(06-12-2020, 09:17)Juby napisał(a): Do końca życia będę opowiadał swoje i innych reakcje z kinowych seansów Avengers: Infinity War i Endgame. Sądzę, że część scen z tych filmów nigdy nie zrobiłaby na mnie takiego wrażenia, gdyby +300 osób nie przeżywało ich równie mocno, jak ja. Aplauz połowy sali, gdy Cap złapał Mjolnir, grobowa cisza, gdy bohaterowie się rozpływali, Thanos usiadł na werandzie i zaczęły się napisy końcowe... To są rzeczy, których nawet najlepszy telewizor, największy ekran+projektor, najlepsze nagłośnienie, 4K, HDR i co tam jeszcze, nie zastąpią.Rozumiem i sam doskonale pamiętam emocje z wielu seansów, ale takie rzeczy jak reakcje publiczności (które nie są powtarzalne; na moich seansach [byłem dwa razy] we wspomnianym momencie nikt nie klaskał) to tylko smaczek a nie realna wartość filmu, który jeśli jest świetny to powienien przynieść Ci taką samą radość.
Wiadomo że ogromny ekran i nagłośnienie robią swoje, ale w wielu przypadkach przy powtórce gorzej odbierałem filmy które bardzo podobały mi się w kinie nie dlatego że warunki były gorsze, ale dlatego że te premierowe, kinowe emocje to często taki odwracacz uwagi od samego filmu. I nie ma w tym nic złego ani też nie jest to regułą, niemniej nie uważam by można było stwierdzić że któreś z podejść o których to mowa było jednoznacznie lepsze, słuszne. Jeśli będzie wybór to tym lepiej dla wszystkich.
Poza tym pamiętajmy że są ludzie dla których, z takich czy innych powodów np. zdrowotnych wyjście do kina może być trudne lub nawet niemożliwe.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K