Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 43 44 45 46 47 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,801
Reputacja: 140

24-06-2021, 11:49
(23-06-2021, 14:51)misfit napisał(a):  Kolejne wypieki

Doczekamy się w końcu obszernych zdjęć całej piekarni ?. Chyba nigdy nie publikowałeś, może być nawet w bałaganie Smile

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

24-06-2021, 13:07
Będą - do końca roku... Big Grin

W Ikei, pewnie przez koronkę, nie mogłem zamówić kolejnego regału, z serii którą mam. Jak już się dało to w międzyczasie okazało się, że będzie potrzebny kolejny.
Jeszcze trzeba w końcu do drukarni zawitać i powymieniać okładki ze śmiesznymi tytułami, które zebrały się przez ostatni rok. Wtedy zrobię zdjęcia całości Smile

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 638
Reputacja: 22

26-06-2021, 13:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2021, 13:16 przez Bender.)
Z Wildera bierz wszystko jak leci. Nawet słabsze tytuły w dorobku całkiem dobrze się ogląda (Private life of Sherlock Holmes, Fedora). A Panem Anatolem się zgodzę The Apartment najlepszy choc mam słabość jeszcze do Lost Weekend i Sabriny mimo, że cukrzycy można dostać od tego filmu Wink Ogólnie na jego 20 filmów jakie mam nie żałuję zakupu zadnego. Jednego czego załuję że kilka z nich nadal tylko na DVD.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

26-06-2021, 23:08
Ja od siebie mogę gorąco polecić jeden z jego bardziej zapomnianych filmów - Avanti! Mam też słabość do Miłości po południu
Sherlocka Holmesa z kolei niezbyt trawię, ale zgodzę się, że u Wildera czuć jakość nawet, gdy całościowo jego filmy nie zawsze działają, jak powinny i nawet w tych najgorszych tytułach znajdzie się sporo dobra. Warto przy tym zauważyć, że sporo z jego późniejszych filmów (tak od 1960 wzwyż) ma problemy czasowe - Wilder bardzo chętnie przekracza magiczne dwie godziny, mnożąc wątki, co nie każdemu może się spodobać.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-06-2021, 09:26
Dzięki za dalsze propozycje.
Stracony weekend też już mam w koszyku, ale tym amerykańskim... Wink
Miłość po południu ? Jest Audrey to biorę w ciemno - ktoś wie czy niemieckie wydanie to ten sam transfer co w WAC ?
Avanti na razie odpuszczam do czasu aż pojawi się jakiś remaster.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

27-06-2021, 12:44
(27-06-2021, 09:26)misfit napisał(a):  Miłość po południu ? Jest Audrey to biorę w ciemno - ktoś wie czy niemieckie wydanie to ten sam transfer co w WAC ?

Niemieckie wydanie pojawiło się rok po amerykańskim, więc znając Niemców to bardzo możliwe. Oglądając nie miałem zastrzeżeń do obrazu, ale bez porównania bezpośredniego trudno jednoznacznie potwierdzić.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

27-06-2021, 21:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2021, 21:32 przez Daras.)
(23-06-2021, 15:39)Pan Anatol napisał(a):  Fajny up. W temacie Billy'ego Wildera, w którym czuję się ekspertem (na studiach miałem cały semestralny kurs o jego twórczości Big Grin )

Nie wiem czy w swoim wątku kolekcjonerskim Misfit zgodzi się  na dygresję dotyczącą kina klasycznego. Ostatecznie będzie można przenieść rozważania w inne miejsce, choć zakładam, że to nie będzie konieczne z uwagi na potencjalnie słabe zainteresowanie tematem.

Do rzeczy. Co w Twojej ocenie wpływa na słabnące zainteresowanie filmami z „wyższej półki”? Nie chodzi mi tylko o starsze produkcje, lecz postępujący od lat trend (?). Wiem, wiem – od początku kinematografii widownia była jakoś podzielona. Niemniej kiedyś (chyba) więcej osób oglądało I. Bergamana oraz  reżyserów jemu podobnych (?). Postawiłem znaki zapytania gdyż mogę tkwić w błędzie.
Skąd moje przemyślenia? Ano zaglądam niekiedy do wątków kolekcjonerskich i widzę co ludzie kupują. OK, o gustach nie powinno się za bardzo dyskutować, zatem nie podniosę tu kwestii „feblików”. Ale może coś jest na rzeczy, bo np. Turcja wycofuje z programu edukacji lekcje biologii, gdyż ta dla współczesnego młodego człowieka ponoć jest zbyt skomplikowana.

EDIT:
Dla jasności dodam, że moje uwagi nie dotyczą właściciela niniejszego wątku. Smile

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

27-06-2021, 21:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2021, 21:46 przez Pan Anatol.)
No cóż, to jest trudne zagadnienie i nie jestem pewien, czy da się w ogóle na Twoje pytanie odpowiedzieć. Niemniej jednak coś spróbuję napisać. Wydaje mi się, że niekoniecznie taki trend, o którym piszesz, ma miejsce. Być może jednak kiedyś grupa oglądających Bergmana czy innych wyżej cenionych reżyserów była bardziej widoczna, bardziej mainstreamowa (co nie znaczy, że jakoś szczególnie liczniejsza) - a teraz jakby zeszła na ubocze. Czemu tak się stało? To złożone procesy kulturowe, trudno powiedzieć bez głębszej analizy. Pewnie o to akurat zagadnienie Ci chodziło, no ale to wymaga dłuższych rozmyślań, a ja jutro mam egzamin, więc nie mogę sobie na to pozwolić. Smile Ale to już ostatni w tej sesji, więc ewentualnie potem pomyślimy. Smile

Nasze forum nie jest też chyba najbardziej reprezentatywną grupą miłośników filmów, bo skupiamy się tu na kwestiach technicznych - dobre wydania filmów, dobry sprzęt itd.; natomiast jakość artystyczna filmów nie jest może aż tak istotna i często dyskutowana. Stąd w kolekcjach króluje to, co i generalnie króluje na rynku filmowym - przede wszystkim dość nowe (przez co mam na myśli ostatnie 40 lat Wink ), komercyjne kino amerykańskie, od czasu do czasu jakieś starsze nieśmiertelne klasyki (ale też przeważnie amerykańskie). Wiem, że w Polsce wielu ludzi interesujących się filmem "klasycznym" nie decyduje się na jakieś techniczne udoskonalenia, pozostają przy swoich DVD i nagraniach z telewizji - po części pewnie dlatego, że w Polsce jednak nie ma i nie było dużego wyboru klasyki filmowej na BD.

Aha, no i jeszcze miałem dodać takie inne frapujące zagadnienie, na które też można wiele dyskutować, ale na razie tylko zarysuję temat - nobilitacja dawnych produkcji komercyjnych. Ten Bergman akurat nigdy specjalnie komercyjny nie był, ale zadając pytanie nawiązałeś do mojej wypowiedzi o Wilderze - był to przecież twórca zupełnie komercyjny, choć oczywiście z ambicjami, chciał robić dobrze zarabiające komedie, ale przy tym dobre filmy, a nie jakieś chałtury z gwiazdeczkami. Dziś zachwycamy się nim (ja może akurat nie, ale oczywiście kilka jego filmów bardzo lubię), zaliczając go do tego szlachetnego grona klasycznych reżyserów, może nawet mistrzów kina, ale przecież w latach 40. i 50. chodziło się na niego tak, jak dziś na Avengersów. Podobnie było przecież z Hitchcockiem, którego niesłychanie nobilitowało grono wpływowych francuskich krytyków w latach 60., tak że dziś nawet jesteśmy skłonni zaliczyć tego jak najbardziej komercyjnego reżysera do artystów kina - oczywiście słusznie. Ale potem trochę się to pozmieniało. Czy kiedyś o przysłowiowych Gwiezdnych wojnach czy Indianie Jonesie - a więc udanych produkcjach komercyjnych z lat 80. - będziemy mówić z taką nutą artystycznej nobilitacji, jak dziś o Hitchcocku? Na razie chyba jeszcze to nie nastąpiło, postrzegamy te filmy nieco w innych kategoriach, ale czy to z racji innego dystansu czasowego, czy może z powodu czegoś w samych filmach? Pozostawiam to na razie bez odpowiedzi. Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

27-06-2021, 22:06
Tak, temat jest złożony oraz niejednoznaczny. Oczywiście mam więcej przemyśleń ad vocem, ale to może faktycznie problem na odrębny watek, choć jednak coś „zajawię”. W jednym z programów  G. Miecugowa rozpoznawalny profesor wyznał, że odnotowuje trudności ze swoimi studentami, których prace magisterskie bywają na poziomie przedwojennych matur.
Tymczasem zostawmy ten trop w korelacji ze sztuką filmową. Wink

Nie zawracam już głowy i życzę powodzenia na egzaminie. Intuicja mi podpowiada, że akurat w przypadku kolegi wszystko skończy się pomyślnie. Smile

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-07-2021, 13:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2021, 14:02 przez misfit.)
[Obrazek: OwZ1j8A.jpg][Obrazek: MlgdlW5.jpg][Obrazek: ZhmvPhC.jpg][Obrazek: T8vY472.jpg]

Malena - upgrade z DVD na BD w wersji nieocenzurowanej, która wyszła tylko w Korei, więc trzeba było się trochę wykosztować. Są angielskie napisy, poza tym do wydania dołączona jest kilkunastostronicowa książeczka ze zdjęciami z planu oraz cztery pocztówki.
To jest niepojęte jak zniszczono ten film w wersji International, przy okazji częściowo depcząc świetną robotę w wykonaniu mistrza Ennio Morricone.  Spore różnice w kolorkach, ale tutaj nie mam żadnych wątpliwości, że to ciepłe barwy są bliższe wizji twórców. Jeżeli mogę się do czegoś doczepić to na BD miejscami obraz jest zbyt poprzepalany.

Indiana Jones z USA - upgrade z BD, który już znalazł nowego właściciela. Obraz na BD jak na dzisiejsze standardy wciąż może się podobać, ale na UHD jest pod tym względem wyraźnie lepiej i to pod każdym względem. Tak jak Mierzwiak wspominał filmowość obrazka poraża, szczególnie w 1-3.

Gattaca z Niemiec - również upgrade z BD, jest pl wersja. Świetny film i obsada + polski smaczek w postaci Sławomira Idziaka za kamerą i do tego zajebisty remaster - czemu tak mało osób ma go na filmożeracach, choćby na BD ? Smile

Lion King - wyobraźcie sobie, że nigdy wcześniej nie widziałem Króla lwa, ale ja ogólnie nie przepadam za klasycznymi animacjami Disneya. Po seansie nic się zmieniło - to wciąż nie moja bajka, w przeciwieństwie do Pixara czy animacji od Studia Ghibli.

Kolejna porcja azjatyckiego kina:

[Obrazek: buVhsWS.jpg][Obrazek: 4EcnSt4.jpg][Obrazek: dXIcQVQ.jpg][Obrazek: MoeduLx.jpg]

Do szczęścia brakuje jeszcze pakieciku Of Flesh and Blood z 4 filmami Koreeda. Przegapiłem cenę £25, ale pewnie będą kolejne okazje.

Harakiri widziałem dawno temu i po dziś dzień robi świetne wrażenie. Svet twierdzi, że Criterion pochodzi z tego samego mastera - taaa, jasne.

[Obrazek: nVYcHBE.jpg][Obrazek: cIGaBjD.jpg][Obrazek: kUROq0L.jpg][Obrazek: qHgRPSd.jpg]

Pakiecik z wszystkimi filmami Akademii Policyjnej - oglądało się na VHS niezliczoną ilość razy. Obraz na BD w zależności od konkretnej części od przeciętnego do żenującego, ale nie ma co rozpaczać przy cenie 8 zł z film.

This is England widziałem tylko w wersji filmu z 2006 r. któremu wystawiłem dość wysoką ocenę 8/10. Serialu jeszcze nie widziałem, ale ponoć też daje radę.

Podobnie ma się sprawa z Dumą i uprzedzeniem - widziałem tylko wersję filmową z Keirą Knightley, a ten mini-serial z 1995r. to ponoć najlepsza ekranizacja powieści Jane Austen - wkrótce się o tym przekonam.

The Missing - trochę przydługawy (skróciłbym go do 5-6 odcinków), ale ogólnie świetny serial, który wszystkim polecam do obejrzenia. Powstał też drugi sezon, ale opowiada on zupełnie inną historię i jedyne co je łączy to osoba śledczego Juliena Baptiste - też kiedyś trafi na półkę.

I reszta zakupów z UK:

[Obrazek: wHjZdTu.jpg][Obrazek: OMRFKFk.jpg][Obrazek: 7MoqP8W.jpg][Obrazek: I7LKSeg.jpg]

[Obrazek: R7K33gI.jpg][Obrazek: wgZ7HcY.jpg][Obrazek: kj5d3bL.jpg][Obrazek: DiUq2sz.jpg]

Tak sobie policzyłem pobieżnie i wyszło mi, że od lipca musiałbym wydać ok. tysiaka więcej za te filmy z UK, które kupiłem w pierwszej połowie 2021 i kilka stówek więcej za filmy z USA - wiecie już więc skąd te większe zakupy w ostatnich miesiącach. Jedyne czego żałuję to, że nie wziąłem więcej Criterionów z USA, teraz są piekielnie drogie, nawet w promocjach z uwagi na vacik 23% + dużo wyższe koszty wysyłki z importcds, itd
Pod koniec miesiąca będzie jeszcze spory apdejcik czesko-niemiecki, a później powinien być spokój Wink

Więcej fotek Indiany i Maleny:

[Obrazek: ZIh7Ch2l.jpg] [Obrazek: gU0IDx3l.jpg]

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 43 44 45 46 47 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku