Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 14 Dalej »

Arrival - Nowy Początek (2016)

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Arrival - Nowy Początek (2016)
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

13-11-2016, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016, 22:33 przez Mierzwiak.)
Innymi słowy jeszcze przed premierą kinową zastanawiasz się, czy film z 2016 roku reżysera który kręci wizualne perełki będzie konkurencją dla losowo wybranego, bardzo dobrego technicznie tytułu.

[Obrazek: tumblr_inline_o9xh8kI1wk1u403v0_1280.jpg]

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 745
Reputacja: 12

13-11-2016, 22:39
Film widziałem w kinie i jestem po prostu ciekaw jak wypadnie na blu ray`u. Nie losowo ale podałem tytuł filmu.Nie za bardzo rozumiem po co próbujesz dorobić do tego jakąś dziwną filozofię Smile

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

14-11-2016, 13:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016, 13:55 przez Glaeken.)
Nowy początek - film obowiązkowo do obejrzenia dla fanów przemyślanego i inteligentnego sci-fi (pokroju Interstellar, Moon, Odyseja Kosmiczna: 2001 czy Ex-Machina etc ALE od razu nadmienię, że film nie jest podobny do w/w). Takie filmy sci-fi jak NP już mieliśmy okazję oglądać i to wiele razy: wylądowało ufo no i trzeba rozkminić jak są nastawieni do ludzkości - wrogo czy pokojowo. Zwykle kończyło się to wielką rozpierduchą, serią porwań lub tajną kolonizacją Ziemi. I z reguły reżyserzy zupełnie marginalizowali to nad czym się skupiła ekipa tego filmu - znalezienie wspólnego języka z kosmitami i wynikające z tego tytułu perturbacje polityczne, zagrożenia, nieporozumienia etc. W tym filmie jest esencjonalne to co np.: u Spielberga było zautomatyzowanym miganiem i dźwiękami w "Bliskich spotkaniach 3 stopnia" które trwało zaledwie kilka minut. W NP wszystko zaczyna się dosłownie od zupełnego zera czyli pojedynczych słów by stopniowo przerodzić się w sposób na porozumiewanie się z obcą cywilizacją. Istotne jest w tym filmie także to jak stres i presja oddziałują na człowieka bo na wynik pracy ekipy głównych bohaterów czeka cały świat i przyglądają się obce mocarstwa.

Film wymaga skupienia i zmusza do przemyślenia gdy następuje koniec czyli rozwiązanie filmu gdzie wszystkie puzzle układają się w całość. Cała fabuła toczy się praktycznie na dwóch dość skąpych lokacjach na przemian z "migawkami". Surowa muzyka.. a raczej dźwięki i równie skąpa sceneria. Bardzo ciężki klimat napięcia... i tu niestety moim skromnym zdaniem reżyser nieco poległ bo z upływem czasu napięcie znacznie maleje i to pomimo "crescendo" na ekranie. Być może to za sprawą tego, że czasami fabuła nieco przyspiesza i akurat to co mnie ciekawiło zostawało gdzieś "w tyle". Chociaż z drugiej strony reżyser robi wszystko by skupić uwagę widza na tym co rzeczywiście istotne a resztę odsuwa na bok, bo szczegóły mają tu kluczowe znaczenie. Mądre i surowe a jednocześnie delikatne kino sci-fi - 9/10.

(12-11-2016, 09:02)shaman72 napisał(a):  Czyżby wyrósł konkurent "Oblivion" ??
Eee?!

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

14-11-2016, 14:44
Myśleć panowie, myśleć!!! Smile

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

14-11-2016, 16:09
A może raczej - pisać z sensem, tak, żeby było wiadomo o co chodzi?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

14-11-2016, 16:44
Nie mam zamiaru każdemu z osobna tłumaczyć o co chodzi.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,816
Reputacja: 141

21-11-2016, 22:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2016, 22:43 przez pred895.)
Przyznam, że nie głupie to było. Pięknie sfotografowane, klimatyczne, powolne ( co lubię w tego typu produkcjach ), jednak nie obyło się bez głupich elementów zalatujących Prometeuszem >
- zdejmowanie skafandra na Obcym statku w sztucznie wykreowanej atmosferze i grawitacji..., brak 24 godzinnej kwarantanny. Podstawowa diagnoza lekarza i próbki krwi załatwiają sprawę.Przy stałym monitoringu od razu zauważyliby w niej dziwne syndromy ala zasłabnięć - wizji. Rozumiem, że im się spieszyło, ale to mnie raziło za każdym razem.
- Kopiuj wklej muzyka z Wyspy Tajemnic z Di Caprio, która otwiera i zamyka film, nie dała mi spokoju. Widziałem tylko Leo i jego potopione dzieci w jeziorze Tongue
- Samowolka kilku komandosów w ściśle monitorowanej i sekretnej placówce. Mało tego mogą sobie rozmawiać dowolnie z rodzinami i oglądać kaznodziejów w przekłamujących fakty mediach. No kuźwa tu powinno być jak w strefie 51 !!!
Suma summarum intrygująca atmosfera towarzyszyła mi długo po wyjściu z kina i ogólna konstrukcja filmu to bogaty temat do dyskusji, więc mogę dać temu 8-/10, ale popadać w jakiś ogromny zachwyt na pewno nie będę. Pozycja raczej na sto procent będzie zyskiwać przy kolejnych seansach. Villeneuve ma coś w sobie, jego filmy mają wyjątkową atmosferę, czuję coś podobnego u Nolana, ale Denisowi scenariuszowo to znacznie lepiej wychodzi.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

23-11-2016, 13:53
Jeżeli ktoś wielbi Amy Adams to powinien pójść na Zwierzęta Nocy - nowy thriller psychologiczny z jej odziałem i Jake'em Gylenhaalem. Film toczy się na dwóch płaszczyznach jednocześnie i trzyma w napięciu do samego końca. Dobra passa aktorki trwa nadal.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

03-05-2017, 00:02
Przereklamowany. Ogólnie za dużo już tego "inteligentnego" sci-fi z Hollywood. Nie znoszę tych kolorów sepii, cichych westchnień i wyciszonych kadrów. Z tych ostatnich lat to jednak najbardziej kupuję momentami irracjonalną Grawitację. Bez pseudofilozoficznego zacięcia, ze znakomitym jak zawsze Clooneyem.

Co do Zwierząt Nocy, to też się rozczarowałem. Wątek książkowy świetny, ale coelhizmy "rzeczywistości" masakrują całość. Za to polecam Wroga z Gyllenhalem.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

03-05-2017, 19:39
(03-05-2017, 00:02)Ethan napisał(a):  Ogólnie za dużo już tego "inteligentnego" sci-fi z Hollywood.

Za duzo???
Odstapisz troche?

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku