02-05-2022, 19:11
Misfit napisał:
Ale masz rację, że nie można się posiłkować tylko jednym źródłem... pogooglowałem i już wiem wszystko.
"Most" faktycznie był wyświetlany w kinach w 2.35:1, ale był kręcony pod 2.55:1.
Dokładnie. Można przyjąć, że proporcje 2.55:1 były pierwotnym współczynnikiem techniki anamorficznej, jednak przed dodaniem ścieżki dźwiękowej. Zatem kinowy OAR zawsze musiał być bliski 2.35:1.
Podobny problem dotyczył formatu Amerykańskiej Akademii Filmowej, czy tak zwanych szerokich taśm.
Misfit napisał:
Po prostu źle interpretujesz info z imdb, bo nigdzie tam nie jest napisane, że pierwotnym audio był Atmos.
Protestuję.
Rozmyślnie użyłem cudzysłowu.
Piszą tam niekiedy bzdury i zawsze szukam źródeł alternatywnych. Co do Atmos – oczywiście, że nie napisano aby był to pierwotny dźwięk „Mostu”. Jednak osoba słabo zorientowana w tematach AR oraz audio mogłaby tak pomyśleć (?).
Ale masz rację, że nie można się posiłkować tylko jednym źródłem... pogooglowałem i już wiem wszystko.
"Most" faktycznie był wyświetlany w kinach w 2.35:1, ale był kręcony pod 2.55:1.
Dokładnie. Można przyjąć, że proporcje 2.55:1 były pierwotnym współczynnikiem techniki anamorficznej, jednak przed dodaniem ścieżki dźwiękowej. Zatem kinowy OAR zawsze musiał być bliski 2.35:1.
Podobny problem dotyczył formatu Amerykańskiej Akademii Filmowej, czy tak zwanych szerokich taśm.
Misfit napisał:
Po prostu źle interpretujesz info z imdb, bo nigdzie tam nie jest napisane, że pierwotnym audio był Atmos.
Protestuję.
Rozmyślnie użyłem cudzysłowu.Piszą tam niekiedy bzdury i zawsze szukam źródeł alternatywnych. Co do Atmos – oczywiście, że nie napisano aby był to pierwotny dźwięk „Mostu”. Jednak osoba słabo zorientowana w tematach AR oraz audio mogłaby tak pomyśleć (?).
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.