Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,552
Reputacja: 98

15-08-2025, 19:50
Jak duży remont, to jesteś usprawiedliwiony, jak mały, to nie! Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 451
Reputacja: 38

15-08-2025, 20:06
W ch** duży. Całe mieszkanie. Kolekcjonowanie filmów jest bardzo fajnie, do momentu aż przychodzi remont i trzeba te wszystkie filmy jakoś spakować... Teraz się cieszę, że nie mam kolekcji, która idzie w tysiące płyt Tongue Nie mówiąc o tym, że już mam stresa na samą myśl o ściąganiu tych cholernych 77 cali ze ściany...

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Będzie przewidziane dużo więcej miejsca na filmy i dokładam ekran i projektor... aha no i przy okazji mieszkanie będzie ładne, ale oczywiście ołtarz i filmy najważniejsze Wink

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

15-08-2025, 20:27
(15-08-2025, 20:06)Ash-9001 napisał(a):  Będzie przewidziane dużo więcej miejsca na filmy i dokładam ekran i projektor... aha no i przy okazji mieszkanie będzie ładne, ale oczywiście ołtarz i filmy najważniejsze

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,312
Reputacja: 150

15-08-2025, 21:43
(15-08-2025, 20:06)Ash-9001 napisał(a):  Kolekcjonowanie filmów jest bardzo fajnie, do momentu aż przychodzi remont i trzeba te wszystkie filmy jakoś spakować...

Zaufaj mi, to jest naprawdę najmniejszy problem w porównaniu z masą innych rzeczy, które trzeba spakować/zdjąć/uwzględnić przy remoncie Big Grin
Jak dla mnie ubrania zajmują zaszczytne pierwsze miejsce wraz z wszelkimi rzeczami pierwszej potrzeby.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,577
Reputacja: 716

16-08-2025, 09:27
(15-08-2025, 15:57)HAL 9000 napisał(a):  Z "Uncle Buck" były jakieś problemy o których wspominał kiedyś misfit, ja nie pamiętam dokładnie o co chodziło, więc trochę ryzykowałem, ale nic niepokojącego w trakcie seansu nie zauważyłem, jednak osobom zainteresowanym radzę poszperać na forum.

Standard - w wielu scenach kiepsko wyglądające ziarno w ruchu (a w zasadzie to co z niego zostało) i problemy z kodowaniem w jasnych obszarach obrazu. Ale ja oglądałem wówczas tylko HDR10, w DV na pewno jest trochę lepiej pod tym względem. Z tychże powodów jednak wolę zremasterowanego Blu-ray'a - i nie tylko ja Smile
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=23282804&postcount=414

Ale spokojnie sobie czekam na Europę z nadzieją, że może Arrow wypuści Uncle Bucka w UK, a wtedy oczekuję poprawy na poziomie Firmy IT/ES vs Paramount.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

16-08-2025, 14:37
Właśnie kupiłem, więc pewnie zaraz ogłoszą swoją wersję Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

16-08-2025, 22:39
Jak obejrzysz to daj znać jak to u Ciebie wygląda, masz większy ekran.
To popularna komedia, więc pewnie kilka osób się zastanawia, brać czy nie  Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

17-08-2025, 10:28
Bez obrazy dla Mefisto, ale opinie projektorowiczów o jakimś wydaniu nie są dla mnie, oledowca, miarodajne i tak samo opinie telewizorowiczów nie do końca są miarodajne dla projektorowiczów - szczególnie jeśli obracamy się w świecie HDR.
Większy ekran projektora nie oznacza, że łatwiej niż na OLED dostrzec ewentualne problemy z transferem - jest wręcz na odwrót, no może poza kwestią przejść tonalnych, bandingu, itp.
W TV już sam tryb HDR znacznie uwydatnia ziarno (zróbta sobie konwersję do SDR dowolnego ziarnistego filmu, porównajcie do tego samego filmu w HDR i będzie wiadomo o czym piszę), a duuużo niższa jasność HDR w projektorach sprawia, że problemy ze strukturą ziarna są znacznie mniej dostrzegalne, a anomalie z kodowaniem w jasnych obszarach obrazu mogą być wręcz całkowicie niezauważalne.
Pozostając przy samym SDR... w okresie 2007-2015 oglądałem filmy niemal wyłącznie na projektorze FHD, ale gdy miałem wykonać jakiś test czy recenzję wydania Blu-ray to zawsze później puszczałem film także na TV, również dlatego, że na projektorze nie byłem w stanie do końca ocenić "zdrowia" ziarna, a to z powodu jego natury i ograniczeń obiektywu. Nie wiem, może moje doświadczenia byłyby troszkę inne na tym sprzęcichu, które jakiś czas temu kupił Mefisto, ale nie bez powodu David Mackenzie, jeden z najlepszych kompresowiczów w swoim fachu, pracuje na LCD, a nie na projektorze... Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

17-08-2025, 12:24
Nie obraziłem się - to, co piszesz jest dla mnie oczywiste. Sam zresztą parę razy zgłaszałem tu problemy z wyświetlaniem/kompresją, których próżno szukać na TV (które też mam, żeby nie było). Nie zgodzę się jedynie z tym, że coś może być niedostrzegalne albo, że nie widać struktury ziarna - pomijając niesławne zauroczenie się Poszukiwaczami, zdecydowaną większość zgłaszanych tutaj transferowych wpadek jestem w stanie potwierdzić. Projektory się zresztą cały czas zmieniają i są udoskonalane, więc to, co robiłeś dekadę temu nie musi być aktualne - szczególnie jeśli był to lampowy sprzęt.

(17-08-2025, 10:28)misfit napisał(a):  nie bez powodu David Mackenzie, jeden z najlepszych kompresowiczów w swoim fachu, pracuje na LCD, a nie na projektorze

Podpinanie projektora do komputera i praca na nim w dość niewielkim pomieszczeniu to rzecz raczej niewykonalna Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

17-08-2025, 14:40
Może kiedyś będzie okazja do weryfikacji kwestii ziarna, a póki co pozostaję pesymistą i to nie tylko na bazie własnych doświadczeń... Smile
Z tym niedostrzeganiem różnych rzeczy to nawet nie chodzi mi o projektory jako takie - telewizorowe HDR ma swoje niewątpliwe zalety, ale jeśli są jakieś niedostatki w transferze to niestety uwypukla te złe rzeczy i sprawia, że są one znacznie bardziej widoczne niż w SDR.

Tym niemniej zachęcam do zapoznania się z dołączoną płytą BD do wydania UHD Wujaszka Bucka, bez problemu powinieneś odczuć różnicę w ziarnistości obrazu pomiędzy obiema płytami.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku