Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Ash - Kolekcja

Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Opcje tematu
Ash - Kolekcja
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 439
Reputacja: 36

02-12-2024, 17:17
(02-12-2024, 16:15)HAL 9000 napisał(a):  Jak to nikt nie lubi?

No nie wiedziałem czy lubisz, czy tylko kupiłeś żeby skompletować kolekcje Porywaczy Ciał Wink A w temacie porywaczy ciał jednym z moich ulubionych jest na pewno The Faculty. Shout za niedługo wypuszcza i trzeba będzie kupić Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,523
Reputacja: 97

02-12-2024, 22:02
Nie znam tego "The Faculty", ale z tego co widzę luźno nawiązuje do "porywaczy", może być ciekawe Smile

Pamiętam (jak przez mgłę), że był jakiś miniserial z lat 90. z amerykańską bazą wojskową, w pobliżu miasteczka oczywiście, był tam też jakiś wątek polityczny, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo niewiele więcej pamiętam, oprócz tego że była inwazja obcych i mi się podobało.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec

02-12-2024, 23:06
(02-12-2024, 22:02)HAL 9000 napisał(a):  Nie znam tego "The Faculty", ale z tego co widzę luźno nawiązuje do "porywaczy", może być ciekawe

Na pewno dużo lepsze od The Invasion, sprawdź powinno Ci sie spodobać.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec

30-12-2024, 11:13
Grudzień 2024

[Obrazek: vlnNwTZ.jpeg]

Demolition Man (1993) - Od pierwszego obejrzenia bardzo lubię scenografię oraz design samochodów w tym filmie (no i Sandrę Smile ). Pięknie ukazano tu ten utopijny świat. Wiedziałem, że na UHD będzie on wyglądał jeszcze lepiej i tak też jest. Arrow jak zwykle stanął na wysokości zadania. Tylko czasami miałem wrażenie, że obrazek jest nierówny i raz jest super ostry za chwilę troszkę rozmyty, ale to się sprowadza do tego jak był kręcony film, filtrów na kamerze albo VFX'ów a nie do mastera. Obrazek 5/5
Willow (1988) - Naprawdę uwielbiam ten film. Nie jestem ekspertem od fantasy ale po Władcy Pierścieni, Willow to chyba najlepsza odsłona gatunku. To była powtórka po wielu latach i muszę powiedzieć, że film się pięknie starzeje. Nawet efekty zrobiły na mnie duże wrażenie. Szczęka opada jak kreatywnie integrowali tutaj aktorów nagrywanych na  bluescreenie ze zwykłymi nagraniami. Poza tym piękne matte painty, miniatury, stop-motion... Dla mnie ten film to perełka. No i Kilmer, który jest rewelacyjny w swojej roli. Obrazek na płytce daje radę, może czasami miałem wrażenie, że trochę "fuzzy" ale poza tym jest pięknie. 4.7/10
Alien: Romulus (2024) - To był mój trzeci seans. Byłem na nim dwa razy w kinie, za pierwszym razem mi się nie podobało, za drugim mi się podobało... i teraz po seansie z płyty znów mi się nie podobało Tongue Ewidentnie potrzebuję sobie zrobić dłuższą przerwę i dopiero za jakiś czas ocenić go na zimno. Ala sama płyta bardzo dobra. Obrazek prawie idealny, tylko dwa czy trzy razy miałem wrażenie, że widzę lekki banding gdzieś na rogach ekranu. Dźwiękowo jest fantastycznie, pod tym względem seans w domu był nawet lepszy niż w kinie. 4.9/5 za obrazek 5/5 za dźwięk.
Sliver (1993) - W tym miesiącu zaszczytny tytuł "Filmu którego raczej nikt nie powinien kupować bo jest po prostu słaby ale jak go lubię" otrzymuje Sliver. Dla mnie jest to klasyczny przedstawiciel thrillera erotycznego z lat 90-tych. Jak ktoś lubi ten podgatunek to musi mieć Sliver na półce. Stone jest tu w swoim prime i tylko szkoda, że więcej tu gołego tyłka Baldwina niż Sharon  Big Grin  Dawno tego filmu nie widziałem i... no arcydzieło to to nie jest. Szczególnie końcówka pozostawia wiele do życzenia. Obrazek na płycie jak najbardziej na plus. Widziałem głosy o tym, że jest za bardzo "teal" ale podczas seansu tego nie czuć. Są tylko pojedyncze kadry gdzie może jest przechylenie w "tealową" stronę ale poza tym kolor jest zrobiony z wyczuciem. Obrazek jest filmowy. 4.9/5
Texas Chainsaw Massacre (1974) - Poszedłem za głosem misfit'a czyli rozsądku Wink i upolowałem wydanie od SS. Montaż i dźwięk w tym filmie tak bardzo działają na wyobraźnię, że zawsze mam wrażenie oglądania najbrutalniejszego horroru w historii. Ten film ciągle działa, nawet współczesne horrory mu ustępują. Obrazek świetny, oczywiście jak zrozumiemy, że film miał niski budżet i był kręcony na taśmie 16mm. Bo pewnie są tacy co powiedzą, że jest za bardzo ziarniście a w scenach nocnych mało widać. 5/5 i kolejny horrorowy klasyk na półeczce.
North by Northwest (1959) - Nie jest to mój ulubiony Hitchcock ale warto go mieć na półce dla samej legendarnej sceny z samolotem. Seans był... dziwny. Pierwsze minuty totalny zachwyt. Ostrość, kolory, ziarno... wszystko bajka. Potem zacząłem dostrzegać dziwne falowanie obrazu, aż się wystraszyłem, że coś mi się z oczami dzieje. Ale w końcu wydedukowałem, patrząc na odbicia w okularach jednego z bohaterów, że falowanie musi być powodowane oświetleniem. Tam musiało być gorąco jak w piekle, zaczynam podejrzewać że opalenizna Granta to głównie oparzenia od świateł na planie Wink Muszę przyznać, że to wpłynęło na odbiór filmu, trochę mnie rozpraszało i wyrywało z seansu. Dlatego ocena 4.6/5 Pewnie po kolejnym seansie ocenę podniosę, bo już będę wiedział czego się spodziewać i mnie to nie będzie irytować.
Misery (1990) - Ekranizacja mojej ulubionej książki, więc rzuciłem się na to wydanie, bo mediabooki mają czasami tendencje do tego że szybko się wyprzedają. Oczywiście jak już zamówiłem to pojawił sie news o tym, że to wydanie ma jakiś defekt z Dolby Vision i na niektórych odtwarzaczach Panasonic (?), mogą się pojawiać błędy. Ja mam Sony, film obejrzałem, nic mi się specjalnie nie rzuciło w oczy takiego, żebym chciał płytę wymieniać. Może miałem szczęście albo te błedy są tak minimalne, że ciężko je wyłapać? Czasami miałem wrażenie, że bitrate trochę siada i jest tu też ze trzy albo cztery ujecia, które wyglądają jakby ktoś zapomniał je zremasterować. Poza tym jest naprawdę OK, obrazek jest ostry, detale ładnie powychodziły. 4.7/5
Strange Darling (2024) - Film bardzo dobry, numer 2 w moim tegorocznym Top. Fantastyczna główna rola, Willa Fitzgerald zrobiła w tym film prawdziwy aktorski level-up. Gdyby świat był sprawiedliwy to powinna walczyć o jakieś poważne nagrody. Co do obrazka w tym wydaniu, to już wyrażałem swoje wątpliwości. Na tą chwilę wygląda jakby wydanie od Capelight było tym lepszym ale za chwilę może się okazać, że reżyser jednak preferuje kolory od Icon. Czekam na jakieś potwierdzenie lub zaprzeczenie. Na razie bez oceny.
Zodiac (2007) - Pierwszy ze wszystkich Fincherów na półeczce Wink Trochę się bałem jak Zodiac będzie wyglądał w 4K. Na szczęście film na płycie UHD wygląda bardzo dobrze. Starałem się zwracać uwagę na to czy na przykład napisy na billboardach są zniekształcone itp. I nic takiego nie rzuca się w oczy, więc raczej nie jest to upscale AI. Na screenach widziałem lekkie ziarno ale w ruchu jest ono praktycznie niewidoczne. Film jest czyściuteńki. Jedyny problem z obrazkiem to sceny nocne, gdzie Viper według mnie nie dawał rady i w czerniach nie ma za dużo informacji, ale poza tym jest ślicznie. 4.8 za obrazek, nie zawiodłem się. Boję się jeszcze tylko o The Social Network i Buttona. PS. Płyty w tym wydaniu są na region A i B, na slipie pisze Made in Germany.
From Beyond (1986) - Pozdrowienia dla Lupusa, bo to jego ostatni updejt zachęcił mnie do zakupu tego filmu. Nie znałem tego filmu wcześniej, więc był to trochę blind buy ale podparty tą opinią:

(17-12-2024, 21:32)Lupusartzzz napisał(a):  Jeden z moich ulubionych filmów Stuarta Gordona (Re-Animator, Dagon) - krew, cycki, gumowe potwory, Barbara Crampton Jeffrey Combs, Ken Foree, Lovecraft - czego chcieć więcej?

Lepiej tego nie ujmę więc mogę sie tylko pod tym podpisać Smile Sam obrazek na płycie jest fe-no-me-nal-ny. W tym miesiącu ten film zrobił na mnie największe wrażenie. Jak wchodzi ten Beyond'owy, różowo-fioletowy, HDR to jest po prostu cudownie... Obrazek ma też świetną ostrość. Zbliżenia na twarz Barbary Crampton i te jej oczy... No rewelacja pod każdym względem. Samo wydanie też bardzo ładne. 88 Films... Brawo! 5/5 - referencja.

Mini-podsumowanie roku:

Obejrzane 290 filmów. W sumie 320 seansów, rekord. Z czego 38 w kinie (słabo jak na mnie). Dużo więcej oglądałem z płyt w domu no i na streamingu.

Top Filmy 2024  (w dole listy raczej filmy na zasadzie: "myślałem że będzie badziewie ale dało się oglądać" i takie miłe zaskoczenia sobie dodaje do listy Wink )
Top Seriale 2024

Pełne dane za 2024.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

30-12-2024, 11:34
(30-12-2024, 11:13)Ash-9001 napisał(a):  Obrazek na płytce daje radę, może czasami miałem wrażenie, że trochę "fuzzy" ale poza tym jest pięknie. 4.7/10
Tutaj chyba drobny błąd się wkradł, patrząc na inne oceny oraz określenie pięknie Wink

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,289
Reputacja: 149

30-12-2024, 12:23
(30-12-2024, 11:13)Ash-9001 napisał(a):  To był mój trzeci seans. Byłem na nim dwa razy w kinie, za pierwszym razem mi się nie podobało, za drugim mi się podobało... i teraz po seansie z płyty znów mi się nie podobało

[Obrazek: pedro-monkey-puppet.gif]

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

30-12-2024, 13:16
To akurat nic dziwnego, bo sam mam podobnie z tym filmem.
W kinie mi się podobał, ale w domu już zdecydowanie mniej i im dłużej myślę o "Romulusie" tym mam gorsze zdanie o nim - aktualnie uważam, że jest to najgorszy "Alien" (tych z Predatorem nie liczę, bo to trochę oddzielna kategoria dla mnie).

Mam też nadzieję, że kolejnym razem będzie już lepiej i oswoję sobie ten tytuł, jak oswoiłem "Przymierze", które już tak nie boli gdy oglądam kolejny raz Big Grin

(30-12-2024, 11:13)Ash-9001 napisał(a):  Widziałem głosy o tym, że jest za bardzo "teal" ale podczas seansu tego nie czuć. Są tylko pojedyncze kadry gdzie może jest przechylenie w "tealową" stronę ale poza tym kolor jest zrobiony z wyczuciem. Obrazek jest filmowy. 4.9/5

"Silver" mam w planach i dobrze wiedzieć że jest OK.
Sam "Teal" to dość rozległy temat, bo jest wiele odcieni - ciepły turkus mi nie przeszkadza, ale zimny cyjan potrafi zabić przyjemność z oglądania filmu i to niezależnie czy jest zamierzony (źródło) czy też nie (remaster).

W każdym razie jak kolorystyka jest podejrzana a mam alternatywę, to wybieram oczywiście wersję mniej zazielenioną jak np. "Le Samouraï" UHD.
Criterion kontra Pathé:

[Obrazek: YuMpvgn0.png]
[Obrazek: bWRNM0Is.png]
[Obrazek: WhFOudWA.png]
[Obrazek: 7ZewnR8p.png]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,289
Reputacja: 149

30-12-2024, 13:50
(30-12-2024, 13:16)HAL 9000 napisał(a):  To akurat nic dziwnego, bo sam mam podobnie z tym filmem.
W kinie mi się podobał

No ale on napisał, że mu się nie podobał, po czym poszedł drugi raz Big Grin A teraz jeszcze kupił Smile
Jak mi się coś nie podoba, to do tego nie wracam - proste. Niektórzy na forum mają jednak ewidentnie sadomasochistyczne ciągotki Tongue

(30-12-2024, 13:16)HAL 9000 napisał(a):  ciepły turkus mi nie przeszkadza

Polecam seans Nocnego kowboja Big Grin

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec

30-12-2024, 14:21
@Kirek Miało być /5 oczywiście Smile

@Mefisto Dokładnie tak Smile Seria Obcy służy mi ostatnio do samobiczowania się.
Prometeusz - dno.
Covenant - dno.
Aliens - AI dno.
Romulus - raz fajny, raz dno Tongue

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

30-12-2024, 16:39
(30-12-2024, 13:50)Mefisto napisał(a):  Polecam seans Nocnego kowboja  Big Grin

Dziękuję, mam niemieckie wydanie BD i z tego co widzę, kolorki są takie same jak ma Criterion.
Od UHD będę oczekiwał lepszego kodowania, kolorki mogą zostać Big Grin

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku