(17-11-2018, 16:02)Mierzwiak napisał(a):(17-11-2018, 15:50)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): To była zapewne "wypasiona wersja DVD", więc i kolorystyka musiała być "oryginalna".No ba. W ogóle nie rozumiem na co komu jakieś bluraje albo o zgrozo 4K. DVD ze swoją rozdzielczością, reprodukcją kolorów, ziarna i najdrobniejszych detali to REFERENCJA. Chcecie wiedzieć jak film powinien wyglądać? Odpalcie DVD.
Pijesz do mnie i bardzo słusznie
jak pisałem przy Aliens nie chodzi o dvd jako dvd ale o kolory, a że te kolory co mi odpowiadają są na dvd, to tym samym jestem zmuszony do niższej rodz ( choć nie mogę powiedzieć, że to tak bardzo mnie rusza). Jakby było tak, jak w przypadku Blade Runner gdzie masz 5 BD płyt, każda wersja filmu inna kolorystyka to bym myślał o BD. Teraz musisz kupić "jedyną słuszną" wersję kolorystyczną, która jest na BD.Otchłań na BD - wersja kolorystyczna stara i nowa, 2 x BD i każdy miał by co chce.
A jeżeli nie dość, że wydają np zremasterowany film na BD to często potem ten nowy materiał idzie na nowe wydania DVD choć nie zawsze.
Cameron o ile nadzoruje te wydania bardzo lubi zielony i niebieski - T1, T2, Aliens

https://originaltrilogy.com/topic/The-Abyss-Special-Edition-1989-BluRay-Project-BD-50-x2-DELETED/id/16302/page/3
R1 DVD
JPN HD
Cinemax HD (Far from the exact frame)