Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD

Strony (46): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 46 Dalej »

Opcje tematu
Zakup pierwszego odtwarzacza Blu-ray UHD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

27-01-2021, 14:45
No tutaj też namotane - co post to inna teoria Smile

To wygląda najbardziej rozsądnie:

Cytat:Auto 1: lets 1080p content through at native resolution without scaling, upscales sub-1080p to 1080p. Plays 4K content in 4K.

Auto 2: upscales all sub-4K content to 4K. Plays 4K content in 4K.

If your Sony equipment is not detected when [Auto1] is selected, the setting will have the same effect as [Auto2] setting

Tylko dalej nie rozumiem jaki jest sens w skalowaniu obrazu w rozdzielczości SD do 1080p w odtwarzaczu, a później ponowne skalowanie 1080p do 4K po stronie TV.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

27-01-2021, 14:47
Bo wysokie modele tv Sony mają podobno bardzo dobry upcaling, może dlatego.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-01-2021, 14:55
Czemu więc odtwarzacz po prostu nie puści SD na wyjściu do TV ?

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

27-01-2021, 14:59
Nie mam pojęcia trzeba by Sony zapytać co to za kombinacje Smile.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-01-2021, 15:08
Bykovsky, trzy grosze ode mnie. Kiedyś pisałem, że lubię wracać do wertowania instrukcji obsługi urządzenia. Istotne dla mnie kwestie podkreślam, a nawet nanoszę notatki wzbogacone o informacje odkryte przez testerów. Przykładowo – Twój odtwarzacz najprawdopodobniej posiada „ukrytą” funkcję konwersji filmów BD 1920 x 1080 SDR do HDR. Musiałbyś wgłębić się w recenzje, a ja o takiej opcji gdzieś czytałem (sprawa miała dotyczyć ustawień DV, jeśli dobrze pamiętam).
Jeszcze coś. Co do zasady lepiej skalują odtwarzacze niż wyświetlacze, a Sony się na tym zna.

Daras napisał:
W analizach porównawczych skupiłem się na filmach DVD, a pisząc dokładniej na polskich rekonstrukcjach cyfrowych. Wspominając o odtwarzaczu flagowym miałem na uwadze dość dobrze ocenionego w przeszłości Philipsa BDP 9600. Po drugiej stronie barykady stał Sony BDP S1700 (około 300 zł.). W chwili, w której obraz z drugiego urządzenia zaczął wydawać mi się nieco lepszy zakończyłem porównania. Podsumowując: w „starciu” wziął udział Marvell Qdeo (BDP Philips) oraz Precision Cinema Hd Upscaling (BDP Sony).
https://forum.filmozercy.com/watek-odtwarzacze-blu-ray-cena-a-jakosc?page=4

Nie wiem co jest pod maską Twojego urządzenia, ale w przypadku konwersji  1920 x 1080 do 4K faktycznie nie powinieneś czuć dyskomfortu. Jednak wprawne oczy (patrz testy Macieja Kopera) zawsze coś mogą znaleźć. Wink

Misfit napisał:
Tylko dalej nie rozumiem jaki jest sens w skalowaniu obrazu w rozdzielczości SD do 1080p w odtwarzaczu, a później ponowne skalowanie 1080p do 4K po stronie TV.

Nie zaglądałem na tamto forum, ale przypomnę jak kwestia skalowania wyglądała u mnie w przypadku rozciągania obrazu DVD do 1080p:
1. Mogłem wypuścić sygnał natywny z odtwarzacza i przeskalować go przez rzutnik.
2. Mogłem też konwertować obraz w odtwarzaczu oraz ustawić opcję natywną w projektorze. Ta metoda (w moich panasach) dawała lepsze rezultaty.

Dziwna sprawa z Sony. Może jest coś, o czym nie wiemy (?).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

27-01-2021, 16:34
Aktywowanie opcji Dolby Vision (z tego co pamiętam są do wyboru opcje OFF i Auto) powoduje, że odtwarzacz wymusza odpalenie w TV trybu obrazu Dolby Vision. Czyli jak wsadzę płytę Blu-Ray lub DVD z tą opcją załączoną to profil obrazu w moim TV zmieni się na Dolby Vision wraz z jej ustawieniami, kalibracją itp.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

27-01-2021, 17:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2021, 17:01 przez Daras.)
Właśnie o czymś takim czytałem w pewnej recenzji. Smile

EDIT:
Oczywiście do takiej zabawy potrzebny jest odpowiedni wyświetlacz.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

27-01-2021, 17:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2021, 17:07 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(27-01-2021, 12:52)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Nie chciał byś widzieć obraz bez żadnej metody upscalingu, każde urządzenie ma "jakiś algorytm".

No każde ma jakiś i zazwyczaj to wystarcza, a dodatkowe bajery w tym kierunku niewiele zmieniają.

Jest dokładnie odwrotnie.
W świecie upscalingu, "dodatkowe bajery" decydują o wszystkim, tj nie tylko o odbieranej przez widza ale również o rzeczywistej jakości upskalowanego obrazu.
Takich bajerów jednak na próżno szukać w tym odtwarzaczu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-01-2021, 17:29
(27-01-2021, 15:08)Daras napisał(a):  Twój odtwarzacz najprawdopodobniej posiada „ukrytą” funkcję konwersji filmów BD 1920 x 1080 SDR do HDR. Musiałbyś wgłębić się w recenzje, a ja o takiej opcji gdzieś czytałem (sprawa miała dotyczyć ustawień DV, jeśli dobrze pamiętam).

Przypominam recenzję Big Grin

https://youtu.be/qDudfvgNSso?t=529

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

27-01-2021, 21:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2021, 21:23 przez Daras.)
Przeceniłeś mnie, ale dzięki.  Cool  Język angielski znam na poziomie podstawowym.
O tym myku z DV dowiedziałem się z tekstu polskiego recenzenta. Wobec braku odpowiedniego wyświetlacza informację potraktowałem jako ciekawostkę.

EDIT:
(27-01-2021, 17:01)Daras napisał(a):  Właśnie o czymś takim czytałem w pewnej recenzji. Smile

Odpowiedz
Strony (46): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 46 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku