Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust

Opcje tematu
Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 457
Reputacja: 39

26-06-2020, 23:16
1. Star Wars - Typowa historia, ojciec pożyczył od kogoś magnetowid, kasetę i się zaczęło Wink Dla przedszkolaka to było jak totalna magia. Z perspektywy lat stwierdzam, że już w tamtym momencie wiedziałem, że filmy to jest to co mnie kręci najbardziej.

2. Amerykański Ninja 2 - z ery VHS wybieram ten film bo wszyscy już tu wybrali standardową klasykę Wink

3. Leon - Etap VHS, Rambo i Ninja zakończył dla mnie w 1994 roku Leon. Film na który nie bardzo chciałem iść do kina, bo nie grał tam nikt dla mnie znany, a w ogóle to jakiś taki nie amerykański się wydaje i tak dalej... Na szczęście mój ojciec wiedział lepiej, bo widział poprzednie filmy Luca Bessona. No i co tu dużo mówić, film mnie zmiażdżył. Wyszedłem z kina w ciężkim szoku, że to w sumie film akcji ale taki trochę inny, głębszy i wzruszający... Do tego czasu nie do końca pojmowałem, że to w ogóle możliwe zrobić taki film.

4. Se7en - Po Leonie miałem fazę na kino mroczniejsze. Gdzieś tam się już przewijał Tarantino z Pulp Fiction, The Crow, Oliver Stone i Tony Scott... ale pokrewną duszę odkryłem dopiero w kinie Davida Finchera. Se7en było jak objawienie z niebios. Coś czego nigdy wcześniej nie widziałem. Zakończenie które mnie dosłownie wryło w fotel. I formalnie ten film odstawał od wszystkiego co wtedy leciało w kinach. Był jak dwugodzinny teledysk z MTV... A jak zacząłem kojarzyć fakty, że te najlepsze teledyski na MTV też wyszły spod ręki Finchera to już wiedziałem, że wreszcie odnalazłem ulubionego reżysera na całe życie Smile

5. Szeregowiec Ryan - Kolejne wielkie filmowe wydarzenie w moim życiu. Wiedziałem, że to będzie dobry film już przed seansem ale i tak przerósł wszelkie oczekiwania. Do tej pory uważam, że ten film ma najlepsze zdjęcia i dźwięk w historii kina. Pod tym względem jest to według mnie niedoścignione arcydzieło i od tamtej pory mało kto się zbliżył do tego poziomu. Jest to też film, który obejrzałem najwięcej razy w życiu (24) (a dwudziesty piaty seans zaliczę mam nadzieję już wkrótce z płyty UHD Wink ).

6. Fight Club - Znów Fincher, ale nie może być inaczej Smile Ja w przeciwieństwie do reszty globu od razu wiedziałem, że mamy do czynienia z kultowym klasykiem i nie musiałem czekać do świetnej edycji DVD żeby sobie to uzmysłowić Tongue Dla mnie Fight Club jest jak terapia. Nie wiem o co to chodzi, ale zawsze czuję się po tym filmie lepiej. Ten film przekracza według mnie barierę ekranu i jest czymś więcej. No i oczywiście od strony czysto filmowej jest to diament, który Fincher wypolerował do perfekcji, co dla mnie zawsze jest ważne. Mój #1 ever & forever.

Właściwie to mógłbym napisać, że mój gust zatrzymał się w roku 1999 bo wtedy powstały jedne z moich ulubionych filmów Wink

7. American Beauty - Są filmy które ocierają się o sens życia i American Beauty jest według mnie jednym z tych filmów. Zawsze  podczas seansu mam wrażanie, ze obcuję z czymś większym. A od strony technicznej, jeśli Szeregowiec ma najlepsze zdjęcia ever, to American Beauty jest zaraz na drugim miejscu. To jak Hall operuje tutaj światłem zawsze przyprawia mnie o zachwyt.

8. Szósty Zmysł - Wiele osób się pewnie ze mną nie zgodzi ale ja ten film stawiam najwyżej na półce o nazwie Najlepszy Horror. Tak, tak Egzorcysta jest straszny ale dla mnie scena z kobietą w kuchni z Szóstego Zmysłu zawsze sprawia, że po moim kręgosłupie przechodzi lodowaty dreszcz... a widziałem ten film już na pewno z dziesięć razy. Poza tym dla mnie dobry horror musi być czymś więcej niż tylko serią jump scare'ów. A The Sixth Sense oprócz solidnych strachów ma tez coś więcej do powiedzenia... No i ta końcówka Wink

9. Sleepy Hollow - żeby nie było, też lubię Batmany, ale dla mnie szczytowym dziełem kariery Burtona jest właśnie Sleepy Hollow. Wszystko za co go kocham jest w tym jednym filmie. Depp, kostiumy, scenografia... klimat. Nie do podrobienia, takich filmów się już nie robi.

10. Grawitacja - Żeby nie było, że mentalnie się zatrzymałem w latach 90-tych to na koniec film z dwudziestego pierwszego wieku. Grawitacja w kinie 3D była jak religijne doznanie. Powiem szczerze, że nie sądziłem, że zobaczę w kinie jeszcze coś co mnie zachwyci, ale Cuaron tego dokonał.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu

Wiadomości w tym wątku
Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Ethan - 26-06-2020, 07:47
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Juby - 26-06-2020, 08:16
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 26-06-2020, 10:13
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - pearlzfan - 26-06-2020, 17:18
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Juby - 26-06-2020, 20:01
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Wolfman - 26-06-2020, 21:14
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Dziel - 26-06-2020, 23:07
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Ash-9001 - 26-06-2020, 23:16
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Pan Anatol - 27-06-2020, 01:02
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 27-06-2020, 05:28
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Wolfman - 27-06-2020, 08:17
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 27-06-2020, 08:19
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Dziel - 27-06-2020, 08:54
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Mister Tadeo - 27-06-2020, 12:20
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 27-06-2020, 12:27
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Mister Tadeo - 27-06-2020, 12:49
Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Glaeken - 27-06-2020, 12:54
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 27-06-2020, 14:41
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Glaeken - 27-06-2020, 15:05
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 04-07-2020, 22:12
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Dziel - 04-07-2020, 22:28
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - HAL 9000 - 05-07-2020, 13:35
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 05-07-2020, 13:57
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Dziel - 05-07-2020, 15:09
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - HAL 9000 - 05-07-2020, 18:49
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Juby - 05-07-2020, 18:18
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - Gieferg - 05-07-2020, 18:31
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - kulcikriu - 13-03-2024, 10:33
RE: Dziesięć filmów/seriali, które ukształtowały Twój filmowy gust - kubisz - 13-03-2024, 13:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku