07-05-2026, 19:37
(07-05-2026, 18:59)misfit napisał(a): Kupiłeś BD, czy dodałeś złe wydanie do kolekcji?Mam UHD od Arrow.
Unboxing >> YouTube
|
misfit - kolekcja
|
|
07-05-2026, 19:37
(07-05-2026, 18:59)misfit napisał(a): Kupiłeś BD, czy dodałeś złe wydanie do kolekcji?Mam UHD od Arrow.
Unboxing >> YouTube
07-05-2026, 22:33
(07-05-2026, 09:15)misfit napisał(a): Czekałem dwa lata na odpowiedź brytyjską, ale już mi się odechciało. Chociaż znając życie, pewnie 29.05 Arrow poinformuje o swoim wydaniu UHD No to trzymam kciuki żeby się udało i w razie czego wszystkim, którzy kupili francusko-niemieckie wydania, podziękuję za poświęcenie (07-05-2026, 09:15)misfit napisał(a): Jak to u Francuzów często bywa, napisy są wymuszone dla oryginalnego dźwięku. Można je w OPPO przesunąć całkowicie poza ekran, ale ogólnie dla tego typu spraw polecam modyfikację prodarka, która przy okazji działa na oryginalnym firmware odtwarzacza. Dzięki za info i super ta modyfikacja, na pewno się zgłoszę do prodarka - cały czas się zbieram (07-05-2026, 18:59)misfit napisał(a): HAL co jakiś czas pisze o tym 8K, jak się spełni trzeba będzie znowu zrobić przetasowania 8K, 4:4:4 itd. Płyta niewiele mniejsza od płyty winylowej - ależ to byłoby cudo
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
08-05-2026, 19:25
(07-05-2026, 19:37)pred895 napisał(a): Mam UHD od Arrow. Tak właśnie podejrzewałem, że źle ci się kliknęło. Na filmoskopie stoi, że masz BD -> click. (07-05-2026, 22:33)HAL 9000 napisał(a): Dzięki za info i super ta modyfikacja, na pewno się zgłoszę do prodarka - cały czas się zbieram Nie ma co zwlekać, modyfikacja w połączeniu ze skryptem do zarządzania napisami to niezły potwór pod względem funkcjonalności i w zasadzie "naprawia" niemal wszystkie napisowe (i nie tylko) ograniczenia OPPO. Poza tym nie wiem jak sobie radzisz z płytami z blokadą regionalną, ja miałem wewnątrz odtwarzacza kabelek, który robił robotę, ale trzeba było każdorazowo wykonywać kombinację pięciu przycisków na pilocie + restart playera. W modyfikacji zajmuje to wszystko chwilę poprzez zmianę języka menu w ustawieniach odtwarzacza i nie trzeba go restartować. Skoro mowa o OPPO, we wrześniu mojemu stuknie 9 lat i postanowiłem w końcu zająć się konserwacją napędu. Nie żebym miał z nim jakieś problemy, bo tych miałem niemalże zero, a o zacinkach płyt UHD przy zmianie warstwy, itp. wiem tylko z opowiadań innych, nie licząc nieszczęsnego francuskiego La Piscine UHD, z którym wiele osób miała problemy i z tego co pamiętam to też Ty na pierwszym napędzie... Do myślenia dało mi, że niedawno kupiony komputerowy napęd Pioneera był w stanie wykonać kopię tej mojej felernej płyty Basenu bez jakichkolwiek błędów odczytu, ale głównym zamiarem było wydłużenie życia lasera. W środku napędu było zadziwiająco niewiele kurzu jak na taki okres czasu, prawie że nic. Moduł lasera też chodził gładziutko po szynach. Mimo to wyczyściłem soczewkę lasera i przesmarowałem prowadnice i śrubę ślimakową i nie robiąc sobie wielkiej nadziei, obejrzałem ponownie Basen od pierwszej do ostatniej sekundy. Efekt? Zero zacinek, także w okolicy szóstego rozdziału, który dla pewności jeszcze sobie powtórzyłem kilka razy. Pozostaje jeszcze po czyszczeniu sprawdzić moją sztukę Younger Generation UHD, którą Meksykanie strasznie poharatali, ale z nią nie radzi sobie też żaden z czterech moich napędów komputerowych...
09-05-2026, 09:33
(08-05-2026, 19:25)misfit napisał(a): Poza tym nie wiem jak sobie radzisz z płytami z blokadą regionalną, ja miałem wewnątrz odtwarzacza kabelek, który robił robotę, ale trzeba było każdorazowo wykonywać kombinację pięciu przycisków na pilocie + restart playera. Mam 2 OPPO i pierwsze kupiłem bez blokady regionalnej (DIMMER, DIMMER, DIMMER, MUTE, 1 lub 2) więc najczęściej jest ustawione na region A, a drugie te "nowsze" ma blokadę (region B), więc to jest kwestia do której szuflady płytę włożę - o dziwo nie mam żadnej płyty z regionu C ![]() (08-05-2026, 19:25)misfit napisał(a): Moduł lasera też chodził gładziutko po szynach. Mimo to wyczyściłem soczewkę lasera i przesmarowałem prowadnice i śrubę ślimakową Kupiłem te smarowania, które prodarek polecał i sytuacja cały czas dojrzewa żebym się za to zabrał Tutaj mam jedno pytanie, bo nie pamiętam jak to wyglądało, gdy wymieniałem laser, czy są tam widoczne resztki starego (fabrycznego) smarowania i czy jeżeli takie są, to czy trzeba je usunąć, zanim się na nowo posmaruje?
09-05-2026, 19:57
Tak podejrzewałem, dobrze że nie trzeba napędu wyciągać - znalazłem ten filmik, co już był tu na forum przy okazji tematu smarowania: https://youtu.be/AGDuAA41eVs?t=965
10-05-2026, 12:58
Na żółto i na niebiesko... ![]() (02-05-2026, 13:01)Mefisto napisał(a): Niestety widzę, że otworzyłem puszkę pandory
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |