Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

The Abyss (Otchłań/Głębia)

Strony (44): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 44 Dalej »

Opcje tematu
The Abyss (Otchłań/Głębia)
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

17-11-2018, 16:02
(17-11-2018, 15:50)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  To była zapewne "wypasiona wersja DVD", więc i kolorystyka musiała być "oryginalna".
No ba. W ogóle nie rozumiem na co komu jakieś bluraje albo o zgrozo 4K. DVD ze swoją rozdzielczością, reprodukcją kolorów, ziarna i najdrobniejszych detali to REFERENCJA. Chcecie wiedzieć jak film powinien wyglądać? Odpalcie DVD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

17-11-2018, 16:06
(17-11-2018, 14:35)Mierzwiak napisał(a):  To samo pytanie co co zwykle kierowane do osób którym wydaje się że jak widzialy jakiś film na DVD to wiedzą jak on powinien wyglądać

Na pewno nie jak zielone gówno. I nie wiem co DVD ma tu do rzeczy - wiadomo jak ten film oryginalnie wyglądał i bez tego nośnika. Nie żyjemy w ciemnej dupie, gdzie albo widzimisię tealowe albo nie znasz się.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

Photo  17-11-2018, 16:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 16:10 przez Mr.Hankey.)
Wolfman, na bank film nie wyglądał jak na obrazkach.
Napisz najlepiej do TNT z pytaniem o najbliższą emisję, to będziesz mógł się sam przekonać.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

17-11-2018, 16:18
Właśnie chciałem Twojej opinii zasięgnąć, mi ciężko się dopasować z emisjami w tv i o zgrozo oglądaniu z lektorem Big Grin. Jeśli byś mi potwierdził, że wygląda o 25% i więcej niż na tych obrazkach to w ogóle przestanę je brać na poważnie, jak niektórzy. W dobie 4k nasze monitorki komputerowe nie dają tej jakości obrazu jaki się widzi na lepszym sprzęcie. Póki co w monitorach 4k standardem nie jest, a byle 4k (mój Szajsung) nie oddaje tego co mam w nowszym tv oledzie. Tam to nawet Avengers 4k mi się spodobał

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

17-11-2018, 16:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 16:56 przez Mierzwiak.)
(17-11-2018, 16:06)Mefisto napisał(a):  Na pewno nie jak zielone gówno. I nie wiem co DVD ma tu do rzeczy - wiadomo jak ten film oryginalnie wyglądał
Puste słowa i powoływanie się na jakiś teoretyczny, "oryginalny" wygląd filmu, czyli to samo co zwykle. Ziew.

To ja ci napiszę że remaster The Abyss jest bardzo bliski temu, jak wyglądał answer print tego filmu. Tak jest ponieważ tak twierdzę i tak twierdzę ponieważ tak jest, handluj z tym.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,606
Reputacja: 723

17-11-2018, 17:16
wolfman - jak oglądasz screeny na nieskalibrowanym monitorze, a później odpalasz film na nieskalibrowanym TV to nic tutaj nie ma prawa się zgadzać.
A kolorki ze screenów z UHD po konwersji do SDR/Rec.709 vs HDR/Rec.2020 w realu to ogólnie należy brać z dużym przymrużeniem oka nawet jak się ma wszystkie wyświetlacze tak samo skalibrowane.

Mam remastera HDTV na dysku i prezentuje się świetnie. Nawet gdybym miał go oglądać w wersji czarno-białej vs DVD to bez namysłu wybieram bramkę nr. 1 Tongue
A swoją drogą kolorki na DVD są IMO miejscami koszmarne, o innych aspektach obrazu nawet nie wspominając.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

17-11-2018, 17:31
Misfit, a jak duża rozbieżność jest między screenami z tego filmu , a tego co posiadasz na dysku? Gdzie kupiłeś?

Odpowiedz
Online Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,586
Reputacja: 41

17-11-2018, 19:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 19:09 przez Nfsfan83.)
(17-11-2018, 16:02)Mierzwiak napisał(a):  
(17-11-2018, 15:50)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  To była zapewne "wypasiona wersja  DVD", więc i kolorystyka musiała być "oryginalna".
No ba. W ogóle nie rozumiem na co komu jakieś bluraje albo o zgrozo 4K. DVD ze swoją rozdzielczością, reprodukcją kolorów, ziarna i najdrobniejszych detali to REFERENCJA. Chcecie wiedzieć jak film powinien wyglądać? Odpalcie DVD.

Pijesz do mnie i bardzo słusznie Smile jak pisałem przy Aliens nie chodzi o dvd jako dvd ale o kolory, a że te kolory co mi odpowiadają są na dvd, to tym samym jestem zmuszony do niższej rodz ( choć nie mogę powiedzieć, że to tak bardzo mnie rusza). Jakby było tak, jak w przypadku Blade Runner gdzie masz 5 BD płyt, każda wersja filmu inna kolorystyka to bym myślał o BD. Teraz musisz kupić "jedyną słuszną" wersję kolorystyczną, która jest na BD.

Otchłań na BD - wersja kolorystyczna stara i nowa, 2 x BD i każdy miał by co chce.

A jeżeli nie dość, że wydają np zremasterowany film na BD to często potem ten nowy materiał idzie na nowe wydania DVD choć nie zawsze.

Cameron o ile nadzoruje te wydania bardzo lubi zielony i niebieski - T1, T2, Aliens Sad

https://originaltrilogy.com/topic/The-Abyss-Special-Edition-1989-BluRay-Project-BD-50-x2-DELETED/id/16302/page/3

R1 DVD
JPN HD
Cinemax HD (Far from the exact frame)

[Obrazek: wbbakg.jpg]

[Obrazek: 289wpch.jpg]

[Obrazek: d8eqa.jpg]

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-11-2018, 21:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 21:41 przez Gieferg.)
Cytat:a że te kolory co mi odpowiadają są na dvd, to tym samym jestem zmuszony do niższej rodz

Nie jesteś. Kolory bardzo łatwo zmienić.
To z mojej przeróbki Aliens --->
[Obrazek: 12190e1035134294.jpg]
[Obrazek: 8e75b31035134354.jpg]
[Obrazek: 81a6841035134414.jpg]
Po obejrzeniu stwierdziłem, że jednak wolę kolorystykę z Blu Tongue

Wracając do tematu - do kompletu:

[Obrazek: c974601035134434.jpg] [Obrazek: b66a021035134474.jpg]

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,606
Reputacja: 723

17-11-2018, 21:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2018, 21:54 przez misfit.)
(17-11-2018, 17:31)wolfman napisał(a):  Misfit, a jak duża rozbieżność jest między screenami z tego filmu , a tego co posiadasz na dysku?

Jak sobie odpalę screeny z caps-a-holic na kompie, a tego remastera HDTV puszczę np. na OPPO i przełączę się między jednym a drugim źródłem na tym samym wyświetlaczu to pod względem kolorków wyglądają praktycznie identyko, kompresja jest tylko troszkę inna.

Ogólnie w tym remasterze HDTV widać ogromną przepaść względem DVD. A kolorki ? Jak zestawimy je obok siebie to do obu można się gdzieś tam przyczepić. Z kolei nie mając porównania, jak odpali się tą wersję HDTV to ja przynajmniej nie miałem odczucia abym miał sobie rwać włosy z głowy z powodu kolorystyki.

Cytat:Gdzie kupiłeś?

Niczego nie kupiłem bo się nie da, nagrałem sobie z satki i będę toto trzymał dopóki Cameron i Fox nie przestaną sobie w kulki lecieć. W połowie 2016r. Cameron mówił:

Cytat:"We've done a wet-gate 4K scan of the original negative, and it's going to look insanely good. We're going to do an authoring pass in the DI for Blu-ray and HDR at the same time"

Dwa i pół roku później nadal nic. Nawet nie będę tego komentował bo szkoda klawiatury. Po prostu wstyd abyśmy nie mogli się doczekać tego filmu na BD (o UHD nie wspominając) po ponad dwunastu latach od startu tego formatu.

Odpowiedz
Strony (44): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 44 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku