Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Płyta nie chce się odtworzyć

Strony (44): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 44 Dalej »

Opcje tematu
Płyta nie chce się odtworzyć
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

22-02-2021, 22:50
Dzięki. Więc może to być wina playera, który nie radzi sobie z problematycznymi płytami. Jeśli będę miał okazję, sprawdzę na innym urządzeniu.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

22-02-2021, 22:53
(22-02-2021, 22:46)vandel napisał(a):  Właśnie sprawdziłem swoją kopie i śmiga bez problemu na Samsung ubd 9500

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

A u Ciebie na płycie jest również jakiś nalot?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

22-02-2021, 22:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2021, 22:58 przez misfit.)
Pan Anatol - chyba wiem o czym piszesz.
Szczególnie na pudełkach UHD często zauważam u siebie taki dziwny nalot z widocznymi "kółeczkami" w środku pudełka - nie wiem, może dlatego, że na czarnych pudełkach jest to bardziej widoczne, a może powody są inne. Po pewnym czasie ten nalot potrafi osadzić się też na spodzie płyty. W ostatnim czasie tak z ponad 20 płyt czyściłem z tego gówna, w tym m.in. prawie wszystkie Nolany UHD z Włoch (dwa lata temu jak sprawdzałem to nic tam nie było na płytach).
Jeśli po wyczyszczeniu płyty i całego środka pudełka ten syf będzie powracał to nie będzie fajnie.

Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 658
Reputacja: 25

22-02-2021, 23:01
Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później. Muszę też przeglądnąć swoje płyty pod tym kątem.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

22-02-2021, 23:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2021, 23:26 przez Mefisto.)
Kurde, aż spojrzałem do swojego pierwszego lepszego UHD i faktycznie - plamki na pudełku i lekki "nalot" na płycie, który jednak bez problemu schodzi lekkim pociągnięciem szmatki. Mam wrażenie, że jest to po prostu kurz, który z czasem się osadza - bo wiecie, pudełka są jak maseczki: przepuszczają tak czy siak Wink

EDIT: z ciekawości przejrzałem wszystkie moje Uhadki - w każdym jednym plastiku są kółeczka + drobny, miejscowy nalot na płycie. I tylko w plastikach - w digi i steelu problem nie występuje. Ciekawe.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

23-02-2021, 00:14
W moim wypadku taki nalot na całej płycie pojawił się na jakichś dość dawno kupionych wydaniach Eureki, natomiast tylko plamki - w tych takich trzypłytowych wydaniach Arrow, które wychodzą jako standardowe edycje po wersjach limitowanych. Dola człowiecza, The Taisho Trilogy, ten zestaw filmów Koreedy - wszystkie u mnie mają coś takiego, i to tylko te dwie płyty, które są na tej podwójnej tacce na zawiasach. Jak macie któryś z tych zestawów od Arrow, to zobaczcie, jestem ciekaw, czy to tylko u mnie. Smile

Raz nawet wyczyściłem te płyty taką szmatką do okularów, ale trochę się później denerwowałem, że może coś porysowałem Smile więc wolałbym tego już więcej nie robić, a niestety nalot po jakimś czasie wraca. Dlatego bardzo mnie interesuje zagadnienie, czy ta mgiełka może w dłuższej perspektywie zaszkodzić płytom, czy lepiej zostawić ją w spokoju.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

23-02-2021, 01:53
No na pewno lepiej żeby jej nie było, niż była Big Grin A do płytek są specjalne ściereczki i płyny.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

23-02-2021, 02:29
No, to fakt. Smile A masz jakieś sprawdzone specyfiki do czyszczenia płyt?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

23-02-2021, 03:36
Kupisz pierwszy lepszy z odpowiedniego działu i będzie git, a wystarczy na lata, bo tego się, wbrew pozorom, rzadko używa i raczej w skrajnych przypadkach. Tylko musi być do czyszczenia płyt per se, nie wielozadaniowy Big Grin No i ważna jest szmateczka - też nie może być byle jaka. Plus sposób wycierania - nic na siłę, żeby nie zarysować.

Odpowiedz
Offline Diocletian
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 16

23-02-2021, 07:19
Jak do mnie przyjdzie paka z filmami to pierwsze co robię to czyszczę dokładnie pudełka z tego pieprzonego nalotu. Strasznie mnie on irytuje, ale mam też sporo filmów z drugiej ręki i zauważyłam, że wszyscy poprzedni właściciele mieli to gdzieś. Piękny nalot z kółeczkami różnej wielkości. Najbardziej widoczne jest to na czarnych pudełkach, ale oczywiście na niebieskich też to świństwo siedzi, tylko bardziej przyczajone. Natomiast nie zauważyłem, żeby ta mazia przechodziła na plyty. Co do czyszczenia płyt, to zalecam ostrożność. I choć krążki BD i UHD są pod tym względem o wiele wytrzymalsze od CD, to i tak zalecam robić to delikatnie. Płyty czyści się od środka do krawędzi zewnętrznej.

65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Odpowiedz
Strony (44): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 44 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku