11-04-2020, 17:23
(11-04-2020, 13:28)Mierzwiak napisał(a): Niestety do HDR potrzeba odpowiedniego TV, OLED albo LCD z pełnym podświetleniem w liczbie kilkuset stref.
Niestety producenci mamią nieświadomych konsumentów logiem HDR, oznaczając nim telwizory z bardzo niskiej półki, a potem czyta się właśnie tego typu rozczarowane głosy jakie to UHD ciemne itp.
Ogólnie tych ustawień nie należy ruszać bo tylko i wyłącznie wypaczają obraz, no ale w Twojej sytuacji mogą pomóc.
Posiadając telewizor LG OLED E8 o przekątnej matrycy ekranu 65 cali, podczas uchamiania dysku Blu-Ray z filmem "Star Wars: Episode IV. A New Hope", na odtwarzaczu "SONY UBP-X500", postawiłem na pewien eksperyment, który co zaskakujące dał wyjątkowo dobre rezultaty. W ustawieniach obrazu, przy tak kultowym filmie, wybrałem funkcję mocny HDR, zostawiłem kontrast na 100 - czego normalnie nie robię, i zmniejszyłem rozjaśnienie części jasnych obrazu w znacznym stopniu. Efekt finalny takowego eksperymentu miał nieoczekiwanie pozytywny wydźwięk - tak to wyglądałoby z mojego punktu odbioru tak dostrojonego filmu; wrażenia były przesycone pozytywną energią. Dodatkowo, przy oglądaniu jakichkolwiek tworów filmowych czy serialowych, albo z Pendrive'a, albo za pośrednictwem Netflixa, zawsze ustawionego na najwyższą jakość przesyłu danych (mam bardzo szybkie łącze internetowe i abonament z aktywną opcją UHD), czy przez odtwarzanie płyt Blu-Ray, przeważnie wybieram ustawienia obrazu na "Kino", z własnymi modyfikacjami.
W związku z powyższym, i w ogóle nawiązując do tematu tego działu forum, zastanawiam się także nad profesjonalną kalibracją mojego telwizora, LG OLED E8 65, którą zamówiłbym u ekspertów ze "skalibrujtv.pl". Jednak zważywszy na stan zagrożenia epidemiologicznego związanego z koronawirusem, obowiązującego w Polsce, nie wiem czy firma ta obecnie sprawnie funkcjonuje i jest w stanie przyjechać do klienta nawet gdzieś na drugi kraniec Polski.