Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (100): « Wstecz 1 ... 96 97 98 99 100 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,855
Reputacja: 146

07-05-2026, 19:37
(07-05-2026, 18:59)misfit napisał(a):  Kupiłeś BD, czy dodałeś złe wydanie do kolekcji?
Mam UHD od Arrow.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

07-05-2026, 22:33
(07-05-2026, 09:15)misfit napisał(a):  Czekałem dwa lata na odpowiedź brytyjską, ale już mi się odechciało. Chociaż znając życie, pewnie 29.05 Arrow poinformuje o swoim wydaniu UHD Big Grin

No to trzymam kciuki żeby się udało i w razie czego wszystkim, którzy kupili francusko-niemieckie wydania, podziękuję za poświęcenie  Big Grin

(07-05-2026, 09:15)misfit napisał(a):  Jak to u Francuzów często bywa, napisy są wymuszone dla oryginalnego dźwięku. Można je w OPPO przesunąć całkowicie poza ekran, ale ogólnie dla tego typu spraw polecam modyfikację prodarka, która przy okazji działa na oryginalnym firmware odtwarzacza.

Dzięki za info i super ta modyfikacja, na pewno się zgłoszę do prodarka - cały czas się zbieram  Tongue

(07-05-2026, 18:59)misfit napisał(a):  HAL co jakiś czas pisze o tym 8K, jak się spełni trzeba będzie znowu zrobić przetasowania  Wink

8K, 4:4:4 itd.  Płyta niewiele mniejsza od płyty winylowej - ależ to byłoby cudo  Heart

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,850
Reputacja: 769

08-05-2026, 19:25
(07-05-2026, 19:37)pred895 napisał(a):  Mam UHD od Arrow.

Tak właśnie podejrzewałem, że źle ci się kliknęło.
Na filmoskopie stoi, że masz BD -> click.

(07-05-2026, 22:33)HAL 9000 napisał(a):  Dzięki za info i super ta modyfikacja, na pewno się zgłoszę do prodarka - cały czas się zbieram

Nie ma co zwlekać, modyfikacja w połączeniu ze skryptem do zarządzania napisami to niezły potwór pod względem funkcjonalności i w zasadzie "naprawia" niemal wszystkie napisowe (i nie tylko) ograniczenia OPPO.
Poza tym nie wiem jak sobie radzisz z płytami z blokadą regionalną, ja miałem wewnątrz odtwarzacza kabelek, który robił robotę, ale trzeba było każdorazowo wykonywać kombinację pięciu przycisków na pilocie + restart playera. W modyfikacji zajmuje to wszystko chwilę poprzez zmianę języka menu w ustawieniach odtwarzacza i nie trzeba go restartować.

Skoro mowa o OPPO, we wrześniu mojemu stuknie 9 lat i postanowiłem w końcu zająć się konserwacją napędu. Nie żebym miał z nim jakieś problemy, bo tych miałem niemalże zero, a o zacinkach płyt UHD przy zmianie warstwy, itp. wiem tylko z opowiadań innych, nie licząc nieszczęsnego francuskiego La Piscine UHD, z którym wiele osób miała problemy i z tego co pamiętam to też Ty na pierwszym napędzie... Do myślenia dało mi, że niedawno kupiony komputerowy napęd Pioneera był w stanie wykonać kopię tej mojej felernej płyty Basenu bez jakichkolwiek błędów odczytu, ale głównym zamiarem było wydłużenie życia lasera.
W środku napędu było zadziwiająco niewiele kurzu jak na taki okres czasu, prawie że nic. Moduł lasera też chodził gładziutko po szynach. Mimo to wyczyściłem soczewkę lasera i przesmarowałem prowadnice i śrubę ślimakową i nie robiąc sobie wielkiej nadziei, obejrzałem ponownie Basen od pierwszej do ostatniej sekundy. Efekt? Zero zacinek, także w okolicy szóstego rozdziału, który dla pewności jeszcze sobie powtórzyłem kilka razy. Pozostaje jeszcze po czyszczeniu sprawdzić moją sztukę Younger Generation UHD, którą Meksykanie strasznie poharatali, ale z nią nie radzi sobie też żaden z czterech moich napędów komputerowych...

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

09-05-2026, 09:33
(08-05-2026, 19:25)misfit napisał(a):  Poza tym nie wiem jak sobie radzisz z płytami z blokadą regionalną, ja miałem wewnątrz odtwarzacza kabelek, który robił robotę, ale trzeba było każdorazowo wykonywać kombinację pięciu przycisków na pilocie + restart playera.

Mam 2 OPPO i pierwsze kupiłem bez blokady regionalnej (DIMMER, DIMMER, DIMMER, MUTE, 1 lub 2) więc najczęściej jest ustawione na region A, a drugie te "nowsze" ma blokadę (region B), więc to jest kwestia do której szuflady płytę włożę - o dziwo nie mam żadnej płyty z regionu C Big Grin

(08-05-2026, 19:25)misfit napisał(a):  Moduł lasera też chodził gładziutko po szynach. Mimo to wyczyściłem soczewkę lasera i przesmarowałem prowadnice i śrubę ślimakową

Kupiłem te smarowania, które prodarek polecał i sytuacja cały czas dojrzewa żebym się za to zabrał Tongue
Tutaj mam jedno pytanie, bo nie pamiętam jak to wyglądało, gdy wymieniałem laser, czy są tam widoczne resztki starego (fabrycznego) smarowania i czy jeżeli takie są, to czy trzeba je usunąć, zanim się na nowo posmaruje?

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

09-05-2026, 19:17
Zawsze usuwa się stary smar bezwarunkowo i czyści cały środek.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

09-05-2026, 19:57
Tak podejrzewałem, dobrze że nie trzeba napędu wyciągać - znalazłem ten filmik, co już był tu na forum przy okazji tematu smarowania:
https://youtu.be/AGDuAA41eVs?t=965

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

09-05-2026, 21:58
Więc chodź, posmaruj mój świat... Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

10-05-2026, 12:58
Na żółto i na niebiesko...
[Obrazek: sunflower-with-ukranian-flag.jpg?s=17066...ifaPMZ2LY=]

(02-05-2026, 13:01)Mefisto napisał(a):  Niestety widzę, że otworzyłem puszkę pandory

Big Grin

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

10-05-2026, 16:19
Ale się spasowało Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

10-05-2026, 18:05
(10-05-2026, 12:58)HAL 9000 napisał(a):  Na żółto i na niebiesko...

Jeśli w takim kolorze, to znaczy, że używasz nieekologicznego smaru, sprzecznego z normami UE :]

Odpowiedz
Strony (100): « Wstecz 1 ... 96 97 98 99 100 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku