08-05-2026, 19:25
(07-05-2026, 19:37)pred895 napisał(a): Mam UHD od Arrow.
Tak właśnie podejrzewałem, że źle ci się kliknęło.
Na filmoskopie stoi, że masz BD -> click.
(07-05-2026, 22:33)HAL 9000 napisał(a): Dzięki za info i super ta modyfikacja, na pewno się zgłoszę do prodarka - cały czas się zbieram
Nie ma co zwlekać, modyfikacja w połączeniu ze skryptem do zarządzania napisami to niezły potwór pod względem funkcjonalności i w zasadzie "naprawia" niemal wszystkie napisowe (i nie tylko) ograniczenia OPPO.
Poza tym nie wiem jak sobie radzisz z płytami z blokadą regionalną, ja miałem wewnątrz odtwarzacza kabelek, który robił robotę, ale trzeba było każdorazowo wykonywać kombinację pięciu przycisków na pilocie + restart playera. W modyfikacji zajmuje to wszystko chwilę poprzez zmianę języka menu w ustawieniach odtwarzacza i nie trzeba go restartować.
Skoro mowa o OPPO, we wrześniu mojemu stuknie 9 lat i postanowiłem w końcu zająć się konserwacją napędu. Nie żebym miał z nim jakieś problemy, bo tych miałem niemalże zero, a o zacinkach płyt UHD przy zmianie warstwy, itp. wiem tylko z opowiadań innych, nie licząc nieszczęsnego francuskiego La Piscine UHD, z którym wiele osób miała problemy i z tego co pamiętam to też Ty na pierwszym napędzie... Do myślenia dało mi, że niedawno kupiony komputerowy napęd Pioneera był w stanie wykonać kopię tej mojej felernej płyty Basenu bez jakichkolwiek błędów odczytu, ale głównym zamiarem było wydłużenie życia lasera.
W środku napędu było zadziwiająco niewiele kurzu jak na taki okres czasu, prawie że nic. Moduł lasera też chodził gładziutko po szynach. Mimo to wyczyściłem soczewkę lasera i przesmarowałem prowadnice i śrubę ślimakową i nie robiąc sobie wielkiej nadziei, obejrzałem ponownie Basen od pierwszej do ostatniej sekundy. Efekt? Zero zacinek, także w okolicy szóstego rozdziału, który dla pewności jeszcze sobie powtórzyłem kilka razy. Pozostaje jeszcze po czyszczeniu sprawdzić moją sztukę Younger Generation UHD, którą Meksykanie strasznie poharatali, ale z nią nie radzi sobie też żaden z czterech moich napędów komputerowych...