22-11-2019, 16:28
(22-11-2019, 13:50)Nfsfan83 napisał(a): i jak jest Lion King 2019 to dvd niby sprzedało się więcej
Nie bardzo - ja tam widzę 56% udziału dla BD.
(22-11-2019, 13:50)Nfsfan83 napisał(a): spadek blu ray jest większy rok do roku niż dvd
A tu z kolei mamy ładny wzrost Blu-ray'a i spadek DVD.
![[Obrazek: Webresearch-102619-11B-e1572985774286.jpg]](https://www.mediaplaynews.com/wp-content/uploads/2019/11/Webresearch-102619-11B-e1572985774286.jpg)
Tylko co z tego ?
Gdybyś wklejał dane sprzedażowe regularnie co tydzień to miałoby to jeszcze jakiś sens, ale pisanie tylko wtedy gdy te dane wypadają bardzo korzystnie dla jednego z formatów sensu nie ma.

na informację o ostatnim wydaniu na BD. Zapytał mnie jak "ugryźć" ten format najtańszym kosztem. Podałem kilka linków z cenami odtwarzaczy BD i był zdziwiony, że to tak tanie. Box Monthy'ego już odebrał, podobnie jak kilka polskich seriali na BD (nie chciał używać streamingu). Przymierza się do zakupu pierwszego odtwarzacza BD (na razie korzysta z BD-ROMu w komputerze). W planach kolejne zakupy płyt BD - był autentycznie zaskoczony cenami UHD na włoskim amazonie. Zaskoczony pozytywnie dodajmy. Czyli jednak bezpośrednią przyczyną nie oglądania fizycznego nośnika był brak wystarczających informacji na temat dostępności i kosztów. W sumie nie ma się co dziwić. Na portalach pseudo-technologicznych trąbią ciągle o streamingu i na jakim telefonie widać najlepiej. Portale stricte poświęcone technologi IT od lat o tym samym - który procek, która karta graficzna aktualnie jest najszybsza. Technologia AV traktowana jest tam po macoszemu - zwykle to rozpisywanie się o wynalazkach typu Sonos, czy głośniczkach na Bluetooth.