Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

CivilWar - Kolekcja

Strony (20): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 20 Dalej »

Opcje tematu
CivilWar - Kolekcja
Offline CivilWar
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 27

19-05-2020, 18:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2020, 19:02 przez CivilWar.)
Od marca doszło parę filmów. Postawiłem na uzupełnienie w końcu pozycji, które od dawna chciałem mieć, które znam i tych, których nigdy nie widziałem, ale zawsze coś innego wypadało.
Zacznijmy od filmów od Pabla Smile

[Obrazek: 32x8JrK.jpg]
[Obrazek: sP5Dxnc.jpg]
[Obrazek: woBeknl.jpg]
[Obrazek: rHkJKMR.jpg]
[Obrazek: TNsE18T.jpg]

Reszta już kupiona z różnych stron internetowych:

[Obrazek: u9f9KKh.jpg]
[Obrazek: O5Kx9Kf.jpg]
[Obrazek: RM2kFjT.jpg]
[Obrazek: GCNWpmZ.jpg]
[Obrazek: 2kHUcw4.jpg]
[Obrazek: xwK7cQ3.jpg]

[Obrazek: 9g0Njcv.jpg]
Zavvi przysłało mi dwie kopie, bo jedna się zapodziała, więc wysłali drugą, a tamta doszła. Trzeba się będzie pozbyć.

[Obrazek: pWhYYm5.jpg][Obrazek: oNoCU3Y.jpg]
[Obrazek: pcOFXq9.jpg][Obrazek: ZiB9uLK.jpg]

Tyle się od Was naczytałem pozytywnych głosów o wersji reżyserskiej Kingdom of Heaven (której nigdy nie widziałem), że musiałem sobie sprawić to wydanie na 15-lecie i w końcu obejrzeć na nowo ten film. Przyznam, że cały film w kinowej wersji widziałem raz na swoim polskim wydaniu blu-ray i zapadła mi w sumie w pamięci świetna muzyka. Liczę, że odkryję ten film z nowej strony Smile

P.S. Widzę, że ten film jest wydany w dwóch wersjach reżyserskich Director's Cut 190min. oraz Director's Cut Roadshow Version 194min. Ktoś podpowie czym one się różnią, bo nie wiem, którą obejrzeć?

Jeśli chodzi o Troję, to wiem, że też istnieje wersja Director's Cut. Póki co kupiłem wydanie z Premium Collection, ale docelowo i tak będę miał steela z obiema wersjami, więc może kiedyś zobaczę i wersję reżyserską. Choć słyszałem, że tam jest chyba niedorobiona muzyka, ale jakieś krwawe sceny. Także fani są chyba w przypadku tych dwóch wersji mocno podzieleni, niż przy Kingdom of Heaven.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

19-05-2020, 19:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2020, 19:12 przez Gieferg.)
Cytat:P.S. Widzę, że ten film jest wydany w dwóch wersjach reżyserskich Director's Cut 190min. oraz Director's Cut Roadshow Version 194min. Ktoś podpowie czym one się różnią, bo nie wiem, którą obejrzeć?

Roadshow ma uwerturę na początku i antrakt w połowie - czyli wstęp i przerwę z muzyczką, jak to bywało za dawnych czasach gdy puszczano tego typu produkcje w kinach (było to także obecne w wydaniu 2DVD/4DVD wersji reżyserskiej), mogłeś się z tym zetknąć choćby przy okazji Ben Hura lub Cleopatry, żadnych dodatkowych scen.

Cytat:Choć słyszałem, że tam jest chyba niedorobiona muzyka,
Muzyka w każdej wersji jest co najwyżej średnia, dla mnie bez różnicy.
Fabularnie DC zyskuje sporo, ma lepszy obraz no i jest zdecydowanie bardziej krwisty.

Jedyne powody by oglądać wersję kinową:

a) Jesli ktoś się zakochał w muzyce z wersji kinowej, którą Horner komponował na kolanie gdy w ostatniej chwili wywalono poprzedniego kompozytora i nie zniesie tego, że ją miejscami przemeblowano/wymieniono
b) jeśli ktoś ktoś jest zbyt wrażliwy, żeby oglądać rzeź Troi, bo w kinówce mało co z niej zostało.

Na forum jest bodaj jeden delikwent, który poleca wersję kinową, spodziewam się, że zaraz się tu odezwie Wink
Ode mnie wersja kinowa w 2004 roku dostała bodaj 6/10, reżyserska ma na chwilę obecną 10/10.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline CivilWar
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 27

19-05-2020, 19:20
Cytat:Roadshow ma uwerturę na początku i antrakt w połowie - czyli wstęp i przerwę z muzyczką, jak to bywało za dawnych czasach gdy puszczano tego typu produkcje w kinach (było to także obecne w wydaniu 2DVD/4DVD wersji reżyserskiej), mogłeś się z tym zetknąć choćby przy okazji Ben Hura lub Cleopatry,  żadnych dodatkowych scen.

O dzięki za krótkie wyjaśnienie, to już wiem co i jak Smile

Cytat:Muzyka w każdej wersji jest co najwyżej średnia, dla mnie bez różnicy.
Fabularnie DC zyskuje sporo, ma lepszy obraz no i jest zdecydowanie bardziej krwisty.

Jedyne powody by oglądać wersję kinową:

a) Jesli ktoś się zakochał w muzyce z wersji kinowej, którą Horner komponował na kolanie gdy w ostatniej chwili wywalono poprzedniego kompozytora
b) jeśli ktoś ktoś jest zbyt wrażliwy, żeby oglądać rzeź Troi, bo w kinówce mało co z niej zostało.

Nie mam problemu jak jest krew na ekranie Tongue Różnica 30 dodatkowych minut, scen zachęca. A jeszcze pytanie związane z tą muzyką. Czy to wygląda tak, że:
a) cała muzyka, w całym czasie trwania DC jest zmieniona na jakąś w 100% inną,
b) czy czasem leci muzyka Jamesa Hornera (w scenach, które są identyczne w kinowej wersji i w DC), a w scenach dodatkowych leci muzyka jakiegoś innego kompozytora?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

19-05-2020, 20:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2020, 20:22 przez Gieferg.)
Nie powiem ci jak to dokładnie jest, bo wersję kinową widziałem tylko raz, w kinie, nigdy do niej nie wróciłem i już nie wrócę.

No ale słuchałem soundtracku i stąd wiem, że muzyki Hornera jest także w wersji reżyserskiej zdecydowana większość, tyle że "przemeblowana". W kilku miejscach ją zastąpiono muzyką z innych filmów i w którymś momencie także muzyką Gabriela Yareda, który był oryginalnym kompozytorem. W temacie o Troi na forum znajdziesz kilka scen z podłożoną oryginalną muzyką Yareda (której nie ma w żadnej wersji filmu, a szkoda) a także marudzenie Jubego o muzyce w Dir Cut z którego może dowiesz się czegoś więcej.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

19-05-2020, 20:24
Cała muzyka jest zdaje się Hornera w obu wersjach, ale w Dir Cucie pod niektóre fragmenty podłożono inne melodie, co czasem kiksuje - najbardziej traci na tym pojedynek Hektora z Achillesem, który pod względem dramaturgii jest po prostu spieprzony.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

19-05-2020, 20:26
Jak coś to pisz na pw, jestem chętny na 8 sezon Gry o tron

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

19-05-2020, 20:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2020, 20:37 przez Gieferg.)
(19-05-2020, 20:24)Mefisto napisał(a):  Cała muzyka jest zdaje się Hornera w obu wersjach, ale w Dir Cucie pod niektóre fragmenty podłożono inne melodie, co czasem kiksuje - najbardziej traci na tym pojedynek Hektora z Achillesem, który pod względem dramaturgii jest po prostu spieprzony.

W tej scenie jest akurat muzyka z Planety Małp Burtona:

Mi tam pasuje bardziej niż te bieda-bębenki z kinówki, a filmu z którego to wzięli i tak nigdy nie widziałem.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

20-05-2020, 00:05
OK, aż tak się nie wsłuchiwałem. A bębenki może i były biedne, ale nadawały scenie odpowiedni rytm, no i potem wchodziły wokalizy. Tutaj muzyka w ogóle nie odzwierciedla tego, co dzieje się na ekranie, nie pasuje i mogłoby jej nie być. Zmiana kompletnie z dupy. Juz mogli tego Yareda podłożyć od biedy.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

20-05-2020, 07:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2020, 09:08 przez Juby.)
@CivilWar

Kingdom of Heaven w wersji reżyserskiej sporo zyskuje, ale też staje się bardzo długie i czasami na długo traci głównego bohatera z oczu. Słyszałem opinie, że DirCut jest lepszy, ale prawdę mówiąc obie wersje oceniłbym tak samo, więc jeśli masz możliwość obejrzenia obu - korzystaj, w tym przypadku warto. Smile

Troja to zupełnie inna para kaloszy. Film Petersena w wersji DirCut ma tak wielkie problemy, że nie byłem w stanie go obejrzeć w całości (a próbowałem dwukrotnie). Pomijając to, że dodatkowe sceny w ogóle nie zmieniają wydźwięku filmu, który staje się o aż 32 minuty dłuższy (większość to zbędne dodatki), najgorszymi grzechami tej wersji są:

1) Przesadzone gore. Film trafił na ekrany kin w kategorii wiekowej Rated-R, oczywiście za goliznę i za sporą dawką przemocy (gdzie przemoc była pokazana realistycznie). W DirCut Petersen postanowił przesadzić niczym Tarantino w swoim Django, przez co Achillles swoim krótkim, greckim mieczem, potrafi odciąć głowę, a nie tylko poderżnąć gardło
[Obrazek: POfCdYl.jpg] [Obrazek: n4aqSJc.jpg]
[Obrazek: orsgpx0.jpg] [Obrazek: nPSjAO8.jpg]

... a jego miecz wydłuża się, aby bardziej spektakularnie przebić przeciwnika.
[Obrazek: VjX2wOv.jpg] [Obrazek: ufaz3aA.jpg]

Nie wiem jak spodobają ci się takie zmiany. Dla mnie zmieniały one wydźwięk wielu scen z realistycznych, w kreskówkę. Sad

2) Największym jednak problemem jest całkowita zmiana muzyki (tak CivilWar, całej! chyba nie ma sceny, przy której ostałby się ten sam podkład). Nie wiem i nie interesuje mnie ile James Horner siedział nad soundtrackiem do wersji kinowej. Nie przesłuchuje też soundtracków poza filmem, bo liczy się dla mnie to, jak muzyka sprawdza się w gotowym widowisku. W tym wypadku muzyka w wersji kinowej sprawdza się znakomicie, powoduje dreszczyk emocji, szybsze bicie serca tam, gdzie trzeba, nadaje wielu scenom odpowiedni klimat i dramaturgii. Przy wersji DirCut nie czułem nic. Wyobraź sobie co by było gdyby bracia Russo chcieli teraz wydać DirCut Avengers: Infinity War, wymieniając przy tym cała muzykę, która sprawiłaby, że np. śmierć Gamory, lub wejście Thora w Wakandzie nie robiłyby żadnego wrażenia. Tak właśnie się czułem oglądając Troję w wersji DirCut.

Wcześniej wspomniany przez Mefisto pojedynek Hectora z Achillesem wypada blado (+1 punkt reputacji za twój ostatni post), ale jeszcze gorzej wypada pierwszy atak na plażę (to na nim się poddałem podczas pierwszej próby obejrzenia DirCut), nie mówiąc już o śmierci Achillesa, która w kinie i przy powtórkach sprawiła, że łezka zakręciła mi się w oku, aby przy DirCut pozostawić mnie obojętnym. Porównanie tych scen powinieneś znaleźć na Youtube.

Tak więc, z mojej strony, gorąco odradzam wersję DirCut i gratuluję zakupu, bo sam mam wydanie z Premium Collection i jestem z niego zadowolony. Obraz wprawdzie jest znacznie słabszy niż w wersji rozszerzonej, ale sam film - miazga. Smile

Gratuluję też reszty zakupów. Nie brałem nic od Pabla, bo uznałem, że póki co, mam wszystko, co chciałem mieć. Tymczasem twoje zdjęcia uświadomiły mi, że od lat poluję na To nie jest kraj dla starych ludzi w wydaniu PL, a i Once Upon a Time in America chętnie bym przytulił. Daj znać jeśli ci się znudzą i będziesz chciał sprzedać. Wink

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

20-05-2020, 08:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2020, 08:37 przez sebas.)
(20-05-2020, 07:45)Juby napisał(a):  czasami na długo traci głównego bohatera z oczu
Po części właśnie to jest jego zaleta. Pan Orlando Bloom nie jest niestety najmocniejszą stroną tego filmu. Inni aktorzy zaprezentowali się dużo lepiej i w wersji DC dostają więcej czasu ekranowego, co filmowi wychodzi na dobre. Zyskuje zwłaszcza postać grana przez Eve Green.

(20-05-2020, 07:45)Juby napisał(a):  1) Przesadzone gore.(...)przez co Achillles swoim krótkim, greckim mieczem, potrafi odciąć głowę, a nie tylko poderżnąć gardło
To jest właśnie walka na miecze. Specjalistą od broni antycznej nie jestem, ale nie wykluczam, że i takie cięcia były możliwe. Poza tym, Achilles nie był "zwykłym" człowiekiem...

A Koledze CivilWar gratuluje udanych zakupów zwłaszcza steelbooka Kingdom of Heaven. To chyba był używany egzemplarz? Po cichu liczę, że może przy okazji ewentualnego wydania UHD jeszcze raz będzie dostępny w takim właśnie blaszaku.

@Juby
Nie wyświetlają mi się podlinkowane przez Ciebie obrazki. Sprawdź proszę, czy linki są OK.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (20): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 20 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku