum nadal w formie i nadal są mielone stare jak świat tematy i dochodzi o pięknego mierzenia genitaliów :-D

Jasne, choćby Jezus-kolekcji przybył i wszystkim wyłożył "co to jest kolekcjonowanie", to nadal byłoby na ten temat kilka różnych opinii. Są całe opracowania książkowe poświęcone kolekcjonowaniu rzeczy i cholera szkoda, że ktoś się tak rozpisywał skoro tutaj tyle gotowych receptur :-)

Aż sobie pozwolę zaśmiecić jeszcze trochę ten temat. No więc... zagadnienie jest szerokie i szukanie jednej "dobrej" definicji mija się z celem. Bo choćby tak proste pytanie jak: "Co kolekcjonujesz?" już rozwidli temat na kilka gałęzi, z których każda będzie pi razy oko dobra (od razu powiem, że odpowiedź "filmy" to nie odpowiedź w tym przypadku :-))

Dlatego jeżeli szukamy PROSTEJ odpowiedzi, to kolekcjonera nie należy szukać w jakości czy ilości przedmiotów. Bo zaraz mogłoby się okazać, że wymogi będą dyktować ludzie z grubym portfelem lub tacy, którzy radzą sobie z językami obcymi. Zmiennych, jak pisałem, jest dużo... ale potrzeba "nobilitacji" to zazwyczaj stała w takich środowiskach. Należy więc podejść od innej strony. I w MOJEJ OPINII kolekcjonera wyznacza poświęcenie, upór i szacunek względem swojego zbioru.

Bo czy kolekcjonerem będzie ktoś, z całym Criterionem i wszystkim z Korei, bo kupił to w miesiąc, gdyż jest milionerem? Czy osoba kupująca filmy na tony, nie oglądająca ich i tylko rzucająca na stos jest kolekcjonerem? A może ktoś, kto kupuje filmy od tak sobie czasami, by obejrzeć... od 20 lat i ma powiedzmy 600 tytułów, ale w zasadzie ma je, bo ma??? No takich "prostych przykładów" można wypisywać na całe strony A4, ale zmierzam do tego, że ostatecznie "na oko" widać, kto kolekcjonuje, a kto "zbiera" (już będę się trzymał używanego tu nazewnictwa).

Kolekcjoner poświęca się dla swojej kolekcji. Czy to szuka wydań, czy po prostu poświęca na to finanse... jakoś się poświęca. Poświęca swój czas by te filmy obejrzeć i by coś o nich wiedzieć. Poświęcą miejsce. Nie jest osobą, która jest laikiem w temacie. Zna źródła kolekcjonowanych przedmiotów, ich wartość, twórców i inne takie. Często też ma rozeznanie w przedmiotach, których akurat nie zbiera, ale z racji "eksperstwa" poświęca czas na naukę o nich. Poświęca się na wielu polach. Długo można by pisać. Ale by to zaistniało musi mieć jakiś upór. Musi to lubić i ciągnąc latami. Tak, by w pewnym sensie udowodnić podejście do tematu. Wysunąć je ponad "chwilowa fascynację" czy "słomiany zapał". Serio po stworzeniu materiału o moich zbiorach dostałem sporo wiadomości typu "Czy zbieranie filmów się nie nudzi?" albo "Jestem lepszy, bo zbieram rok i mam już 1000 filmów". No nikt nie brzmiał jak chociażby zalążek prawdziwego kolekcjonera. A co najwyżej dzieci, które sprzedadzą zbiory, gdy będą "passe". Więc często to właśnie ten upór lub czas zdeterminuje, kto faktycznie "kolekcjonuje|. No i finalnie... Kolekcjoner dba o zbiory. To nie wieża filmów pokoju obok grzejnika albo jakaś szafa wypchana filmami i zamknięta na siłę. Kolekcjonerom zależy na dobrej prezentacji, zadbaniu i poukładaniu zbiorów. Czasami nawet na ich "wyczyszczeniu" jeżeli uaktualnił formaty czy coś w tym stylu. Tak więc kolekcjoner jest po prostu ZAANGAŻOWANY i daleki od ignorancji w temacie.

Ale czy to wszystko oznacza, że kolekcjoner to chodzący ideał? Jakiś Jedi przedmiotów? NO NIE! Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, że w końcu każdy łapie w tej materii luz i z laika staje się ekspertem, potem sztywnym mistrzem, a na końcu ma w zasadzie wywalone na łatki i kieruje się doświadczeniem oraz instynktem. Dlatego kolekcjoner może czasami kupić coś dla funu (bez sprawdzenia miliona opcji) lub może sobie wymyślić zbieranie dziwnego, dalekiego od jakości czy wartości crapu (nie umniejszając zbytnio... np. Snappery lub fizyczne wydania filmów z Public domain). Ważne by miał przy tym ubaw i był w pełni zaangażowany. Poświęcenie, upór i szacunek. I wiem... trudno wtedy zidentyfikować tych "prawdziwych kolekcjonerów", bo nie można nikomu wytknąć w zasadzie wydania z biedronki, ale nikt nie powiedział, że będzie łatwo i bez poświęcenia czasu, by tak sobie rzucać "przydomkami" ;-)

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

20-02-2020, 23:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2020, 01:28 przez Daras.)
Oświadczenie Darasa.

Sprawa wraca jak bumerang, zatem postanowiłem napisać coś wszem i wobec. Mam głęboką wiarę, iż poniższa wypowiedź ostatecznie wyjaśni dociekliwym forumowiczom trudne kwestie (wspomniani forumowicze dają znać o sobie w coraz większej grupie*). Proszę zaparzyć melisę i wygodnie usiąść…
Wprowadzając się do nowego „domu”, czyli tu, postanowiłem okazać powściągliwość w chwaleniu się wszelakimi „zdobyczami”. Nadto, wybrałem opcję blokującą kolekcjonowanie punktów reputacyjnych. Dlaczego? Zebrałem ich w życiu ponad miarę, a te wirtualne nie są mi do niczego potrzebne.

W poprzednich postach napisałem sporo o swoich priorytetach zakupowych płyt BD / DVD. Nie chciałbym tego wszystkiego przypominać, ale filmy sklasyfikowałem np. ze względu na  prymat pierwszeństwa w poszczególnych kategoriach. Luźne przykłady. Pierwszy film: dźwiękowy, stereo, barwny, anamorficzny, Cinerama itd. Oczywiście przy okazji kupiłem setki innych krążków korespondujących z moimi zainteresowaniami.
Będąc dość aktywnym na forum, jakby siłą rzeczy, podałem gros tytułów ze swojej kolekcji - jednak. Z jakiego powodu? To proste. Pisząc posty na odnośne tematy próbowałem zainteresować kolegów swoistymi „unikatami”.

Inna kwestia. Kilka razy proszono mnie o założenie wątku ukazującego prywatną kolekcję. Miałem i mam opory. Nie widzę sensu ani potrzeby aby fotografować (jak leci) setki tytułów kupionych w przeszłości, oraz tych nabywanych bieżąco! Po co??? Rolleyes Pytanie retoryczne, jakby co.

Dygresja. Podobnie sprawa wygląda ze sprzętem kina domowego. Zgoda, podjąłem próbę „pochwalenia” się „gadżetami” szczególnie interesującymi, jak np. słuchawkami 9.1. Ale tych urządzeń podałem jak na lekarstwo. W sumie moją sprawą jest co oglądam oraz na czym!

Dla ciekawych.
Stosunkowo niedawno zakończyłem modernizację kina domowego (włącznie z wymianą wszystkich mebli pod te specjalnie skrojone na home cinema). Dodatkowo, w dość krótkim czasie konwertowałem wszystkie „technikalia” na nowocześniejsze: rzutnik, zestaw 5.1, ekran, kable itp. Zatem, dlaczego na zapytania o markę / model odpowiadam milczeniem? Parafrazując wypowiedź jednego z dociekliwych forumowiczów wyjaśnię: Bardzo się wstydzę swoich filmów /sprzętu. Ale tsssyyy... Smile

P.S.
Ktoś stwierdził (ten dociekliwy): Nie pasujesz do nas. Może i tak, ale to ja podejmę decyzję o ewentualnym odejściu (oczywiście pomijając potencjalny ban administracji). Mam tu z kim, i o czym dyskutować. Dzięki z privy. Smile

*Według definicji grupa to minimum 3 osoby.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (33): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 33 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku