07-05-2026, 09:15
(07-05-2026, 07:13)kulcikriu napisał(a): misfit, a czemu akurat z USA ściągałeś Bena Hura? Lepiej się prezentuje niż europejskie?
Musiałem dobrać trzy filmy + z USA wychodziło połowę taniej, więc postanowiłem zaryzykować...
Płyty wylądowały w digi-packu z poniższej kolekcjonerki, z którą nie mam najmniejszego zamiaru się rozstawać.
(06-05-2026, 23:04)kłapouchy napisał(a): Piękny umysł, czy są tutaj widoki na jakieś europejskie wydanie w najbliższym czasie?
Trzeba pytać Paramount - pewnie kiedyś wyjdzie, ale czy z kodowaniem obrazu od teamu A czy B, oto jest pytanie...

(06-05-2026, 22:49)HAL 9000 napisał(a): Jak jest z napisami do "Imię róży" - można francuskie wyłączyć, są tam jakieś "wypalone" albo plansze z tekstem (dawno nie oglądałem, to nie pamiętam, czy coś takiego w tym filmie występuje). Wydaje mi się, że w niemieckim wydaniu coś takiego było, co mnie powstrzymywało z zakupem, ale że do tej pory nikt "poważny" anglojęzyczny tego nie wydał, to szok.
Czekałem dwa lata na odpowiedź brytyjską, ale już mi się odechciało. Chociaż znając życie, pewnie 29.05 Arrow poinformuje o swoim wydaniu UHD

Jak to u Francuzów często bywa, napisy są wymuszone dla oryginalnego dźwięku. Można je w OPPO przesunąć całkowicie poza ekran, ale ogólnie dla tego typu spraw polecam modyfikację prodarka, która przy okazji działa na oryginalnym firmware odtwarzacza.
Nie przypominam sobie aby w filmie coś było zmacronowane, poza napisami końcowymi (obsada), które są po niemiecku. Tytuł filmu i creditsy początkowe są po angielsku. Nie ma też spadków bitrate do poziomów dvd: