21-03-2021, 17:30
To jeśli planujesz robić taką wersję (mi wystarczyłoby 16:9) wrzucam moje sugestie z innego forum, co powinno wylecieć:
To tyle z pamięci. Na pewno przydałoby się też odchudzić pierwszą połowę, bo walkę ze Steppenwolfem na Temiskirze, a zdobycie Mother Boxa od Atlantów dzieli ponad godzina, która nie zawiera żadnej sceny akcji. Można by wyciąć chociażby obdarowanie kobiety toną pieniędzy przez Cyborga.
^ Taką wersję uznałbym w końcu za nie gorszą od pierwszych Avengers. Póki co, Snyder Cut jest dobre, ale... https://tinyurl.com/77yf8djp
Juby napisał(a):- Wszystkie plansze z tytułami (są zbędne i nawet pod względem fontu mało atrakcyjne)
- Ujęcia z Lois i Batmanem na samym początku zapożyczone z BvS (to widać, odstają od reszty)
- Kobietę wąchającą sweter Aquamana - wtf?
- Ujęcie CGI-Diany opadającej do katakumb (wygląda śmiesznie, trzeba było od razu pokazać że chodzi po korytarzach z pochodnią)
- Skróciłbym wołanie o pomoc faceta z łódki, którego ratuje Artur, albo wyciął to w całości i zaczął od jego wejścia do baru
- Po "I'm rich" koniecznie cięcie! Nie wiem na co ta dalsza reklama mercedesa i jazda CGI-autem na wiadukt
- Skróciłbym trochę finał akcji pod Braxton Island. Bruce, Flash i Wonderka przyglądają się Aquamanowi zamiast spieprzać przed powodzią zdecydowanie za długo
- Po wyjściu Marty od Lois CIĘCIE! I żadnego CGI-Generała Swanwicka!! Nawet myśląc o tej masakrującą scenę doklejce logicznie - czemu metamorf miałby na tak długo w miejscu, w którym każdy zaraz może wyjść z mieszkania zdradzać, że jest Marsjaninem? xD Nie lepiej było od razu przejść z Marty w wygląd Generała?
- Ujęcie wkładania trumny do furgonu i zamykanie drzwi zdecydowanie mogło być krótsze
- Po jednym z najlepszych gagów w filmie ("Pokaż mi znowu A") Barry rzuca jakieś "Aj aj" do wojskowego, który nie skumał, że coś jest nie tak. Wyciąłbym to w cholerę. Cool-wannabe tekstu Cyborga "Zawsze jestem ubrany" też raczej wolałbym nie usłyszeć
- Test ciążowy Lois! Na cholerę to w filmie, skoro wątek nie będzie kontynuowany, bo nie powstaną sequele?
- W wizji Cyborga są dwa ujęcia z Darkseidem przy Supermanie - to Henry Cavill pożyczony ze sceny śmierci Zoda z Man of Steel i to WIDAĆ (jakby powstało do taniego fake-trailer na youtube). Zdecydowanie wolałbym, żeby tego nie było, wystarczyło ujęcie ze zniszczoną ziemią i lewitującym CGI-Supermanem
- Przybycie Supermana do Alferda jest w sumie zbędne (po co do niego przyleciał? Dowiedzieć się gdzie reszta bohaterów? Przecież ma supersłuch),ale im więcej Supermana tym lepiej, więc jednak bym to zostawił
- W wersji kinowej Aquaman i Diana przyglądają się Supermanowi, który właśnie po raz pierwszy przywalił Steppenwolfowi. Aquaman mówi "Alright" i mamy koniec ujęcia. Snyder zostawił dłuższą jego wersję, w którym Diana dodaje "Kal El" - nie wiem po co, Gal wypowiada to IMO dziwnie, wolałbym cięcie jak w wersji z 2017
- Batman stojący na czołgu z TDKR Franka Millera zdecydowanie do wymiany na ujęcie z Batplane z 2017 roku (też Snydera)
- Doskonałym finałem filmu był monolog Milesa Dysona zwieńczony ujęciem z Clarkiem odsłaniającym symbol nadziei na swoich piersiach. Scena z Luthorem i Deathstrokiem powinna trafić w środek napisów, lub na sam ich koniec, dla ciekawskich, bo i tak zapowiada filmy, które nie powstały i raczej już nie powstaną
- Wszystko co następuje później - dokręcone w 2020 roku 9,5 minuty sekwencji Knightmare i rozmowa na werandzie Wayne'a - do śmieci. Okropnie sztuczne, źle napisane i niepasujące do reszty filmu (a już na pewno nie jako jego zakończenie). Ze sceny koszmaru (w której znowu wykorzystano przerobione ujęcie Cavilla, tym razem z BvS) broni się jedynie Leto, który jest tu lepszym Jokerem niż w filmie Ayera. Ze sceny z Marsjaninem nie broni się nic! J'onn wygląda beznadziejnie, fabularnie jego obecność nie ma sensu (ani tu, ani w całym DCEU), dla widza który nie śledził kampanii SnyderCut, lub nie jest fanem DC, nie będzie jasne kto to w ogóle do cholery jest, a nawet dla obeznanego fana SnyderVerse pozostanie zagadką skąd on wie o Darkseidzie, skąd wie o Anty-życiu sprzed tysięcy lat, o którym mówił Steppenwolf (pewnie obejrzał SnyderCut przed nami), ani czemu Bruce na te wszystkie rewelacje reaguje, jakby miał wyjebane i chciał wrócić do łóżka dalej śnić swoje bezsensowne koszmary...
To tyle z pamięci. Na pewno przydałoby się też odchudzić pierwszą połowę, bo walkę ze Steppenwolfem na Temiskirze, a zdobycie Mother Boxa od Atlantów dzieli ponad godzina, która nie zawiera żadnej sceny akcji. Można by wyciąć chociażby obdarowanie kobiety toną pieniędzy przez Cyborga.
^ Taką wersję uznałbym w końcu za nie gorszą od pierwszych Avengers. Póki co, Snyder Cut jest dobre, ale... https://tinyurl.com/77yf8djp

), ani czemu Bruce na te wszystkie rewelacje reaguje, jakby miał wyjebane i chciał wrócić do łóżka dalej śnić swoje bezsensowne koszmary...