Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Aquaman

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Aquaman
Online paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,038
Reputacja: 81

18-12-2018, 12:35
[Obrazek: 6088-12350-Aquaman.jpg]

Nie wiem, czy ktoś wyczekuje tej pozycji; ja wyczekiwałem umiarkowanie i niestety nie mogę napisać, że się nie zawiodłem ;-(

W wcześniejszych filmów z tego uniwersum, od czasu Man of Steel, za udane uważam 2 (Man of Steel właśnie i BvS - wbrew powszechnej opinii, mi bardzo przypadł do gustu i nawet słynna "Martha" tego nie zmieni). No może jeszcze Wonder Woman jakoś da się przeżyć. Suicide Squad i Justice League, to chyły najsłabsze pozycje jak narazie, choć wydaje mi się, że w moim rankingu Aquaman okażą się najmniej ciekawą częścią uniwersum DC.

Jest zrobiony w stylu kilku ostatnich części "szybkich i wściekłych", powodując znikome zainteresowanie postaciami, historią i w zasadzie wszystkim...

Wcześniejsze filmy DC, mniej lub więcej stanowiły jakiś wspólny świat, można było uwierzyć, że kolejne obrazy są jakoś powiązane. W Aguamanie jakoś trudniej w to uwierzyć. Film zrobiony niewiadomo po co ;-) Utarte i słabe schematy znane z innych, lepszych filmów, ktoś zmontował razem i wyszedł Aquaman.

Podejrzewam, że gdybym obejrzał Suicide Squad kolejny raz, to lepsza byłaby to rozrywka niż najnowsza pozycja Jamesa Wana.

Rzadko oceniam filmy jakaś skalą, tutaj zrobię wyjątek; daje 2 na 10, za kilku aktorów, których bardzo lubię ;-)

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

18-12-2018, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2018, 12:46 przez Mateusz.)
Ja czekam na Aquamana, ale po słabej Lidze Sprawiedliwości nie mam wygórowanych wymagań. Oczekuje po prostu dobrej rozrywki, bo z odejściem od stylu Snydera, na rzecz luźnego stylu Marvela już się pogodziłem. Jak wypadają efekty? Dużo czasu spędzamy pod wodą? Nawiązania do innych filmów DC jakieś są?

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

18-12-2018, 12:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2018, 12:48 przez Gieferg.)
Cytat:Jest zrobiony w stylu kilku ostatnich części "szybkich i wściekłych"

To by był akurat plus, ta seria dopiero od 5-tki zrobiła się warta uwagi Tongue
idę do kina i sam sprawdzę, od Suicide Sraczki gorzej na pewno nie będzie.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

18-12-2018, 12:48
Tym bardziej, że Momoa do stylu z Szybkich i Wściekłych pasuje jak mało kto. Big Grin

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod

18-12-2018, 13:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2018, 13:05 przez paniron.)
@Mateusz
Efekty jakie są? Nie skupiałem się na tym... nie zauważyłem natomiast wpadek, jak w lidze z wąsami ;-) Jest kilka ujęć, które mogą się podobać, choć dla mnie w większości przypadków kojarzą się ze szpanem i tanim efekciarstwem.

Scen "pod wodą" całkiem sporo, być może polowa filmu.

Co do innych filmów, to jest wspomniane, jak Aquaman walczył o Motherbox i to chyba tyle.

@Gieferg

Jeżeli jesteś w stanie obejrzeć (w przeciwieństwie do mnie :-)) jakakolwiek część F&F bez przekręcania oczu ;-) to myślę, że Aquaman przejdzie bezboleśnie.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

18-12-2018, 13:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2018, 14:45 przez Gieferg.)
A czemu miałbym nie być w stanie? Radosna, efektowna rozwałka z humorem zawsze w cenie, czekam aż będą się ścigać na Księżycu.
Wszystkie od piątki wzwyż oglądałem z przyjemnością po kilka razy (piątkę pewnie z 6-7 razy) i od lat każda kolejna część trafia na półkę. Jednak z wcześniejszych trawię tylko jedynkę, którą widziałem dwukrotnie.

Mateusz napisał(a):Tym bardziej, że Momoa do stylu z Szybkich i Wściekłych pasuje jak mało kto.
I jak dla mnie był jednym z plusów JL, ogólnie lubię gościa za styl/image, uważam też, że był lepszy niż Arnie w roli Conana (choć film miał sporo innych problemów), żałuję tylko, że gra Aquamana, bo w DC to akurat powinien grać Lobo, do roli którego pasowałby idealnie. Tak czy inaczej życzę mu sukcesów.

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod

18-12-2018, 13:35
(18-12-2018, 13:12)Gieferg napisał(a):  A miałbym nie być w stanie?

Nie wiem, ja nie jestem; stad pytanie.
Nie mam problemu, że komuś się takie kino podoba.
Tak samo jak fakt, że Aquaman się podoba, o czym świadczą wyniki finansowe.

Po prostu najwidoczniej to nie jest kino,dla mnie ;-) Nie mam zamiaru się nad nim znęcać.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

21-12-2018, 17:24
Brak słów; ściana emocji, która napierała na mnie i napierała - a niw wiem, jak to do końca wyrazić, została zerwana, i to czego do tej pory w "Kinowym Uniwersum DC" jeszcze nie było, spłynęło na mnie, porażając mnie w niemożliwy do ogarnięcia odczuciami, sposób. Tak poczułem się po obejrzeniu "Aquamana". Dobrze, że do krakowskiej "Plazy" na seans "Aquamana" przyjechałem własnym autem. Po ostatnim wyświetlonym kadrze filmu musiałem siąść przy stoliku, wypić kawę i ,,na spokoju" przetrawić, to co widziałem w tym filmie, przyswoić sobie każdą jego sekundę - zrozumieć to, co w tak piękny graficznie i fabularnie, ciepły z początku i bardziej jak baśń i przygoda w późniejszym etapie, sposób, nam oglądającym przekazało. Ten film pod względem astronomicznie wręcz rozległych, jakby wychodzących poza ramy krawędzi lekko sferycznego, panoramicznego, obrazu "IMAX", doświadczanych przez widza wykreowanych tu obszarów: głębin oceanów, form życia, które je zamieszkują, każdego monolitu  i części kamiennych, masywnych nakrytych zielonkawym nalotem, struktur, oraz tej wędrówki ,,oka kamery" po różnych głębokościach Oceanów, i batalii między armią dowodzoną przez Orma, a ostatnim Królestwem Oceanów, które jeszcze nie podbił, batalii przyćmiewającej swym gigantyzmem, rozmachem i świetnymi wizualizacjami graficznymi pod tym przynajmniej względem "Avengers: Infinity War", dał do zrozumienia miłośnikom lubiącym adaptacje Uniwersów Komiksowych, że "Kinowe Uniwersum DC Comics" nabierze kolorów i jego rozwój, miejmy nadzieję, pójdzie w bardzo dobrym kierunku.

Niech żyje Król Arthur, Aquaman, Władca Siedmiu Mórz! Moja ocena tego filmu: 10/10!

Co do humoru w "Aquamanie": niewymuszone, naturalne wpisane w fabułę i nasycenie emocjonalne oraz napięcie, gagi. A co do sceny po napisach, jeśli miałbym coś więcej powiedzieć, a jest tylko jedna takowa scena - zaraz na początku startu napisów końcowych, i jest ona trochę nielogiczna - przetrwanie "Black Manty" po takim destrukcyjnym ciała nie powinno nastąpić. Czyżby w Sequelu "Aquamana" jednym z głównych łotrów okazał się właśnie "Black Manta"; Black Manta współpracujący z zespołem ludzi?

:mrgreen:
[Obrazek: aquaman-image-24-600x252.png]  :mrgreen:  :mrgreen:

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

28-12-2018, 22:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2018, 22:03 przez Gieferg.)
Zaczyna się jako tako, część flashbackowa taka se, ale do przeżycia, od przejścia do czasów teraźniejszych jest w miarę nieźle, miałem jednak z początku problem z określeniem power levelu głównego bohatera, no ale jakoś poszło. Gdzieś tak do sceny z "Ring of fire" (i w sumie włącznie z nią) film się trzyma, niestety później zaczynają się schody. Raz, że chemii między głownymi bohaterami nie stwierdzono (Prince of Persia bije pod tym względem na głowę ten fragment filmu, który próbuje naśladować Indianę Jonesa), dwa - schemat schemat schematem pogania, WSZYSTKO (włącznie nawet ze sceną w trakcie napisów) jest totalnie przewidywalne, a w pewnym momencie całość zaczyna się zwyczajnie dłużyć. Niestety humor jest dość wymuszony, nie ma tej lekkości jak w GOTG czy Ragnaroku. Całość ratuje głównie Momoa, którego nie potrafię nie lubić, ale w pewnym momencie i jemu zaczyna brakować pary.

Kolejnym problemem jest rozmach - poziom epickości pod koniec wywaliło poza skalę - wyglądało to jak finał conajmniej trylogii, a nie pierwszego filmu o tym bohaterze (i nie wiem jak chcieliby to przebić w sequelu, za to wiem, że nie powinni nawet próbować), ale nie wiązało się to z jakimś szczególnym efektem "WOW". Ot, gwiezdne wojny pod wodą, do potęgi n-tej,napieprza się ileś tam armii i jeden kaiju, a w środku tego wszystkiego gdzieś tam miga nasz bohater, na szczęście na koniec zostawiają cały ten pierdolnik za sobą i stają do... wiadomo Tongue

Ot takie tam 5-6/10, dam na razie 6, ale takie słabawe, na kredyt i żeby zaznaczyć przewagę Aquamana nad Czarną Panterą (bo jednak główny bohater jest dużo lepszy).
Liczyłem na więcej, choć w sumie po Wanie nie powinno się wiele oczekiwać...

Kolejny po Wonder Woman film odwalony od linijki na tym samym średnim poziomie, którego ratuje w pewnym stopniu tylko główny bohater.
Srsly, Snyder, wróć!

PS> Black Manta wygląda co prawda jak uciekinier z Power Rangers ale ma lepszą rolę niż Boba Fett Tongue
PPS> powtórzę to jeszcze raz - MOMOA POWINIEN GRAĆ LOBO.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

29-12-2018, 13:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2019, 09:54 przez Mateusz. Powód edycji: poprawa cytatu )
Będąc drugi raz w kinie, tym razem w naszym rodzimym "Heliosie", na seansie "Aquamana" w 2D, z polskim dubbingiem, który nie był wcale taki zły, a kulały jedynie w tej kwestii: postać Aquamana i tłumaczenie, które nie oddawało do końca ,,ducha" i zamierzeń oryginału, z takim samym skupieniem i oddaniem się temu filmowi, obejrzałem tą produkcję. Ponownie, i to bez dwóch zdań, zostałe, super pozytywnie zaskoczony tym ,,ciepłem" - tą niebywałą pozytywną energią filmu, atmosferą zabarwioną odwagą, męstwem, niezłomnością, czyli akcentem, swego rodzaju filtrem pozwalającym nam mówić o tej produkcji, jako o dziele z "Kinowego Uniwersum DC", które jest pierwszym filmem superbohaterskim; wcześniejsze dzieła Snydera - oprócz "Man of Steel" były adaptacją komiksów "DC", w których mieliśmy zbyt dużo mroku, patosu, jakiejś nadmiernej pompatyczności i kultu jednostki - postać komiksowa i bohater, jako potężna, boska istota.

Jeśli chodzi o poszczególne realizacje ról aktorskich, to warto zwrócić uwagę na uważne i ujmujące wcielenie się Nicole Kidman w Atlannę, która zrobił to tak naturalnie, że poruszyła moje fanowskie serducho i jako matka, i jako żona i jako królowa, która w genialnie zmontowanych, z świetnie poruszającą się w wielu płaszczyznach kamerą, scenach walki, w domku przy latarni na początku filmu, potrafiła pokazać strażnikom Atlantydy, że dla rodziny zrobi wszystko; Atlanna nie podda się bez walki.

[Obrazek: tumblr_pg4vsf1afG1uvcgjlo2_500.gif]

(28-12-2018, 22:02)Gieferg napisał(a):  Kolejnym problemem jest rozmach - poziom epickości pod koniec wywaliło poza skalę - wyglądało to jak finał conajmniej trylogii, a nie pierwszego filmu o tym bohaterze (i nie wiem jak chcieliby to przebić w sequelu, za to wiem, że nie powinni nawet próbować), ale nie wiązało się to z jakimś szczególnym efektem "WOW". Ot, gwiezdne wojny pod wodą, do potęgi n-tej,napieprza się ileś tam armii i jeden kaiju, a w środku tego wszystkiego gdzieś tam miga nasz bohater, na szczęście na koniec zostawiają cały ten pierdolnik za sobą i stają do... wiadomo Tongue

Tak zwana ,,Final Battle" w ostatniej części filmu, gdy Aquaman zdobywa złoty trójząb Posejdona, porażała swą epickością, wręcz jakimś mitologicznym lub apokaliptycznym rozmachem, z płynnymi dostosowanymi efektami specjalnymi, miażdżąc w ten sposób wszystkie duże pojedynki i konflikty, które zajmowały ogromniastą przestrzeń, ukazane do tej pory we wszystkich filmowych adaptacjach Komiksowych Uniwersów. To było tak niesamowite, że pomyślałem, iż w końcu batalia Atlantów ze ,,Słonoziemcami" wyleje się za krawędzie ekranu i przeniesie się do naszej rzeczywistości... Mind Blowed!!  Heart

Odpowiedz
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku